Bagaimana untuk melumpuhkan paparan iPhone 14 Pro yang sentiasa hidup (secara automatik)

4

© NextPit

Anda baru sahaja mendapat iPhone 14 Pro dan iPhone 14 Pro Max yang serba baharu dan anda tidak yakin dengan paparan Sentiasa Hidup (AOD)? Kemudian jangan takut: Ia mungkin untuk menyahaktifkan ciri AOD. Dalam dokumentasi yang diterbitkan, Apple juga mengatakan bahawa terdapat senario yang berbeza di mana ciri itu dimatikan secara automatik. NextPit mempunyai semua butiran untuk anda!

Idea Paparan Sentiasa Hidup bukanlah baharu. Ia telah wujud pada peranti Android dan Nokia selama lebih sedekad sekarang. Hanya pada tahun ini Apple mempunyai bahawa iPhone akhirnya bersedia untuk ciri ini dan akhirnya telah diperkenalkan dengan iPhone 14 Pro (Max) bulan ini. Tetapi tidak setiap peminat Apple begitu bersemangat.

  • Baca lebih lanjut: iPhone 14 vs iPhone 13: Apa yang baharu?

Cara mematikan Paparan Sentiasa Hidup iPhone 14 Pro

Menyahaktifkan Paparan Sentiasa Hidup dalam iOS 16 pada iPhone 14 Pro atau iPhone 14 Pro Max anda adalah sangat mudah. Cuma navigasi ke Tetapan > Paparan & Kecerahan. Dari sana, anda boleh menogol Sentiasa-Hidup mati atau hidup seperti yang anda lihat dalam tangkapan skrin berikut.

Tangkapan skrin menunjukkan cara untuk menyahaktifkan paparan sentiasa hidup

Seperti yang anda boleh lihat dalam dua tangkapan skrin, menyahaktifkan Paparan Sentiasa Hidup adalah sangat cepat dan mudah. / © Tangkapan Skrin: NextPit

Bilakah Paparan Sentiasa Hidup dimatikan secara automatik pada iPhone 14 Pro (Maks)?

Walaupun AOD Apple dihidupkan secara lalai pada iPhone 14 Pro dan Pro Max, ia tidak sentiasa aktif. Berdasarkan sokongan Apple, terdapat beberapa adegan di mana fungsi itu dilumpuhkan secara automatik untuk menjimatkan hayat bateri:

  • iPhone meniarap
  • iPhone berada di dalam poket atau beg
  • Fokus Tidur atau mod Kuasa Rendah dihidupkan
  • iPhone disambungkan ke CarPlay
  • Menggunakan Kamera Kesinambungan
  • iPhone melahu atau apabila penggera atau jadual tidur diaktifkan
  • Pengesanan lain berdasarkan corak aktiviti
  • iPhone jauh daripada pengguna (Apple Watch dipasangkan)
Ciri Mod Paparan Sentiasa Hidup Apple pada iPhone 14 Pro Max

Paparan Sentiasa Hidup meredupkan widget Skrin Kunci dan Kertas Dinding iPhone 14 Pro anda / © Apple / Tangkapan Skrin: NextPit

Selain aktiviti di atas, teknologi paparan LTPO AMOLED baharu juga membantu memanjangkan masa jalan bateri iPhone 14 Pro (Max) dengan bergantung pada kadar penyegaran yang lebih rendah. Apple melaraskan kadar penyegaran secara dinamik, dan ia boleh pergi serendah 1Hz. Bersama-sama dengan cipset A16 Bionic yang lebih cekap, ini akhirnya akan menggantikan bateri yang digunakan oleh ciri AOD.

Adakah anda menggunakan mod Paparan Sentiasa Hidup dalam telefon bimbit anda? Adakah anda fikir ia juga perlu ditambah pada model iPhone lain? Bahagian komen kami terbuka untuk jawapan anda.

Sumber:
epal