Bagaimana untuk membuka dulang kad SIM tanpa alat SIM

16
© NextPit

Ingat di mana anda menyimpan alat penyembur SIM anda? Anda tahu, perkara logam kecil yang anda kadang-kadang dapat dengan telefon baharu? Tidak, saya juga tidak, tetapi jangan putus asa. Nasib baik untuk anda dan saya, saya telah MacGyvered masuk ke dalam dulang kad SIM dan slot kad mikroSD berkali-kali. Berikut ialah beberapa cara berguna untuk membuka slot kad SIM tanpa alat SIM.

Anting atau tindik

Alat yang sesuai untuk kerja itu mungkin lebih dekat daripada yang anda fikirkan, seperti pada badan anda. Anting-anting tradisional dengan wayar nipis atau cangkuk berfungsi paling baik. Pada yang lain, anda mungkin perlu membuka skru bola/spike pada hujungnya. Tindikan yang lebih melampau mungkin terlalu besar untuk digunakan sebagai pembuka dulang SIM. (Berhati-hati untuk tidak membengkokkan anting-anting anda!)

Membuka slot SIM dengan anting-anting

Anting-anting ialah alat SIM DIY yang paling biasa dan ringkas. / © NextPit

Klip kertas

Mungkin perkara paling biasa seterusnya, jika anda bekerja di pejabat. Bukan klip kertas bersalut plastik yang gemuk, tetapi hampir semua klip kertas logam kecil akan mengeluarkan dulang SIM anda. Dan apabila anda selesai, anda boleh menggunakannya untuk melampirkan pelbagai kepingan kertas bersama-sama.

Membuka dulang SIM dengan klip kertas.

Nampaknya anda cuba membuka dulang SIM! / © NextPit

jarum

Jika anda membaiki stokin dan seluar sama seperti saya (anda tidak mahu tahu), maka anda akan mempunyai jarum terapung di sekeliling rumah di suatu tempat. Hanya gunakan hujung yang tidak runcing dalam lubang keluar SIM dan tekan ke bawah pada tepi meja. Saya menasihati anda untuk tidak mencuba ini menggunakan tangan anda. Tetapi masa terdesak memerlukan langkah terdesak!

Membuka dulang SIM dengan jarum

Selalunya, jarum hanya akan melakukan silap mata. / © NextPit

Paku ibu jari/stapel

Satu lagi objek di mana-mana yang mungkin anda temui di kebanyakan rumah dan pejabat ialah paku payung kecil yang sederhana. Terdapat banyak bentuk dan saiz, tetapi hampir kesemuanya mampu membuka dulang SIM anda. Jika anda berfikir di luar kotak, maka anda mungkin menyedari bahawa anda juga boleh menggunakan ruji.

Pin keselamatan

Pin keselamatan adalah sesuatu yang sangat biasa dan terdapat di hampir setiap isi rumah. Terima kasih kepada kelebihannya yang tajam dan runcing, ia menjadikan alat sim yang hebat. Hakikat bahawa reka bentuknya membolehkan lebih banyak daya digunakan (selamat) membuatkan saya fikir pin keselamatan adalah alat penyembur sim yang lebih baik daripada jarum.

Pencungkil gigi

Kini, ini ialah pilihan yang boleh digunakan sebagai pilihan terakhir jika tiada objek di atas tersedia untuk anda. Tetapi anda sudah sedia maklum bahawa kebanyakan pencungkil gigi tidak cukup nipis untuk dimasukkan ke dalam lubang SIM kecil. Untuk mengatasi masalah ini, anda mungkin perlu mengecilkan beberapa but ke bahagian bawah menggunakan pisau.

Membuka dulang SIM dengan lidi

Ya, kami dapat membuka dulang SIM dengan pencungkil gigi raksasa ini. / © NextPit

Sekali lagi, jika tiada satu pun daripada perkara ini menjadi pilihan, cuma cari apa-apa perkara runcing yang anda ada – dan jika anda masih gagal dalam misi anda, sudah tiba masanya untuk pergi ke kedai untuk mendapatkan penyelesaian.

Pergi ke kedai dan bertanya dengan baik

Jika anda berada di luar rumah dan perlu mengeluarkan dulang kad SIM anda, seperti yang saya lakukan pada masa lalu, salah satu cara terpantas untuk menyelesaikan masalah adalah dengan masuk ke kedai berdekatan. Sudah tentu, jika anda berada di tengah-tengah hutan, anda menghadapi masalah, tetapi jika anda berada di kawasan bandar dengan pusat membeli-belah yang besar atau kedai pembawa telefon jalan raya, anda tidak perlu risau.

Kali terakhir saya pergi ke kedai telefon bimbit untuk meminta mereka membuka dulang SIM saya, pekerja yang membantu itu memakai alat SIM di lehernya dan sangat gembira untuk membantu saya secara percuma.

Adakah anda mempunyai alat SIM rahsia lain untuk dikongsi? Beritahu kami dalam ulasan.