Apple Watch 8 dan Apple Watch Ultra: Apakah perbezaannya?

3

© Apple, Petikan Skrin: NextPit

Apple baru sahaja melancarkan jam tangan pintar baharunya untuk tahun ini: Apple Watch SE 2, Apple Watch 8 dan Apple Watch Ultra. Model Ultra dengan ciri menyelam dan luar menyasarkan atlet yang menjalani kehidupan di pinggir. Kami melihat model Apple Watch baharu.


TL;DR

  • Apple mempersembahkan tiga jam tangan pintar baharu pada acara “Far Out” hari ini.
  • Apple Watch SE (Gen. ke-2), Apple Watch 8 dan Apple Watch Ultra telah diperkenalkan.
  • Kami membandingkan Apple Watch 8 dengan Apple Watch Ultra.

Banyak yang telah dilaporkan lebih awal tentang kemungkinan Watch Pro, yang kini sebenarnya telah menjadi Apple Watch Ultra. Ini disertai oleh Apple Watch Series 8 dan model paling berpatutan dalam bentuk Apple Watch SE generasi kedua. Dalam artikel ini, kami ingin menjelaskan apakah perbezaan sebenar antara Watch 8 dan Watch Ultra.

Apple Watch 8 dan Apple Watch Ultra: Harga dan ketersediaan

Kedua-dua jam tangan pintar watchOS 9 sudah tersedia untuk prapesan mulai petang ini. Walaupun Apple Watch Series 8 dijangka akan dihantar pada 16 September, manakala atlet ekstrem di kalangan anda perlu menunggu sehingga 23 September. Cupertino mahu mengenakan bayaran sekurang-kurangnya $799 untuk model Ultra.

Apple Watch 8, sebaliknya, sedikit lebih sederhana. Model GPS sahaja berharga $399 dan versi Selular berharga $499. Pembeli kedua-dua Apple Watches menerima tiga bulan Apple Fitness+ secara percuma.

Apple Watch Ultra

Apple Watch Ultra menawarkan reka bentuk yang lebih mantap daripada Apple Watch 8 biasa. / © Apple, tangkapan skrin: NextPit

Apple Watch 8 dan Apple Watch Ultra: Paparan dan sarung

Apple Watch Ultra dilengkapi dengan sarung titanium 49 milimeter dan paparan kristal nilam rata di bahagian hadapan. Apple mengesahkan bahawa ini adalah panel terbesar dan paling terang (2000 nits) dalam Apple Watch setakat ini. Siri 8, sebaliknya, datang dengan sama ada sarung 41 atau 45 milimeter. Di sini, kecerahan maksimum ialah 1,000 nits.

Apple Watch 8 boleh diperbuat daripada aluminium atau keluli tahan karat. Bergantung pada pilihan anda, varian logam ringan tersedia dalam warna hitam, emas, perak dan (Produk) Merah, dan keluli mulia dalam antrasit (grafit), perak dan hitam (hitam angkasa).

Apple Watch 8 warna

Versi aluminium Apple Watch Series 8 datang dalam empat warna. Versi keluli tahan karat menawarkan tiga warna tambahan. / © Apple

Model Ultra pula hanya hadir dalam satu warna sahaja. Sebaliknya, terdapat variasi untuk gelang tangan, yang tidak lagi serasi dengan jalur sebelumnya. Mereka dipanggil Alpine dan Trail Loop, serta Ocean Band. Memandangkan Ultra Watch ditujukan kepada atlet dan penjelajah terkemuka, ia juga mempunyai keupayaan yang luar biasa.

Ia diperakui mengikut standard ketenteraan 810 dan standard WR100. Ia boleh menahan suhu dari -20 darjah hingga 55 darjah Celsius. Ciri khasnya ialah penyelam tidak perlu lagi mengalih keluar Apple Watch mereka pada perjalanan menyelam seterusnya. Dengan syarat ia adalah model Ultra, dan ia tidak menyelam terlalu dalam.

Ini kerana ia kalis air sehingga 40 meter terima kasih kepada pensijilan EN 13319. Dalam kombinasi dengan apl Oceanic+, kedalaman menyelam, suhu air—dan, yang penting untuk kelangsungan hidup—masa menyelam dan kelajuan pendakian boleh dipaparkan.

Apple Watch 8 Ultra

Apple Watch 8 Ultra juga berfungsi sebagai komputer menyelam hingga 40 meter. / © Apple, tangkapan skrin: NextPit

Butang khusus juga tidak boleh disebut. Ia boleh diprogramkan secara bebas dan digunakan untuk fungsi Backtrack baharu, contohnya. Tambahan pula, bukan sahaja paparan telah menjadi lebih besar pada Apple Watch Ultra, tetapi mahkotanya juga. Idea di sebalik ini ialah anda boleh mengendalikan Watch Ultra dengan sarung tangan walaupun pada suhu -20 darjah tersebut.

Apple Watch 8 dan Apple Watch Ultra: Pemproses dan ciri

Kedua-dua jam tangan telah menerima cip S8 baharu – tetapi Apple tidak menjelaskan secara terperinci mengenai spesifikasi tersebut. Apple pada dasarnya telah menyimpan semua ciri yang diketahui sebelum ini untuk Siri 8.

Ini termasuk pengesanan Afib, elektrokardiogram, pedometer, penjejakan tidur, paras oksigen darah dan penderia nadi. Sebaliknya, penderia suhu adalah baharu — satu terletak di bawah paparan, dan satu lagi berada di bahagian bawah jam tangan dengan sentuhan kulit secara langsung.

Apple Watch 8

Penderia suhu dalam Jam Tangan 8 sepatutnya membolehkan penjejakan kitaran yang lebih atau kurang tepat, antara lain. / © Apple

Tumpuan Apple juga telah berkembang untuk merangkumi kesihatan wanita sekarang. Watch 8 mengukur suhu sepanjang masa—contohnya, setiap lima saat semasa tidur. Data boleh digunakan untuk meramalkan ovulasi, contohnya, walaupun Apple mengakui bahawa ini hanya anggaran. Semua data disulitkan dan disimpan pada akaun Apple anda.

Satu lagi ciri baharu Apple Watch 8 ialah pengesanan kemalangan yang dipanggil. Ia menggunakan giro dan penderia pecutan yang dipertingkatkan untuk menentukan sama ada kemalangan telah berlaku semasa memandu kereta. Apple Watch 8 malah boleh menentukan jenis kemalangan—contohnya, sama ada perlanggaran kecil di bahagian belakang atau terbalik. Jam tangan kemudian menghantar panggilan kecemasan dalam masa 10 saat, dengan syarat proses ini tidak diganggu oleh pengguna.

Pengesanan Ranap Apple

Untuk fungsi pengesanan ranap, Apple juga menggabungkan data pecutan daripada iPhone dan Watch – jika tersedia. / © Apple

Sudah tentu, Apple Watch Ultra boleh melakukan lebih banyak lagi. Lagipun, ia dibuat untuk atlet ekstrem. Sebagai contoh, kini terdapat apl kompas baharu dengan titik laluan dan fungsi backtrack yang dinyatakan di atas. Ini ditentukan oleh GPS dwi-frekuensi yang sangat tepat. Ini meliputi kedua-dua jalur frekuensi L1 dan L5.

Apple Watch Ultra

Apple Watch Ultra menawarkan ciri penjejakan baharu. / © Apple, tangkapan skrin: NextPit

Apple Watch 8 dan Apple Watch Ultra: Hayat bateri

Apple sekali lagi tidak berputus asa dalam menentukan kapasiti bateri kedua-dua jam tangan pintar itu. Untuk Apple Watch 8, Jeff Williams mengumumkan bahawa ia akan berjalan selama 18 jam dengan sekali caj. Apa yang baharu, bagaimanapun, ialah “Mod Kuasa Rendah”, yang “melontarkan” jam tangan kepada masa jalan selama 36 jam. Walau bagaimanapun, ini bermakna melakukan tanpa paparan sentiasa hidup dan penjejakan 24/7 degupan jantung serta pengecaman senaman.

Apple Watch 8 Ultra Funktionsübersicht

Di sini, anda boleh melihat ciri terpenting Apple Watch Ultra sepintas lalu! / © Apple, Petikan Skrin: NextPit

Cupertino menyatakan masa jalan yang luar biasa sehingga 60 jam untuk Apple Watch Ultra – untuk pengguna Apple. Namun, mereka yang menggunakan jam tangan pintar Garmin hanya boleh tersenyum lelah di sini. Malah 60 jam hanya boleh dicapai dalam mod penjimatan kuasa dan tanpa sebarang ciri didayakan. Sebagai contoh, ia menyatakan: “Pengukuran GPS atau kadar denyutan jantung dikurangkan”. Apakah maksud ini pada akhirnya dan berapa lama Apple Watch Ultra boleh berjalan pada satu cas bateri tanpa sekatan hanya akan didedahkan dalam ulasan terperinci kami.