Bagaimana untuk Mencerminkan Android ke Roku

11

Menunjukkan gambar percutian keluarga anda boleh memenatkan jika anda semua berkumpul di sekeliling skrin kecil. Menonton video YouTube atau menstrim rancangan Netflix kegemaran anda adalah lebih menyeronokkan pada skrin besar. Adakah anda memerlukan sekumpulan kabel untuk menyambungkan telefon anda ke TV anda?

Jika anda mempunyai Roku, kami mendapat berita baik. Anda tidak memerlukan kabel sama sekali. Peranti Android dan Roku adalah serasi, dan mungkin untuk mencerminkan telefon anda kepada Roku. Ikuti bersama dalam artikel ini untuk mengetahui cara mencerminkan Android anda kepada peranti Roku.

Prasyarat Pencerminan Skrin

Ciri pencerminan Roku membolehkan anda menghantar apa sahaja daripada telefon Android anda ke TV anda secara wayarles. Anda boleh menghantar muzik, foto, video, halaman web dan banyak lagi. Untuk bermula, anda perlu mendayakan pilihan ini pada telefon pintar atau tablet anda dan menyambungkannya ke Roku anda. Dalam kebanyakan kes, anda tidak perlu melakukan apa-apa untuk mendayakan ciri pencerminan pada peranti Roku anda, kerana ia akan berfungsi secara automatik.

Adakah Roku Menyokong Skrin Mencerminkan?

Sebelum anda mewujudkan sambungan, pastikan model Roku anda menyokong pencerminan. Kebanyakan model Roku tersedia, tetapi, sebagai contoh, Roku Express 3700 atau Roku Express+ 3710 tidak. Jika anda tidak tahu nombor model anda, anda boleh menyemak seperti berikut:

 1. Pergi ke menu utama Roku anda, ia terletak di Halaman Utama, tatal ke bawah ke Tetapan dan pilihnya.

  Menu Utama Roku

 2. Seterusnya, pilih Sistem > Perihal. Anda akan melihat maklumat model di sana.

  Menu Tetapan Roku

Model Roku Express 3900 dan 3930 menyokong pencerminan skrin dan begitu juga model Roku Express+ 3910 dan 3931, tetapi 3910 hanya menyokongnya pada output HDMI.

Adakah Skrin Sokongan Android Anda Mencerminkan?

Anda juga perlu mengetahui sama ada OS Android anda menyokong pencerminan, kerana tidak semua versi melakukannya. Secara amnya, ia berkemungkinan berlaku jika 4.4.2 atau lebih baru.

 1. Anda boleh mengetahuinya dengan membuka apl Tetapan pada telefon anda.
 2. Tatal ke bawah untuk mencari Sistem atau Perihal telefon dan ketik untuk melihat versi OS jika anda tidak pasti. Tetapan Android - Mengenai Telefon

Tidak kira model Android yang anda gunakan, anda boleh mencari istilah ‘Perisian’ dan mencari versi yang anda jalankan dengan mudah.

Cara Mendayakan Pencerminan ke Peranti Roku

Kami telah menyenaraikan beberapa cara untuk mencerminkan skrin Android anda kepada Roku anda. Tidak kira keperluan anda, anda harus mencari penyelesaian di bawah.

Cara Cermin Skrin – Fungsi Terbina dalam

Jika anda menggunakan peranti dengan Android 4 atau lebih tinggi, peranti anda mungkin menyokong pencerminan tanpa sebarang bantuan daripada apl pihak ketiga. Ingat, setiap pengeluar mempunyai perisian pencerminan sendiri (iaitu, anda mungkin perlu mencari arahan khusus pengeluar anda).

Kami menggunakan Samsung sebagai contoh, tetapi kebanyakan pengeluar menyokong ciri tersebut. Walaupun, anda mungkin perlu pergi ke Tetapan dan ketik pada Peranti Bersambung atau sesuatu yang serupa, berikut ialah cara menggunakan fungsi cermin skrin asli peranti anda:

 1. Tarik ke bawah dari bahagian atas skrin dua kali untuk mendedahkan keseluruhan pusat kawalan anda.
 2. Ketik pada Paparan Pintar.
 3. Ketik Seterusnya.
 4. Ketik Teruskan.
 5. Ketik pada TV yang anda ingin cerminkan skrin Samsung anda.

Cara Memulakan Pencerminan Skrin daripada Peranti Android Anda menggunakan Apl Roku

Dengan mengandaikan Roku anda mampu Mencerminkan Skrin, prosesnya sangat mudah. Anda boleh mencerminkan skrin Android anda ke Roku anda menggunakan Apl Roku. Jika anda ingin berkongsi filem rumah, muzik yang dimuat turun atau foto daripada galeri telefon anda, ini ialah cara terbaik.

Berikut ialah langkah yang perlu diikuti untuk mendayakan pencerminan skrin pada peranti Android anda:

 1. Buka Tetapan pada peranti Android anda dan sambungkan ke rangkaian Wi-Fi yang sama seperti peranti Roku anda.

 2. Pasangkan Apl Roku pada peranti Android anda dan log masuk ke akaun Roku anda. Kemudian, ketik pada Peranti.

 3. Ketik pada peranti Roku yang anda ingin cerminkan telefon anda. Tunggu peranti disambungkan.

 4. Ketik pada Media.

 5. Ketik pada Muzik, Foto atau Video.

 6. Pilih fail yang anda ingin paparkan dan tekan butang main.

Selagi anda boleh menyambungkan kedua-dua peranti ke rangkaian Wi-Fi yang sama dan mengetahui maklumat log masuk akaun Roku anda, ini ialah penyelesaian yang sesuai untuk berkongsi fail daripada Android anda ke Roku anda. Tetapi, jika anda ingin berkongsi kandungan lain seperti video YouTube, anda perlu mengambil laluan lain.

Cara Menghantar dari Android ke Roku

Katakan anda ingin menstrim filem dari peranti Android anda ke Roku anda. Kebanyakan aplikasi penstriman mempunyai pilihan pencerminan mereka sendiri (dirujuk sebagai Casting), bermakna arahan mungkin berbeza-beza bergantung pada kandungan yang anda cuba lihat pada skrin yang lebih besar. Nasib baik, ia adalah proses yang agak diperkemas tanpa mengira perbezaan dalam antara muka apl.

Kami menggunakan YouTube sebagai contoh cara menghantar daripada apl Android ke peranti Roku. Inilah yang perlu dilakukan:

 1. Seperti yang dinyatakan di atas, sambungkan peranti Android anda dan peranti Roku ke rangkaian Wi-Fi yang sama.

 2. Buka apl YouTube (atau aplikasi pilihan anda) pada peranti Android anda dan mula memainkan video yang anda ingin cerminkan. Kemudian, ketik ikon Hantar di penjuru kanan sebelah atas video.

 3. Ketik pada peranti Roku anda dalam senarai yang muncul.

Video yang anda cuba cerminkan seharusnya mula dimainkan secara automatik pada peranti Roku anda.

Cara Mencerminkan daripada Roku ke Android menggunakan Apl Pihak Ketiga

Apabila anda ingin mencerminkan keseluruhan skrin Android anda, anda boleh bergantung pada apl pihak ketiga untuk membantu. Tidak seperti kaedah yang disenaraikan di atas yang hanya membenarkan anda menghantar bahagian tertentu pada skrin anda, sesetengah aplikasi membenarkan anda mencerminkan apa sahaja yang anda mahukan.

Anda boleh mencari apl Mirroring di Gedung Google Play untuk mencari apl yang paling sesuai dengan keperluan anda. Untuk artikel ini, kami menggunakan apl Pencerminan Skrin untuk Roku. Aplikasi ini berfungsi dengan baik selagi peranti Android anda disambungkan ke rangkaian Wi-Fi yang sama seperti Roku anda. Tetapi, ia mempunyai beberapa iklan, dan ciri premium akan berharga $4.99/bln.

Berikut ialah cara menggunakan apl pihak ketiga untuk mencerminkan peranti Android anda kepada Roku anda.

 1. Pergi ke Gedung Google Play dan pasang apl pilihan anda. Kemudian, benarkan sebarang kebenaran yang diperlukan untuk menggunakan apl itu. Pilih pilihan untuk Mula Mencerminkan.

 2. Pintasan mana-mana iklan yang timbul dan sambungkan Android anda ke peranti Roku anda.

 3. Jika anda memilih pilihan percuma, ketik Tonton Iklan.

 4. Ketik Mula sekarang.

Seperti yang dinyatakan di atas, skrin Android anda akan muncul secara automatik pada TV yang disambungkan ke Roku anda.

Cara Menerima Pencerminan Skrin pada Peranti Roku Anda

Jika anda tidak menerima gesaan untuk mencerminkan skrin daripada peranti Android anda selepas melakukan langkah yang dinyatakan di atas, berikut ialah langkah yang perlu diikuti untuk mendayakan pencerminan skrin pada peranti Roku anda.

 1. Ambil alat kawalan jauh Roku anda, cari butang Utama dan tekan padanya.

  Butang Rumah Jauh Roku

 2. Sekarang, tatal ke bawah dan pilih Tetapan daripada menu yang anda lihat pada skrin.

  Menu Utama Roku

 3. Seterusnya, tatal ke bawah dan pilih Sistem.

  Halaman Tetapan Roku

 4. Kemudian, tatal ke bawah dan klik pada Pencerminan skrin.

  Menu Sistem Roku

 5. Sekarang, klik pada peranti pencerminan Skrin yang dinamakan dengan tepat.

  Tetapan Pencerminan Skrin Roku

 6. Kemudian, lihat di bawah Peranti Sentiasa dibenarkan untuk peranti Android anda, benarkan jika belum.

Tetapan Pencerminan Skrin Roku

Jika anda ingin melaraskan konfigurasi pencerminan skrin, ikut arahan di bawah.

 1. Sama seperti yang dinyatakan sebelum ini, ambil alat kawalan jauh Roku anda dan tekan butang Utama.

  Butang Rumah Jauh Roku

 2. Sekali lagi, tatal ke bawah dan pilih Tetapan daripada menu yang anda lihat pada skrin.

  Menu Utama Roku

 3. Seperti yang dinyatakan di atas, tatal ke bawah dan pilih Sistem.

  Halaman Tetapan Roku

 4. Sekali lagi, kemudian tatal ke bawah dan pilih Pencerminan skrin.

  Menu Sistem Roku

 5. Sekarang, di bawah mod pencerminan skrin, anda akan melihat tiga pilihan di sebelah kanan: Gesa, Sentiasa benarkan dan Jangan sekali-kali benarkan. Jika anda memilih Prompt, anda perlu mengesahkan peranti setiap kali peranti itu cuba mencerminkan pada skrin besar anda. Tetapan kedua membenarkan pencerminan tanpa memberitahu anda setiap kali dan yang ketiga menyekat mana-mana peranti daripada pencerminan.

  Halaman tetapan Cermin Skrin Roku

Jika anda satu-satunya pengguna Roku tertentu itu, mungkin selamat untuk menetapkannya kepada Sentiasa benarkan. Jika anda tidak tinggal bersendirian, pergi ke Prompt.

Bukankah Mencerminkan Sama Seperti Pelakon?

Kami cenderung menggunakan kedua-dua istilah ini secara bergantian. Walau bagaimanapun, terdapat perbezaan antara pencerminan skrin dan pencerminan skrin. Kami akan menerangkan secara ringkas.

 1. Semasa menghantar kandungan tertentu daripada telefon anda, anda boleh melakukan perkara lain tanpa kandungan itu terganggu. Itu bukan sesuatu yang boleh anda lakukan dengan pencerminan, kerana semua yang anda lakukan dipaparkan pada peranti yang anda cerminkan.
 2. Penghantaran tersedia pada peranti iOS, manakala pencerminan skrin tidak tersedia.
 3. Apl tertentu membenarkan anda menghantar dari telefon mudah alih anda ke TV anda. Dengan pencerminan skrin, anda boleh menggunakan mana-mana apl dan ia akan dipaparkan pada skrin besar.
 4. Semasa menghantar, anda boleh menggunakan alat kawalan jauh Roku anda untuk mengawal perkara yang berlaku di TV. Bagi pencerminan, anda hanya boleh menggunakan arahan pada telefon anda.
 5. Apabila anda menghantar rancangan TV, contohnya, anda hanya melihat main balik pada TV anda. Tetapi bukan semasa anda membuat pencerminan, tempat keseluruhan skrin akan ditunjukkan.

Soalan Lazim

Sama ada anda baru menggunakan pencerminan skrin atau anda masih mempunyai soalan, bahagian ini adalah untuk anda!

Apakah yang boleh saya cerminkan daripada Android saya kepada Roku saya?

Tidak seperti penghantaran, pencerminan kandungan bermakna anda boleh melihat apa sahaja pada skrin peranti anda pada Roku anda. Pencerminan digunakan apabila anda tidak dapat menghantar daripada apl. Pada asasnya, ini bermakna anda boleh mencerminkan apa sahaja daripada peranti Android anda ke Roku anda.

Bagaimanakah saya mengawal kandungan yang dipaparkan semasa pencerminan?

Walaupun penghantaran membolehkan pengguna memanfaatkan fungsi alat kawalan jauh Roku untuk mengawal main balik, kandungan pencerminan bermakna anda perlu mengawal segala-galanya daripada telefon anda. Contohnya, jika anda memainkan filem rumah, anda perlu menggunakan butang jeda, ke hadapan pantas, undur dan main daripada telefon anda. Alat kawalan jauh tidak akan berfungsi dengan pencerminan skrin.

Perkongsian Tidak Pernah Menjadi Lebih Mudah

Seperti yang anda lihat, anda hanya memerlukan beberapa minit untuk menyediakan ciri pencerminan skrin pada peranti Roku anda. Bagi pengguna Android, ini mempunyai beberapa kelebihan. Adakah anda ingin menunjukkan foto percutian keluarga anda atau reka bentuk terkini anda? Selesai. Adakah anda mahu menghantar kandungan daripada apl yang tidak disokong oleh Roku? Selesai juga.

Apakah yang akan anda cerminkan pada peranti Roku anda dan tonton pada skrin besar? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.