Bagaimana untuk membetulkan FaceTime tidak berfungsi pada iPhone atau iPad

11
Cara Membetulkan FaceTime Tidak Berfungsi pada iPhone atau iPad

Untuk sebahagian besar, apl iOS berfungsi seperti yang dimaksudkan atau boleh diperbaiki dengan mulakan semula pantas. Tetapi, itu tidak selalu berlaku. Kadangkala, seperti apabila FaceTime anda tidak berfungsi atau tidak tersedia, anda perlu mencari penyelesaian yang lebih terlibat.

Jangan risau, kami akan membuat membetulkan FaceTime semudah yang boleh. Berikut ialah perkara yang perlu dilakukan jika FaceTime anda tidak berfungsi pada iPhone atau iPad anda.

Mengapa FaceTime tidak berfungsi pada iPhone anda?: Asasnya

Sebelum kita menuju ke penyelesaian, menyemak beberapa punca biasa yang memecahkan FaceTime mungkin memberitahu anda perkara yang perlu anda ketahui.

ID Apple atau nombor telefon salah

Pertama, pastikan anda mempunyai ID Apple atau nombor telefon yang betul dipilih di bawah Tetapan → FaceTime. Tatal ke bawah ke ANDA BOLEH DIHUBUNGI DENGAN FACETIME AT dan pastikan ID dan nombor anda telah disemak.

ID Apple atau nombor telefon salah pada iPhone

Jika anda tidak dapat melihat ID Apple atau nombor telefon anda, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan:

 1. Pastikan anda menjalankan versi terkini iOS. Lebih lanjut mengenai ini di bawah penyelesaian 7.
 2. Pastikan anda telah menyediakan nombor telefon anda dengan betul. Pergi ke Tetapan → iMessage dan pastikan iMessage dihidupkan. Kemudian, di bawah Hantar & Terima, ketik Gunakan ID Apple anda untuk iMessage jika anda melihatnya. Jika tidak, pastikan ID Apple dan nombor telefon anda mempunyai tanda semak di sebelahnya. Pastikan ID dan nombor anda juga ditandakan di bawah Tetapan → FaceTime.
 3. Cuba log keluar daripada FaceTime pada semua peranti Apple anda, seperti MacBook atau iPod Touch anda. Kemudian, pastikan anda log masuk ke FaceTime pada iPhone atau iPad anda dan ID Apple serta nombor telefon anda disemak.

Adakah FaceTime berfungsi di negara anda?

Pastikan negara anda membenarkan panggilan FaceTime. FaceTime tidak tersedia di Arab Saudi, Pakistan dan Emiriah Arab Bersatu (termasuk Dubai), tidak termasuk pengecualian tertentu.

Keserasian peranti

Peranti ini boleh menggunakan FaceTime melalui Wi-Fi:

 • iPhone 4 atau lebih baru, iPad Pro (semua model)
 • iPad 2 atau lebih baru, iPad mini (semua model)
 • iPod touch generasi ke-4 atau lebih baru (hanya iPod touch generasi ke-5 atau lebih baru menyokong panggilan audio FaceTime).

Peranti ini boleh menggunakan FaceTime melalui Data Selular (tiada Wi-Fi):

 • iPhone 4s atau lebih baru
 • iPad Pro (semua model)
 • iPad (generasi ke-3 atau lebih baru)

Pelan data yang tidak serasi

Jika masalahnya terletak pada penggunaan FaceTime melalui Data Selular, mula-mula pastikan Data Selular didayakan untuk FaceTime di bawah Tetapan → Selular. Cuba gunakan Wi-Fi untuk membuat panggilan FaceTime sekiranya pelan data anda tidak menyokongnya.

Sekarang setelah anda mengetahui beberapa punca biasa, mari kita lihat cara membetulkan FaceTime apabila ia tidak berfungsi pada iPhone atau iPad anda.

10 Pembetulan untuk menyelesaikan isu FaceTime tidak berfungsi pada iPhone

 1. Mulakan semula iPhone atau iPad anda
 2. Semak status pelayan FaceTime
 3. Tetapkan Tarikh dan Masa kepada Automatik
 4. Uji sambungan Wi-Fi anda pada iPhone
 5. Log keluar dan masuk semula ke FaceTime
 6. Cuba keluarkan kad SIM iPhone anda
 7. Kemas kini perisian iOS anda
 8. Lumpuhkan Sekatan Kandungan FaceTime
 9. Benarkan port tertentu dalam Firewall anda
 10. Tetapkan semula semua tetapan pada iPhone

1. Mulakan semula iPhone atau iPad anda

Memulakan semula iPhone atau iPad anda mengikut prosedur yang sedikit berbeza berdasarkan modelnya (jika ia mempunyai butang rumah atau tidak, dsb.)

Lihat cara untuk memulakan semula iPhone atau iPad anda (semua model).

2. Semak status pelayan FaceTime

Pergi ke Apple Status Sistem halaman dan semak lampu status di sebelah FaceTime. Jika ia berwarna hijau, ia akan berfungsi. Jika tidak, beri sedikit masa untuk kembali dalam talian.

3. Tetapkan Tarikh dan Masa kepada Automatik

Helah ini mungkin jawapan kepada masalah anda. Untuk menetapkan Tarikh dan Masa kepada Automatik, navigasi ke Tetapan → Umum → Tarikh & Masa. Togol Set Secara automatik padam dan hidupkan semula.

Pastikan iPhone mempunyai tarikh dan masa yang betul

4. Uji sambungan Wi-Fi anda pada iPhone

Pergi ke Tetapan → Wi-Fi dan pastikan ia dihidupkan. Kemudian, pastikan sambungan Wi-Fi anda dipilih dan disambungkan. Buka Safari atau pelayar pilihan anda dan pergi ke apple.com; adakah ia dimuatkan? Wi-Fi anda berfungsi, tetapi ia mungkin tidak cukup kuat untuk mengendalikan panggilan video FaceTime. Ini mungkin berlaku jika anda kerap melihat makluman sambungan yang lemah semasa panggilan anda.

5. Log keluar dan kembali ke FaceTime

Navigasi ke Tetapan → FaceTime. Togol FaceTime padam, kemudian hidupkan semula. Pastikan untuk log keluar daripada FaceTime pada Mac anda juga jika anda mempunyainya.

Togol Tetapan FaceTime pada iPhone

Adakah FaceTime berfungsi? Jika tidak, pergi ke penyelesaian seterusnya.

6. Cuba keluarkan kad SIM iPhone anda

Perlu diingat bahawa, semasa kad SIM anda kehabisan iPhone anda, anda tidak akan dapat menerima teks atau panggilan melalui Data Selular.

 1. Cari dulang SIM pada iPhone anda. Jika anda mempunyai iPhone 4 atau lebih baharu, dulang SIM berada di sebelah kanan, kira-kira di bahagian tengah telefon. Jika anda mempunyai iPhone 3GS atau lebih awal, dulang SIM berada di atas telefon.
 2. Masukkan klip kertas ke dalam slot untuk membuka dulang. Tolak masuk dengan kuat untuk mengeluarkannya.
 3. Keluarkan kad SIM daripada pembawa dengan membalikkannya.
 4. Masukkan semula kad SIM ke dalam dulang, kemudian masukkan semula dulang ke dalam iPhone anda sehingga anda merasakan ia klik pada tempatnya, siram dengan sisi telefon.

7. Kemas kini perisian iOS anda

Pergi ke Tetapan → Umum → Kemas Kini Perisian. Jika ada yang tersedia, Muat turun dan Pasang. Masukkan kod laluan anda apabila digesa, kemudian biarkan iDevice anda mengemas kini. Ini adalah penyelesaian yang sangat biasa untuk pelbagai masalah iOS.

Kemas kini perisian iOS anda pada iPhone

Jika FaceTime berfungsi seperti yang dijangkakan sekarang, anda boleh pergi. Jika tidak, cuba pembaikan seterusnya.

8. Lumpuhkan Sekatan Kandungan FaceTime

Pergi ke Tetapan → Masa Skrin → Sekatan Kandungan & Privasi → Apl yang Dibenarkan. Jika Sekatan Kandungan & Privasi dihidupkan, pastikan FaceTime dibenarkan. Panggilan video dan audio FaceTime tidak akan tersedia jika tidak.

9. Benarkan port tertentu dalam Firewall anda

Jika rangkaian anda dilindungi oleh tembok api, anda mungkin perlu melakukan beberapa pengangkatan lebih berat untuk mendayakan FaceTime pada iPhone anda. Semak port yang anda perlu benarkan tapak sokongan Apple.

10. Tetapkan semula semua tetapan pada iPhone

Digunakan sebagai usaha terakhir, menetapkan semula semua tetapan pada iPhone anda boleh menyelesaikan masalah anda.

Nota: Pastikan anda menyandarkan iPhone anda sebelum melakukan sebarang langkah berskala besar seperti menetapkan semula semua data.

Pergi ke Tetapan → Umum → Pindahkan atau Tetapkan Semula iPhone. Ketik Tetapkan Semula, kemudian Tetapkan Semula Semua Tetapan. Masukkan kod laluan anda, kemudian ketik Tetapkan Semula Semua Tetapan sekali lagi untuk mengesahkan.

Tetapkan semula semua tetapan pada iPhone

Sekarang, semak FaceTime untuk melihat sama ada ia berfungsi.

Soalan Lazim

S. Mengapakah panggilan FaceTime saya tidak bersambung?

Perkara pertama yang perlu diperiksa ialah sama ada anda menggunakan FaceTime melalui Wi-Fi atau Data Selular. Kemudian, semak sambungan Wi-Fi anda atau ketersediaan Data Selular. Cuba hubungi orang lain juga; mungkin internet penerima anda yang bermasalah.

S. Mengapa FaceTime saya tidak berfungsi pada iPhone saya?

FaceTime boleh berhenti berfungsi atas beberapa sebab, seperti yang telah kami nyatakan di atas. Apa yang benar-benar penting ialah membuatnya berfungsi, walaupun; cuba beberapa pembetulan yang paling biasa, seperti memulakan semula peranti anda, log keluar dan kembali ke FaceTime, dsb.

Kami harap anda dapat memastikan FaceTime berfungsi semula dengan bantuan penyelesaian ini! Jika anda masih buntu, beritahu kami tentang situasi anda dalam ulasan di bawah dan kami akan melakukan yang terbaik untuk membantu anda.

Adakah anda mempunyai sebarang soalan lain yang berkaitan dengan Apple? Kami ingin mendengar daripada anda.

Kami fikir anda ingin membaca:

 • FaceTime Kumpulan tidak berfungsi? Inilah sebabnya dan penyelesaiannya!
 • Cara menggunakan SharePlay pada FaceTime dalam iOS 15 pada iPhone
 • Permainan terbaik untuk dimainkan melalui FaceTime untuk keseronokan yang tidak berkesudahan
 • Bagaimana untuk membetulkan ‘Barisan Terakhir Tidak Tersedia Lagi’ pada iPhone 13