Asus ROG Phone 7 (Ultimate) dilancarkan: Penyejukan Lebih Baik dan Perakam Permainan AI

28
© Asus

Asus telah melancarkan ROG Phone 7 dan ROG Phone 7 Ultimate hari ini, tidak sampai setahun ROG Phone 6 dikeluarkan. Duo telefon permainan yang diperbaharui dihantar dengan sistem penyejukan yang dipertingkatkan bersama cip Snapdragon 8 Gen 2 dan memori onboard yang lebih pantas. Asus sudah pun menerima pra-pesanan untuk kedua-dua model yang berharga bermula pada €999 ($1016).

ROG Phone 7 dan versi Ultimate berubah sedikit dari segi reka bentuk berbanding telefon bimbit permainan 2022. Sebaliknya, Asus menumpukan pada membawa sistem penyejukan yang dipertingkatkan kepada kedua-dua peranti, menghasilkan prestasi paling stabil dalam barisan Asus.

  • Baca juga: Kajian Asus ROG Phone 6 – Telefon Permainan Terbaik

Terma baharu Asus ROG Phone 7

Asus berkata sistem ruang wap GameCool 7 tersuai ditambah dengan kepingan grafit dwi dan lapisan boron nitrida adalah lebih besar dan lebih berkesan dalam pelesapan haba. Ia menambah bahawa persediaan ini memberikan kecekapan sehingga 10 peratus lebih baik.

Dalam ROG Phone 7 Ultimate, Asus membenarkan pengambilan udara melalui bolong bermotor yang boleh dibuka jika dipasang dengan aksesori AeroActive Cooler 7. Bagi pengawal, ia disertakan secara percuma dalam edisi Ultimate dan menambah baik lagi penyejukan telefon bimbit. Ia juga mempunyai penala Dirac bersepadu dan pembesar suara subwufer yang mencipta sistem keliling 2.1 apabila dipasangkan.

Asus ROG Phone 7 Ultimate

Asus ROG Phone 7 Ultimate menampilkan bolong udara bermotor / © Asus

Memperkasakan siri ROG Phone 7 ialah sistem-on-cip Snapdragon 8 Gen 2 dengan sokongan pengesanan sinar dan kemudian dipadankan dengan storan UFS 4.0 yang lebih pantas pada 512 GB dan 16 GB LPDDR5X RAM. Bateri dan pengecasan masing-masing dikekalkan pada 6000 mAh dan 65W. Tambahan pula, pengguna harus menjangkakan hayat bateri keseluruhan lebih lama memandangkan pemproses yang lebih cekap dan penyejukan yang dipertingkatkan.

Paparan lebih terang dan perakam permainan berkuasa AI pada Asus ROG Phone 7

Walaupun paparan AMOLED pada duo kekal 6.78 inci lebar pada kadar penyegaran 165 Hz, ia kini dikatakan mempunyai kecerahan puncak yang lebih tinggi iaitu 1500 nits. Perbezaan antara model vanila dan Ultimate ialah skrin belakang tambahan 2 inci yang terakhir. Walau bagaimanapun, kedua-duanya berkongsi logo RGB bercahaya, butang bahu ultrasonik dan penarafan rintangan habuk dan air IP54.

Asus ROG Phone 7 Ultimate

Asus ROG Phone 7 Ultimate mempunyai paparan sekunder 2 inci dan lubang udara bermotor di bahagian belakang. / © Asus

Berkenaan dengan keupayaan pengimejan, modul tiga kamera di bahagian belakang diketuai oleh 50MP Sony IMX766, tidak berubah daripada ROG Phone 6. Baki sensor terdiri daripada 13MP ultralebar dan makro 8MP baharu, manakala swafoto mendapat rangsangan pada 32 MP , walaupun masih terhad kepada video 1080p.

Kedua-duanya dijalankan pada OS Android 13 di luar kotak dan Asus mengumumkan perakam permainan berkuasa AI melalui aplikasi Game Genie. Ini secara automatik menangkap dan menyimpan klip video detik permainan anda, seperti pembunuhan dan kematian dalam tajuk permainan terpilih.

Harga Asus ROG Phone 7 (Ultimate) dan tarikh keluaran

Asus ROG Phone 7 dan Phone 7 Ultimate sudah tersedia untuk pra-tempahan di Eropah dan Taiwan. Malangnya, tiada tarikh keluaran AS atau Amerika Utara yang tepat dan butiran harga.

Di Eropah, terdapat perbezaan harga yang ketara antara kedua-duanya. Mod asas bermula pada €999 (~$1020) manakala Ultimate dengan penyejuk aktif dijual pada harga €1399 (~$1550). Akan ada pilihan warna hitam dan putih yang ditawarkan dalam standard dan hanya kemasan putih untuk Ultimate.

Apakah ciri kegemaran anda pada Asus ROG Phone 7 (Ultimate)? Adakah perakam permainan berkuasa AI atau sistem penyejukan yang lebih berkesan?

Sumber:
ASUS