Bagaimana Untuk Memulihkan Mesej yang Dipadamkan pada iPhone

6

Bagaimana jika anda menyedari bahawa anda sebenarnya perlu melihat atau merujuk kepada mesej lama selepas anda telah memadamkannya? Sama ada terdapat beberapa pautan penting dalam mesej, beberapa foto yang anda tidak simpan atau apa-apa perkara lain, anda mungkin menganggap anda kurang bernasib baik.

Apabila anda bergerak untuk memadam mesej atau perbualan pada iPhone anda, ia sebenarnya tidak dipadamkan pada masa itu dan di sana (sama seperti bagaimana gambar anda tidak dipadamkan sepenuhnya dengan serta-merta). Sebaliknya, mesej anda hanya ditandakan untuk dipadamkan, yang masih menjadikannya tidak boleh diakses dan tidak kelihatan kepada kami.

Teks yang dipadam masih wujud pada telefon kami untuk masa yang singkat sehingga fail dialih keluar secara kekal. Sekarang setelah anda mengetahui lebih lanjut tentang perkara yang berlaku apabila anda memadamkan mesej, mari lihat cara untuk mendapatkannya kembali.

Bagaimana untuk memulihkan teks pada iPhone

Keupayaan anda untuk memulihkan sebarang mesej yang dipadamkan sangat bergantung pada beberapa faktor, daripada tempoh masa anda memadamkannya kepada sandaran yang telah anda lakukan pada masa lalu. Ia mungkin atau mungkin tidak dapat memulihkan mesej tersebut atau mana-mana kandungannya.

Pulihkan Mesej Daripada Sandaran iCloud

Salah satu perkara pertama yang perlu dicuba ialah memulihkan mesej anda daripada sandaran iCloud. Satu-satunya kelemahan untuk ini ialah anda perlu menetapkan semula kilang peranti anda dan kemudian memulihkannya.

Untuk mengelakkan kehilangan sebarang data penting lain pada telefon anda, semak dahulu untuk memastikan bahawa mesej anda disandarkan ke iCloud. Ini caranya:

  1. Pergi ke Tetapan pada iPhone anda dan ketik nama anda di bahagian atas.
  2. Seterusnya, ketik pada iCloud.
  3. Semak sama ada suis togol di sebelah Messages dihidupkan.

Jika mesej anda telah disimpan dalam sandaran baru-baru ini, anda akan melihat jumlah dalam Gigabait di bawah pilihan Urus Storan.

Selepas anda mengesahkan bahawa mesej anda disimpan dalam Awan, anda boleh meneruskan untuk menetapkan semula peranti anda. Ini caranya:

  1. Buka Tetapan pada iPhone anda dan ketik Umum.
  2. Tatal ke bawah dan ketik Tetapkan Semula.
  3. Ketik Padam semua kandungan dan tetapan.
  4. Selepas telefon anda dipadamkan, ia akan dimatikan, kemudian dihidupkan semula. Ikut gesaan dan sambungkannya ke WiFi. Pilih pilihan untuk Pulihkan daripada Sandaran iCloud.

Anda kemudiannya perlu log masuk dengan Apple ID dan kata laluan anda.

Penafian: Sebelum melakukan tetapan semula kilang, pastikan data anda disandarkan untuk mengelakkan kehilangan maklumat yang lebih penting. Juga, sahkan bahawa anda boleh log masuk ke akaun Apple anda untuk mengelak daripada terkunci.

Pulihkan Mesej Daripada Sandaran iTunes

memulihkan sandaran

Jika pengendali anda tidak menyokong sandaran mesej, atau ia tidak berfungsi untuk anda atas satu sebab atau yang lain, ini ialah kaedah seterusnya yang perlu anda cuba. Sekali lagi, ini hanya akan berfungsi jika mesej anda disandarkan. Ini pada asasnya berfungsi seperti anda akan memulihkan sebarang data yang hilang daripada sandaran iTunes.

  1. Sambungkan telefon anda ke komputer anda dan sama ada tunggu iTunes muncul atau secara manual membawa program itu sendiri.
  2. Anda akan melihat telefon anda dalam kotak dalam bar berhampiran bahagian atas iTunes, dan jika anda mengklik padanya, ia akan membawa anda ke halaman maklumat telefon anda.
  3. Dari sini, hanya pilih Pulihkan Sandaran. Ia sepatutnya mengembalikan telefon anda kepada keadaan semasa kali terakhir anda menyandarkannya.

Semak Peranti Apple Anda yang Lain

Jika semua mesej anda hilang daripada satu peranti, ia mungkin masih tersedia pada peranti lain. Semak mana-mana peranti macOS, tablet atau telefon lain untuk melihat mesej anda yang tiada.

Terima kasih kepada persediaan penyepaduan fenomenal Apple, mesej anda yang hilang mungkin berada pada peranti lain. Malah yang lebih tua. Jika mereka ada, buat sandaran ke iCloud atau iTunes untuk memulihkannya kemudian.

Gunakan Perisian Pemulihan

Jika anda telah mencuba kaedah di atas dan masih belum memulihkan mesej anda, ada satu perkara lagi untuk dicuba. Carian Google yang mudah akan menunjukkan berbilang tapak web yang mendakwa memulihkan mesej, foto dan data lain yang dipadamkan. Walau bagaimanapun, ini adalah cadangan “pembeli berhati-hati”.

Adalah idea yang baik untuk merujuk ulasan dalam talian untuk pilihan yang berbeza dalam ruang ini sehingga anda menemui yang sesuai untuk anda. Sebilangan daripada ini mungkin menelan belanja beberapa dolar, jadi pastikan anda melakukan penyelidikan anda dan gunakan yang anda anggap paling boleh dipercayai. Walaupun apl itu boleh dipercayai dan berfungsi untuk kebanyakan orang, itu bukan jaminan ia akan berfungsi untuk anda.

Mudah-mudahan, jika anda mencuba kaedah ini, sekurang-kurangnya salah satu daripada kaedah ini akan membantu menyimpan mesej anda yang dipadamkan. Jika tidak, tiada apa lagi yang boleh anda lakukan kecuali menggunakannya sebagai pengajaran untuk memeriksa mesej pada telefon anda sebelum memadamkannya dengan teliti.

Perkhidmatan pemulihan data perlu mengakses semua data, fail dan maklumat pada peranti anda. Ini bermakna anda akan tertakluk kepada beberapa risiko keselamatan menggunakan perkhidmatan ini. Perkara lain yang perlu dipertimbangkan ialah sesetengah perkhidmatan pemulihan data mengenakan bayaran tetapi mungkin tidak dihantar. Nasib baik, kami telah mencuba perkhidmatan ini dan menyusun senarai cadangan kami di sini.

Apabila anda menjumpai perkhidmatan yang betul (dan kami mengesyorkan anda meneliti sebelum menggunakannya), anda mungkin memerlukan komputer (Mac atau PC) untuk menggunakan perisian tersebut. Perkhidmatan ini akan memulihkan sebarang maklumat kecil data yang tinggal selepas pemadaman dan membentangkan maklumat dalam fail yang boleh dimuat turun. Dengan mengandaikan mesej anda masih disimpan di suatu tempat dalam memori telefon anda, perkhidmatan ini akan berjaya.

Soalan Lazim

Bahagian ini akan menjawab lebih banyak soalan anda tentang memulihkan mesej yang dipadamkan.

Bolehkah saya mendapatkan teks saya daripada pembawa telefon bimbit saya?

Dalam kebanyakan kes, tidak. Dan ada sebab yang kukuh untuk itu. Walaupun pembawa anda mungkin menyimpan mesej anda pada pelayan di suatu tempat jika ia diperlukan untuk penguatkuasaan undang-undang, kebanyakan pekerja tidak akan mempunyai akses kepadanya. Teks anda ialah mesej peribadi anda, dan oleh itu tidak mungkin seseorang dapat mengaksesnya, malah seseorang yang bekerja untuk pembawa telefon bimbit.

Berdasarkan pengalaman, tiada pilihan dalam sistem pekerja untuk menyemak mesej teks, apatah lagi menghantarnya kepada anda. Walau bagaimanapun, anda mungkin boleh mendapatkan mesej teks anda melalui sepina dan pendengaran mahkamah dalam beberapa kes.

Adakah mesej yang dipadam hilang secara kekal?

Dalam kebanyakan kes, ya. Jika anda memadamkan mesej anda dan tiada sandaran, mesej anda sudah tentu hilang untuk pengguna harian kasual. Tetapi, dalam beberapa situasi, mereka mungkin dipulihkan oleh penguatkuasa undang-undang atau agensi lain.