Bagaimana untuk memadam foto dari sandaran iCloud pada iPhone (2022)

21
Bagaimana untuk memadam foto dari iCloud sandaran iPhone

iCloud mengangkat berat storan daripada iPhone anda. Tetapi foto mengambil ruang storan yang besar kerana ia terkumpul dengan cepat. Dan sebelum anda mengetahuinya, mereka mungkin memakan storan iCloud anda. Memadamkan foto daripada iCloud boleh membantu jika anda menggunakan pelan storan 5GB lalainya.

Mengalih keluar foto daripada iCloud juga memastikan ia tidak berterusan jika anda memulihkan sandaran iPhone anda. Ingin mengosongkan ruang dalam storan iCloud anda? Anda berada di tempat yang betul!

Teruskan membaca semasa saya menunjukkan kepada anda cara memadam foto anda daripada iCloud dalam artikel ini.Bagaimana untuk memadam foto dari storan iCloud

Cara terbaik untuk memadamkan foto daripada iCloud adalah dengan mengakses iCloud melalui penyemak imbas web kerana ia adalah generik dan lebih mudah.

Anda juga boleh memadamkan foto iCloud melalui iPhone anda jika Foto iCloud aktif pada peranti anda. Saya akan menyerlahkan langkah-langkah untuk kedua-dua kaedah di bawah.

Awas: Anda tidak boleh memulihkan foto yang dipadamkan daripada sandaran iCloud anda lagi jika anda tidak mempunyai salinan pada iPhone anda. Jadi, sebaik sahaja anda memadamkan sandaran foto anda daripada iCloud, anda tidak akan menemuinya pada mana-mana peranti yang dipautkan lagi.

1. Padamkan foto daripada sandaran iCloud melalui penyemak imbas

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, ini ialah cara terbaik untuk memadamkan foto yang telah anda sandarkan ke iCloud. Untuk memadam foto daripada iCloud melalui penyemak imbas menggunakan Mac atau PC anda:

 1. Pergi ke akaun anda di iCloud dan log masuk dengan Apple ID anda.
 2. Klik Foto. Ini akan memuatkan semua foto yang disandarkan ke iCloud.

  Klik Foto dalam icloud pada iPhone

 3. Pilih foto yang ingin anda padamkan:
  Untuk memadam berbilang foto: Tekan dan tahan kekunci Perintah (Ctrl pada Windows) dan pilih semua gambar yang ingin anda padamkan.
 4. Seterusnya, klik ikon padam di bahagian atas sebelah kanan.
 5. Akhir sekali, klik Padam.

  Padamkan foto daripada sandaran iCloud melalui penyemak imbas

2. Padamkan foto iCloud pada iPhone atau iPad

Jika anda telah menyandarkan semua foto anda ke iCloud secara automatik, maka anda hanya perlu memadamkannya daripada apl Foto iPhone anda untuk mengalih keluarnya daripada iCloud.

Untuk membuat ini:

 1. Buka apl Foto.
 2. Tekan lama gambar yang ingin anda padamkan atau ketik Pilih di bahagian atas sebelah kanan untuk memilih banyak pada satu masa.
 3. Ketik ikon padam di bahagian bawah sebelah kanan.
 4. Pilih Padam Foto.Bagaimana untuk memadam foto dari iCloud tetapi bukan iPhone

Anda boleh menghalang pemadaman iCloud anda daripada mencerminkan pada iPhone anda dengan mematikan penyegerakan antara foto iPhone dan iCloud. Jadi apabila anda memadamkan gambar pada iCloud melalui web, gambar itu kekal pada iPhone anda.

Untuk melumpuhkan Foto iCloud pada iPhone anda:

 1. Pergi ke Tetapan.
 2. Ketik sepanduk Apple ID anda di bahagian atas → iCloud → Foto.
 3. Togol matikan Foto iCloud.

  Alih keluar foto daripada iCloud tetapi simpan pada iPhone

Soalan Lazim

S. Bolehkah saya menyimpan salinan foto yang dipadam pada iPhone saya

ya. Seperti yang diterangkan sebelum ini, anda boleh melakukan ini dengan menyahaktifkan Foto iCloud melalui Tetapan iPhone anda; untuk memutuskan sambungan apl Foto iPhone anda daripada Foto iCloud. Walau bagaimanapun, apabila anda mendayakan penyegerakan, perkara akan kembali kepada petak pertama.

S. Bolehkah saya memulihkan foto yang dipadamkan daripada sandaran iCloud?

ya. Seperti apl Foto iPhone, iCloud menyimpan foto yang dipadamkan dalam folder Dipadam Baru-baru ini selama 30 hari. Tetapi ia memadamnya selepas tempoh ini. Jadi anda tidak boleh memulihkan foto yang dipadamkan sebelum ini selepas hari ke-30 pemadaman.

Untuk memulihkan foto yang dipadam baru-baru ini daripada iCloud:

Pergi ke akaun iCloud anda di web → Foto iCloud → Klik Dipadamkan Baru-baru ini pada bar sisi kiri. Ketik foto atau tekan lama Command atau CTRL (untuk PC) + ketik semua foto yang ingin anda pulihkan untuk memilih berbilang gambar. Seterusnya, klik Pulihkan di bahagian atas sebelah kanan.

Tidak dinafikan, iCloud berguna untuk menyimpan fail dan foto yang anda tidak mahu simpan dalam storan setempat anda. Tetapi kemungkinan besar fail-fail ini, terutamanya foto, akhirnya mengacaukan storan iCloud anda. Walaupun ceritanya mungkin berbeza jika anda menggunakan iCloud+.

Terdapat beberapa imej yang anda tidak mahu simpan pada storan setempat atau awan anda. Jadi pertaruhan terbaik adalah sentiasa memadamnya daripada sandaran iCloud supaya iPhone anda tidak memulihkannya semasa pemulihan sandaran.

Ada sebarang soalan atau komen? Beritahu saya di bahagian komen di bawah.

Baca lebih lanjut:

 • Bagaimana untuk membetulkan WhatsApp tidak membuat sandaran ke iCloud
 • 15 Petua dan helah iCloud terbaik
 • Betulkan masalah pemulihan iCloud tersekat pada iPhone dan iPad