Bagaimana untuk Membenamkan PDF dalam Fail Excel

14

Dalam banyak keadaan, hamparan Excel digunakan untuk menyusun maklumat kewangan ke dalam format logik. Dan selalunya data sumber yang digunakan untuk mengisi hamparan datang daripada PDF penyata kewangan dan invois.

Jika anda ingin menjadikan maklumat dalam hamparan anda lebih komprehensif, anda boleh membenamkan fail sumber PDF. Dalam artikel ini, kami akan membincangkan cara membenamkan PDF ke dalam hamparan Excel anda. Di samping itu, anda akan menemui cara memautkan PDF ke fail asal supaya sebarang kemas kini yang dibuat kepada yang asal ditunjukkan dalam salinan terbenam.

Nota: Excel untuk Mac TIDAK membenarkan objek seperti PDF, jadi kami menemui penyelesaian terhad yang boleh anda gunakan.

Bagaimana untuk Membenamkan PDF dalam Excel pada Mac

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, disebabkan isu keselamatan dan dasar Apple, anda tidak boleh “secara langsung” membenamkan PDF dalam Excel untuk Mac seperti yang anda boleh lakukan dengan Windows. Walau bagaimanapun, kami menemui penyelesaian alternatif yang mungkin sesuai untuk anda. Biasanya, anda menambah “objek” iaitu fail PDF, dan anda boleh klik dua kali pada imej untuk membuka fail atau klik kanan dan pilih “Buka.” Mac memaparkan ralat “Tidak boleh memasukkan objek” sebaliknya. Mac masih membenarkan anda memasukkan objek fail Office kerana ia boleh mengimbas apl fail (Word, Excel, dll.) dan melakukan semakan keselamatan, tetapi segala-galanya adalah batal dan tidak sah.

Pilihan yang kami temui membolehkan anda memasukkan gambar atau ikon sebagai fail dan kemudian menambah pautan padanya, pada asasnya melakukan perkara yang sama seperti memasukkan objek PDF. Satu-satunya perbezaan ialah anda mesti membuat lakaran kecil (penciptaan generik atau tangkapan skrin), memilih untuk menggunakan gambar daripada fail atau menyemak imbas imej generik dalam pustaka Office. Ikuti langkah di bawah untuk menambah fail PDF pada hamparan Excel pada macOS.

 1. Buka “Excel” dan buku kerja yang anda ingin benamkan PDF.
 2. Pilih sel di mana anda ingin meletakkan pautan fail PDF. Imej tidak akan berada dalam sel secara teknikal tetapi berbuat demikian bertindak sebagai pemegang tempat untuk memasukkannya.
 3. Klik pada tab “Sisipkan” di bahagian atas dan pilih “Foto -> Gambar dari Fail..” atau “Ikon.”
 4. Semak imbas gambar atau ikon yang anda mahu gunakan sebagai pautan imej PDF anda.
 5. Ubah saiz imej agar sesuai dengan hamparan anda. Anda juga boleh memangkasnya untuk mengalih keluar ruang putih.
 6. Klik kanan (atau ketik dua jari) pada imej/ikon dan pilih “Hyperlink…”
 7. Pastikan anda telah memilih tab “Halaman Web atau Fail”, kemudian klik pada “Pilih” untuk membuka penyemak imbas fail.
 8. Cari dan pilih fail PDF yang anda mahu pautkan ke lakaran kecil pada hamparan.
 9. Klik butang “OK”.
 10. Untuk membuka PDF, klik dua kali ikon atau klik kanan (atau ketik dua jari) pada lakaran kecil dan pilih “Buka Hiperpautan.”

Selepas mengikut langkah di atas, anda mendapat fail PDF terbenam dalam hamparan Excel untuk Mac anda. Klik dua kali pada imej untuk membuka fail PDF atau klik kanan padanya dan pilih “Buka Hiperpautan.” Ia semudah itu!

Mengikuti langkah untuk membenamkan PDF dalam Excel pada Mac, anda mendapat hamparan yang berfungsi untuk Mac dan Windows.

Bagaimana untuk Membenamkan PDF dalam Excel pada PC Windows

Membenamkan PDF ke dalam hamparan Excel anda dalam Windows adalah lebih mudah daripada melakukannya pada Mac. Windows 7, 8, 8.1, 10, 11, dsb. membenarkan objek OLE, jadi anda boleh menggunakan pilihan “Sisipkan -> Objek”.

 1. Lancarkan “Excel” dan kemudian hamparan yang anda ingin kerjakan.
 2. Melalui reben, pilih tab “Sisipkan”.
 3. Klik “Teks,” kemudian “Objek.”
 4. Pilih tab “Buat daripada fail”, kemudian “Semak imbas” untuk mencari fail anda.
 5. Pilih PDF, kemudian “Sisipkan.”
 6. Dalam tetingkap “Objek”, jika anda lebih suka fail dipaparkan sebagai ikon berbanding pratonton, semak pilihan “Paparkan sebagai ikon”.
 7. Untuk membuat pautan ke PDF asal, supaya perubahan yang dibuat di sana direplikasi dalam fail terbenam, tandai kotak semak “Pautan ke fail”. Anda juga perlu membenarkan imej yang dikemas kini dalam Tetapan.
 8. Klik “OK” untuk menyimpan perubahan.

  Ikon akan dipaparkan secara automatik di atas sel hamparan. Lakukan perkara berikut untuk menyesuaikan fail secara automatik ke susun atur lajur:
 9. Klik kanan padanya, kemudian pilih “Format Objek …”
 10. Klik tab “Properties” dan pilih pilihan “Pindah dan saiz dengan sel”. Ikon kini akan meregang jika anda menukar saiz sel.
 11. Klik “OK” untuk menyimpan perubahan.

Bagaimana untuk Membenamkan PDF dalam Excel pada iPad

Excel mempunyai apl iOS yang menawarkan fungsi desktop. Ikuti langkah ini untuk membenamkan fail PDF anda ke dalam hamparan:

 1. Buka apl “Excel”, kemudian hamparan yang anda ingin benamkan fail PDF ke dalamnya.
 2. Daripada reben, pilih tab “Sisipkan”.
 3. Ketik pada pilihan “Teks”, kemudian “Objek”.
 4. Klik pada tab “Buat daripada fail”, kemudian pilih “Semak imbas.”
 5. Pilih lokasi fail, cth, “iCloud,” pilih PDF, kemudian “Buka.”
 6. Dalam tetingkap “Objek”, pilih kotak semak “Paparkan sebagai ikon” untuk memaparkan fail sebagai ikon. Jika tidak, pratonton PDF akan dipaparkan.
 7. Untuk memaut ke fail PDF asal, jadi perubahan yang dibuat kepada yang asal akan mengemas kini kepada fail terbenam, pilih pilihan “Pautan ke fail”.
 8. Ketik “OK” untuk menggunakan perubahan.
  Ikon fail akan dipaparkan di atas sel secara lalai. Lakukan perkara berikut supaya ikon autofit jika anda menukar saiz sel:
 9. Tekan dan tahan fail PDF, kemudian pilih “Format Objek… .”
 10. Ketik pada tab “Properties” dan pilih pilihan “Pindah dan saiz dengan sel”.
 11. Ketik “OK.”

Bagaimana untuk Membenamkan PDF dalam Excel pada iPhone

Ikuti langkah ini untuk membenamkan fail PDF ke dalam hamparan anda melalui apl Excel untuk iOS:

 1. Buka apl “Excel”.
 2. Buka hamparan yang anda ingin benamkan fail PDF ke dalamnya.
 3. Melalui reben, ketik tab “Sisipkan”.
 4. Ketik pada “Teks,” kemudian “Objek.”
 5. Pilih tab “Buat daripada fail”, kemudian “Semak imbas.”
 6. Pilih lokasi fail, cth, “Dropbox”.
 7. Pilih PDF, kemudian “Buka.”
 8. Dari tetingkap “Objek”, untuk memaparkan fail sebagai ikon, pilih kotak semak “Paparkan sebagai ikon”; jika tidak, pratonton PDF akan dipaparkan.
 9. Jika anda mahu perubahan dibuat pada fail PDF asal untuk dikemas kini dalam versi terbenam, pilih pilihan “Pautan ke fail”.
 10. Ketik “OK” untuk menyimpan perubahan.
  Ikon akan dipaparkan di atas sel secara lalai. Untuk autofit yang menyesuaikan diri jika anda menukar saiz lajur, lakukan perkara berikut:
 11. Tekan lama PDF, kemudian pilih “Format Objek… .”
 12. Pilih tab “Properties” dan pilih pilihan “Pindah dan saiz dengan sel”.
 13. Ketik “OK.”

Cara Membenamkan PDF dalam Excel pada Peranti Android

Ikuti langkah ini melalui apl Excel untuk Android untuk membenamkan fail PDF ke dalam hamparan anda:

 1. Lancarkan apl “Excel”.
 2. Buka buku kerja yang anda ingin kerjakan.
 3. Melalui reben, pilih tab “Sisipkan”.
 4. Ketik pada pilihan “Teks”, kemudian “Objek”.
 5. Ketik tab “Buat daripada fail”, kemudian “Semak imbas.”
 6. Pilih lokasi fail, cth, “Google Drive”.
 7. Ketik pada PDF, kemudian “Buka.”
 8. Dari tetingkap “Objek”, anda boleh memaparkan PDF sebagai ikon dengan menyemak pilihan “Paparkan sebagai ikon”. Jika tidak, ia akan memaparkan pratonton.
 9. Untuk membuat pautan langsung ke PDF asal supaya sebarang perubahan yang dibuat pada kemas kini asal dalam versi terbenam, tandai kotak pilihan “Pautan ke fail”.
 10. Ketik “OK” untuk menyimpan perubahan.
  Secara lalai, ikon akan dipaparkan di atas sel Excel anda. Untuk memastikan ia autofit dan menyesuaikan diri dengan mana-mana saiz semula lajur, lakukan perkara berikut:
 11. Tekan dan tahan fail PDF, kemudian pilih “Format Objek… .”
 12. Pilih tab “Properties” dan semak pilihan “Pindah dan saiz dengan sel”.
 13. Ketik “OK” untuk menggunakan perubahan.

Pelaporan Komprehensif dalam Excel

Hamparan Excel sangat baik untuk menyimpan, mengatur dan menganalisis data kewangan. Ciri-cirinya menawarkan kemudahan dan bantuan untuk membuat laporan selengkap mungkin.

Excel membenarkan kemasukan fail sumber untuk rujukan, dengan pilihan tambahan untuk membenamkan fail. Ia menyokong jenis fail popular termasuk PDF. Anda akan mempunyai pilihan untuk memaparkan fail sebagai ikon atau pratonton. Anda juga boleh membuat pautan ke fail asal supaya sebarang perubahan yang dibuat ditunjukkan dalam versi benam.

Apakah ciri Excel lain yang anda gunakan untuk pelaporan komprehensif? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.