Bagaimana untuk mematikan bunyi kamera pada iPhone atau iPad dalam 5 cara

11
Bagaimana untuk mematikan bunyi kamera pada iPhone atau iPad

Adakah anda bosan dengan bunyi pengatup kamera yang kuat menarik perhatian yang tidak diingini sepanjang masa? Atau mungkin anda cuba mengambil gambar yang bijak di tempat yang sunyi, dan bunyi pengatup merosakkan masa itu. Walau apa pun sebabnya, anda mungkin tertanya-tanya sama ada terdapat cara untuk mematikan bunyi pengatup kamera. Saya telah melindungi anda! Teruskan membaca untuk mengetahui 5 cara yang sangat mudah untuk mematikan bunyi kamera pada iPhone anda.

Mengapa anda ingin mematikan bunyi pengatup kamera pada iPhone anda?

Dalam sesetengah situasi, anda mungkin mahu mengambil gambar tanpa menarik perhatian kepada diri sendiri. Sebagai contoh, anda mungkin cuba untuk berterus terang dengan rakan anda atau mengklik gambar burung. Jika anda melumpuhkan bunyi pengatup kamera pada iPhone anda, anda boleh melakukan ini dengan lebih berhati-hati.

Selain itu, bunyi pengatup kamera boleh mengganggu dalam persekitaran yang senyap, seperti semasa persembahan atau dalam perpustakaan. Selain itu, sesetengah orang lebih suka mengambil gambar tanpa bunyi tambahan bunyi pengatup. Oleh itu, mematikan bunyi kamera pada iPhone boleh menjadikan pengalaman mengambil gambar lebih menyeronokkan.

5 Cara untuk melumpuhkan bunyi pengatup kamera pada iPhone atau iPad

Walaupun Apple tidak menyediakan sebarang pilihan langsung untuk melakukan ini, anda boleh mematikan bunyi tangkapan kamera dengan beberapa penyelesaian. Di sini saya akan kongsikan 5 helah hebat dengan langkah mudah.

1. Tangkap Foto Langsung

Cara terbaik untuk mematikan bunyi kamera pada iPhone tanpa membisukan ialah menangkap Foto Langsung. Ia mengklik foto dan menangkap video pendek 3 saat itu. Jadi, semasa merakam Foto Langsung, tiada bunyi pengatup kamera untuk menangkap audio di sekeliling.

Untuk mendayakan Live Photo, buka apl Kamera dan ketik ikon dengan tiga kalangan. Label kuning bertulis Langsung akan muncul. Jika ikon mempunyai garis yang dipotong, maka ciri itu dilumpuhkan.

Hidupkan Foto Langsung yang melumpuhkan bunyi kamera

Anda boleh memastikan Live Photo dihidupkan secara kekal. Untuk itu,

 1. Dayakan Live Photos dalam apl Kamera.
 2. Sekarang pergi ke apl Tetapan pada iPhone anda.
 3. Tatal ke bawah dan ketik Kamera.
 4. Selepas itu, pilih Simpan Tetapan.
 5. Akhir sekali, togol pada Live Photo.

  Live Photo dihidupkan secara kekal pada iPhone

Secara lalai, Live Photo didayakan. Jadi, apabila anda mematikannya daripada apl Kamera, ia akan dilumpuhkan pada kali seterusnya jika tetapan itu dikekalkan. Ingat bahawa Live Photos menggunakan lebih banyak ruang storan, jadi mengklik semua foto dalam mod ini akan menghabiskan memori iPhone anda dengan cepat.

2. Aktifkan mod Senyap

Saya fikir ia adalah kaedah yang paling biasa yang saya tidak perlu jelaskan! Hanya redamkan iPhone anda dengan menekan suis senyap di bahagian atas sebelah kiri iPhone anda. Dan anda tidak akan mendapat satu bunyi pun daripada pengatup kamera kepada pemberitahuan. Selepas meredam, anda akan melihat warna oren di dalam butang redam. Tetapi jangan lupa untuk menyahredamkan iPhone anda nanti!

Bagaimana untuk membisukan iPhone

3. Gunakan butang kelantangan untuk menyenyapkan bunyi pengatup

Anda boleh merendahkan kelantangan iPhone anda jika anda tidak mahu mematikan bunyi kamera tanpa mematikan dering. Sebelum itu:

 1. Buka Tetapan dan ketik Bunyi & Haptik.
 2. Sekarang matikan Tukar dengan Butang.

  Matikan Tukar dengan Butang pada iPhone

Kini, apabila anda mengecilkan kelantangan menggunakan butang sisi, ia tidak akan meredamkan iPhone anda. Untuk mengklik foto tanpa bunyi pengatup kamera, leret ke bawah Pusat Kawalan dan luncurkan bar kelantangan kepada sifar. Dan itu sahaja!

4. Klik gambar semasa merakam video

Adakah anda tahu bahawa anda boleh mengambil gambar semasa merakam video pada iPhone anda? Dan ia tidak akan menyebabkan bunyi pengatup kamera. Sejuk kan? Mencubanya!

Klik gambar semasa merakam video supaya tiada bunyi pengatup kamera

5. Sambungkan fon telinga sebelum mengklik gambar

Adakah anda mahu mematikan bunyi kamera pada iPhone anda tanpa membisukan/mematikan dering? Kemudian, sebelum mengklik tangkapan, sambungkan fon kepala berwayar atau AirPod anda ke iPhone anda. Menggunakan AirPods atau fon telinga lain boleh membantu anda. Ia tidak akan melumpuhkan pengatup sebaliknya memindahkannya ke fon telinga. Jadi, hanya anda yang boleh mendengar klik pengatup.

Nota: Di sesetengah negara seperti Jepun dan Korea Selatan, anda tidak dibenarkan oleh undang-undang untuk mematikan bunyi kamera semasa mengklik gambar. Ini memastikan bahawa anda tidak mengintip atau secara rahsia mengambil gambar yang tidak diminta apabila subjek tidak menyedari tindakan anda. Jadi, mula-mula, semak sama ada ia disokong di negara anda.

Jadi, itu sahaja untuk hari ini, kawan-kawan!

Seperti yang anda lihat, ia adalah proses yang cepat dan mudah dengan beberapa langkah. Sama ada anda perlu mengambil gambar secara senyap di tempat awam atau hanya mahu mematikan bunyi kamera untuk keutamaan peribadi, ia boleh menjadi sangat berguna. Apakah pendapat anda tentang ini? Beritahu saya dalam komen di bawah!

Terokai lagiā€¦

 • Cara menggunakan Kamera iPhone: Panduan untuk pemula dan profesional
 • Cara menggunakan Mod Malam pada kamera iPhone (Panduan muktamad)
 • Cara menggunakan pemasa pada Kamera iPhone