Apple Watch boleh diharamkan selepas Biden memihak kepada keputusan ITC

10
© NextPit

Kebanyakan jam tangan pintar Apple mungkin menghadapi larangan import di AS. Ini selepas pentadbiran Biden berpihak pada keputusan ITC tahun lalu di mana ia mendapati Apple melanggar beberapa paten berkaitan ECG syarikat perubatan AliveCor.

Keputusan ITC pada penghujung tahun 2022 menyaksikan ITC memberikan kemenangan besar untuk AliveCor yang berpangkalan di California di mana ia mengutamakan perintah pengecualian atau kemungkinan penggantungan model Apple Watch yang disertakan dengan fungsi ECG. Syarikat biasanya mempunyai peluang untuk membatalkan keputusan melalui veto presiden. Tetapi dalam kes Presiden Biden dan kerajaannya, mereka memilih untuk menyokong keputusan ITC.

  • Jangan terlepas: Cara menggunakan zum kamera pada Samsung Galaxy Watch 5 Pro

Apple masih boleh membuat rayuan melalui mahkamah persekutuan. Sekiranya firma Cupertino gagal mengubah keputusan itu, ia mungkin menghadapi larangan AS terhadap import baharu Siri Watch dan Ultra. Walau bagaimanapun, terdapat kemungkinan bahawa ini boleh diselesaikan melalui Apple membayar jumlah bergantung pada jumlah juri akan memberikan AliveCor, yang serupa dengan tuntutan paten Nokia-Apple yang lalu.

Apple Watch Ultra

Apple Watch Ultra mempunyai penderia denyutan jantung yang tepat di bahagian belakang. / © NextPit

Pertikaian baru-baru ini hanyalah sebahagian daripada siri pertempuran undang-undang antara AliveCor dan Apple yang berpunca pada 2015. Apple mengadakan pertemuan dengan AliveCor untuk perkongsian berpotensi, tetapi ia gagal berkembang. Pada 2018, Apple mengeluarkan Watch Series 4 dengan bacaan ECG. Dan pada 2021, AliveCor memfailkan saman mendakwa bahawa Apple telah melanggar beberapa patennya.

Selain AliveCor, Apple terlibat dalam satu lagi kes yang didakwa oleh Masimo. Yang terakhir ini mendakwa bahawa penderia cahaya Apple Watches dalam pemantauan oksigen darah melanggar paten oksimeter nadinya.

Walaupun pertempuran undang-undang terkini memberi gambaran yang suram untuk pembuat iPhone, terdapat perkembangan menarik dalam platform boleh pakai Apple. Minggu ini dilaporkan bahawa mereka telah mencipta peranti pemantauan glukosa darah bukan invasif sebesar iPhone. Tetapi ia merancang untuk terus memerah ini ke dalam saiz jam pintar.

Apakah pendapat anda tentang Apple yang melanggar beberapa paten? Adakah anda fikir Apple menggunakan kedudukannya untuk mengatasi syarikat yang lebih kecil? Kami ingin mendengar jawapan anda.

Melalui: MacRumors
Sumber:
PRNewsWire