Bagaimana untuk menambah LED pemberitahuan pada mana-mana telefon pintar Android OLED

25
© Arkitek Farknot/Shutterstock

LED Pemberitahuan adalah mangsa senyap dalam usaha untuk telefon tanpa sempadan, dengan semakin sedikit telefon setiap tahun membungkus ciri tersebut. Pembangun aplikasi mencipta cara kreatif untuk memulihkan kefungsian, menggunakan ciri kuasa rendah paparan OLED, ketahui cara untuk membawa balik LED pemberitahuan kepada hampir mana-mana telefon Android.

Kami telah pun menulis di NextPit tentang aplikasi Holey Light, yang direka untuk generasi Galaxy S10 dan tidak menerima kemas kini lebih daripada setahun. Masukkan pembangun Jawomo dan apl Notification Light mereka.

Dari segi fungsi, apl Notification Light (atau aodNotify) sangat serupa dengan Holey Light, tetapi ia menawarkan lebih banyak pilihan penyesuaian dan pratetap untuk kebanyakan telefon Samsung, OnePlus dan Google Pixel, tetapi model lain boleh disesuaikan dengan melaraskan saiz dan kedudukan pemberitahuan adalah berkaitan dengan kamera swafoto – walaupun dengan kamera dwi yang digunakan oleh Moto G100.

Cara menambah lampu pemberitahuan pada telefon anda

Pertama sekali, pasang versi apl yang sesuai dengan telefon anda:

Apabila pertama kali menjalankan apl, anda akan diminta untuk menetapkan banyak kebenaran, yang diperlukan untuk membaca pemberitahuan, memastikan skrin aktif dan banyak lagi. Aplikasi ini juga akan bertanya kepada anda aplikasi atau permainan yang boleh mengaktifkan lampu AOD.

Lampu pemberitahuan

Anda boleh menyesuaikan warna dan kedudukan deringan seperti dalam tangkapan skrin Moto G100 (kanan, dengan sempadan peranti simulasi) / © NextPit

Jika kedudukan lalai tidak sepadan dengan kamera swafoto telefon anda, anda boleh menyesuaikan saiz dan peletakan dering pemberitahuan dengan pergi ke Lampu Pemberitahuan > Dimensi, dalam menu yang sama anda boleh menjadikan deringan itu lebih kelihatan dengan menjadikannya lebih tebal.

Menurut pembangun, ciri ini boleh menggunakan sehingga 3% daripada bateri sejam, jadi kami mengesyorkan menetapkan lampu untuk hanya aktif untuk masa yang terhad (di bawah tetapan Lampu Pemberitahuan).

Pilihan penyesuaian lain, malangnya, memerlukan pembelian dalam apl, termasuk tetapan untuk mod selang (yang juga boleh mengurangkan penggunaan bateri), kesan paparan dan penyesuaian warna yang berguna untuk apl berbeza.

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa walaupun kami menguji aplikasi pada telefon yang tidak dilengkapi OLED — Moto G100 dalam tangkapan skrin di atas — adalah tidak digalakkan untuk menggunakan aplikasi pada telefon LCD/LED, kerana ia akan mengekalkan keseluruhan skrin separuh. -aktif secara kekal, membawa kepada hayat bateri yang sangat singkat.

Adakah Lampu Pemberitahuan menghormati privasi anda?

Mengikut Platform Privasi Exodus, apl Notification Light tidak mengandungi sebarang penjejak penggunadan sejumlah besar kebenaran yang diperlukan boleh dijelaskan oleh kefungsian apl – memastikan skrin aktif, mengabaikan pengoptimuman bateri, mengawal getaran, dsb.

Adakah anda terlepas ciri LED pemberitahuan pada telefon lama? Adakah telefon pintar semasa anda masih menawarkan ciri tersebut? Adakah anda masih menggunakan Holey Light yang dicadangkan beberapa tahun lalu? Beritahu kami dalam ulasan di bawah!