Bagaimana untuk Mengakses BIOS dalam Windows 11

10

Sistem Input/Output Asas, atau BIOS, ialah program terbina dalam yang but Windows apabila anda menghidupkan komputer anda. Ia juga menguruskan komunikasi antara sistem pengendalian anda dan peranti lain seperti tetikus atau papan kekunci. Akhirnya, ia membolehkan anda menyelesaikan masalah dan mengkonfigurasi tetapan yang berbeza. Walau bagaimanapun, mengakses BIOS tidak semudah mengakses folder atau fail.

Jika anda berminat untuk mempelajari cara mengakses BIOS dalam Windows 11, anda telah datang ke tempat yang betul. Artikel ini akan memberitahu anda cara yang berbeza untuk melakukannya, jadi anda boleh memilih yang paling sesuai untuk anda.

Bagaimana untuk Mengakses BIOS dalam Windows 11

Mengakses BIOS boleh membantu anda menyelesaikan masalah dan menyelesaikan banyak masalah dalam Windows 11. Tetapi BIOS bukan folder yang boleh anda akses daripada File Explorer. Terdapat beberapa cara untuk pergi ke tetapan:

Cara Mengakses BIOS dalam Windows 11 pada Startup

Cara paling biasa untuk mengakses menu BIOS dalam Windows 11 ialah pada permulaan. Pengguna perlu menekan kekunci yang diberikan untuk memasuki BIOS. Begini cara melakukannya:

 1. Hidupkan komputer anda.
 2. Sebaik sahaja komputer mula boot, tolak kekunci yang diberikan sehingga menu muncul pada skrin.

BIOS kemudiannya akan muncul pada skrin anda. Navigasi melaluinya dan buat perubahan yang anda mahukan.

Nota: Tidak semua pengeluar komputer memberikan kunci yang sama untuk mengakses BIOS. Bergantung pada jenama komputer anda, kuncinya mungkin F2, F10, F1 atau F12. Jika anda tidak tahu kunci mana yang hendak digunakan, kami mengesyorkan anda merujuk kepada tapak web pengilang atau menyemak manual arahan anda. Anda juga boleh mendapatkan maklumat ini pada skrin percikan pertama yang muncul apabila anda menghidupkan komputer anda. Perlu diingat tidak semua model komputer dan komputer riba menunjukkan maklumat ini.

Walaupun kaedah ini adalah yang paling mudah, ia memerlukan kelajuan. Ini boleh menjadi masalah jika komputer anda pantas dan but dalam masa beberapa saat sahaja, menyebabkan anda tiada masa untuk menolak kekunci yang berkaitan. Nasib baik, terdapat kaedah lain untuk mengakses BIOS.

Cara Mengakses BIOS dalam Windows 11 Dari Tetapan

Jika anda tidak cukup pantas untuk menekan kekunci BIOS yang diberikan semasa permulaan tepat pada masanya, atau anda tidak tahu kekunci apa yang hendak digunakan, anda boleh mengakses BIOS melalui Tetapan. Ikuti arahan di bawah untuk melakukannya:

 1. Buka menu Mula dan tekan ikon gear untuk mengakses Tetapan.
 2. Pilih Sistem dalam menu di sebelah kiri.
 3. Tekan Pemulihan di sebelah kanan.
 4. Pilih Mulakan semula sekarang di sebelah Permulaan lanjutan.
 5. Mesej “Kami akan memulakan semula peranti anda supaya simpan kerja anda” akan dipaparkan pada skrin. Jika anda telah menyimpan kerja anda, tekan Mulakan semula sekarang.
 6. Menu dengan tiga pilihan akan muncul. Pilih Selesaikan masalah.
 7. Tekan Pilihan lanjutan.
 8. Pilih Tetapan Perisian Tegar UEFI dan pilih Mulakan Semula.
 9. Masukkan BIOS Setup.

Walaupun mengakses BIOS menggunakan kaedah ini mengambil lebih banyak masa daripada melakukannya pada permulaan, ia adalah cara yang pasti yang tidak memerlukan kelajuan.

Cara Mengakses BIOS dalam Windows 11 Dengan Perintah

Anda boleh menggunakan automasi tugas yang berbeza dan program pengurusan konfigurasi seperti PowerShell atau Terminal untuk mengakses BIOS. Ikuti langkah di bawah untuk melakukannya:

 1. Buka program pilihan anda.
 2. taip shutdown /r /o /f /t 00 atau shutdown.exe /r /o dan tekan Enter.
 3. Banyak pilihan akan muncul pada skrin. Pilih Selesaikan masalah.
 4. Tekan Pilihan lanjutan.
 5. Pergi ke Tetapan Perisian Tegar UEFI.
 6. Pilih Mulakan semula.

Komputer anda akan dimulakan semula dan memasuki BIOS secara automatik.

Cara Mengakses BIOS dalam Windows 11 Dengan Pintasan

Jika anda perlu kerap mengakses BIOS, anda boleh mencipta pintasan yang membolehkan anda memasuki BIOS dalam beberapa klik sahaja. Begini cara melakukannya:

 1. Klik kanan pada desktop anda, tuding pada Baharu, dan pilih Pintasan.
 2. Di bawah “Taip lokasi item”, masukkan shutdown /r /o /f /t 00.
 3. Tekan Seterusnya dan ikut arahan pada skrin untuk menyelesaikan proses.

Setelah anda membuat pintasan, berikut ialah cara menggunakannya untuk mengakses BIOS:

 1. Klik dua kali pada pintasan.
 2. Tekan Selesaikan Masalah.
 3. Pergi ke Pilihan lanjutan.
 4. Pilih Tetapan Perisian Tegar UEFI.
 5. Tekan Mulakan Semula.

Komputer akan memasuki BIOS secara automatik.

Cara Mengakses BIOS dalam Windows 11 Dengan Shift + Restart

Jika anda ingin mengakses BIOS dalam Windows 11 tanpa melog masuk, berikut ialah perkara yang boleh anda lakukan:

 1. Semasa berada di skrin kunci atau log masuk, tekan dan tahan Shift, klik ikon Kuasa dan pilih Mulakan semula.
 2. Anda akan dibawa ke skrin Permulaan Lanjutan. Pilih Selesaikan masalah.
 3. Tekan Pilihan lanjutan.
 4. Pilih Tetapan Perisian Tegar UEFI.
 5. Pilih Mulakan semula.

Anda boleh melakukan perkara yang sama jika anda log masuk:

 1. Tekan dan tahan butang Shift dan buka menu Mula.
 2. Pilih ikon Kuasa.
 3. Pilih Mulakan semula.
 4. Pilih pilihan Selesaikan Masalah daripada skrin Permulaan Lanjutan.
 5. Pilih Pilihan lanjutan.
 6. Klik pada Tetapan Perisian Tegar UEFI.
 7. Tekan Mulakan Semula.

Cara Mengakses BIOS dalam Windows 11 Dengan Run Window

Cara lain untuk mengakses BIOS dalam Windows 11 ialah menggunakan tetingkap Run. Ikuti arahan di bawah untuk melakukannya:

 1. Tekan Windows + R untuk membuka tetingkap Run.
 2. taip shutdown /r /o /f /t 00 dan klik Ok atau pilih Enter. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan shutdown.exe /r /o perintah, tetapi ia tidak secepat itu.
 3. Navigasi ke Selesaikan Masalah.
 4. Pilih Pilihan lanjutan.
 5. Klik pada Tetapan Perisian Tegar UEFI.
 6. Pilih Mulakan semula.

Cara Mengakses BIOS dalam Windows 11 pada Surface Pro

Banyak peranti Surface Pro sudah disertakan dengan Windows 11, manakala peranti lain boleh dinaik taraf kepadanya. Jika anda mempunyai peranti Surface Pro, berikut ialah cara mudah untuk mengakses BIOS:

 1. Matikan peranti anda.
 2. Tekan dan tahan butang Kelantangan Naik (tanda tambah).
 3. Tahan dan lepaskan butang Kuasa sambil masih menahan butang Naik Kelantangan. Apabila anda melihat logo Microsoft atau Surface, lepaskan butang Naik Kelantangan. Anda kini harus memasukkan BIOS untuk peranti Surface Pro anda.

UEFI lwn. BIOS

Ramai pengguna tidak pasti sama ada Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) adalah sama dengan BIOS. Seperti yang mungkin anda perhatikan, kebanyakan arahan untuk mengakses BIOS dalam Windows 11 sebenarnya melibatkan akses UEFI, jadi wajar untuk tertanya-tanya sama ada kedua-dua istilah itu boleh ditukar ganti.

Walaupun kedua-dua UEFI dan BIOS adalah antara muka yang memulakan sistem pengendalian dan bertindak sebagai pengantara antara sistem pengendalian dan perisian tegar, mereka tidak sama. BIOS menggunakan Master Boot Record (MBR), manakala UEFI menggunakan GUID Partition Table (GPT). MBR terletak di sektor pertama cakera keras, yang meningkatkan risiko rasuah. UEFI menggunakan GPT yang melakukan pemeriksaan redundansi biasa yang meminimumkan kemungkinan isu rasuah.

UEFI telah dibangunkan pada tahun 2007, dan pada masa kini, ia dianggap sebagai standard untuk antara muka moden. Ia adalah antara muka yang lebih baharu dan lebih maju yang membetulkan beberapa kelemahan teknikal BIOS dan mempunyai ciri yang tidak ditawarkan oleh BIOS. Ramai pakar mengunjurkan bahawa UEFI akan menggantikan BIOS dalam masa terdekat.

BIOS beroperasi hanya dalam mod 16-bit, manakala UEFI beroperasi dalam 64 bit. Ini bermakna UEFI mempunyai lebih banyak memori, menjadikan proses but lebih cepat.

Papan induk moden dihantar dengan UEFI dan bukannya BIOS kerana ia menawarkan lebih banyak pilihan dan lebih berkebolehan.

Soalan Lazim

Apakah fungsi asas BIOS?

BIOS mempunyai empat fungsi utama:

• Ujian kendiri kuasa hidup (POST) – BIOS menguji perkakasan yang disambungkan ke komputer anda dan memastikan tiada ralat sebelum memuatkan sistem pengendalian.

• Pemuat Bootstrap – BIOS mencari sistem pengendalian anda. Apabila (dan jika) ia mengesan sistem, BIOS akan memberikan kawalan kepadanya.

• Pemacu dan perisian – BIOS mengenal pasti pemacu dan perisian yang berinteraksi dengan sistem pengendalian sebaik sahaja ia dimuatkan.

• Persediaan logam-oksida-semikonduktor (CMOS) pelengkap – CMOS ialah memori tidak meruap BIOS yang membolehkan pengguna menyesuaikan tetapan sistem dan perkakasan.

Bagaimanakah saya boleh menyemak versi BIOS?

Jika anda ingin menyemak versi BIOS yang anda ada pada komputer anda, berikut ialah perkara yang perlu anda lakukan:

1. Buka menu Mula dan taip “cmd” dalam bar carian.

2. Lancarkan Prompt Perintah.

3. Jenis wmic bios get smbiosbiosversionAnda akan melihat nombor versi BIOS.

Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan kaedah ini:

1. Tekan Win + R untuk mengakses tetingkap arahan Run.

2. Jenis msinfo32 dalam bar carian dan pilih Ok atau tekan Enter.

3. Cari Versi/Tarikh BIOS dan semak nombor.

Patutkah saya mengemas kini BIOS pada komputer saya?

Mengemas kini sistem pengendalian kami memastikan prestasi lancar dan membolehkan kami menggunakan ciri baharu. Walau bagaimanapun, ini tidak berlaku dengan BIOS. Tidak seperti kemas kini sistem pengendalian, kemas kini BIOS tidak melibatkan ciri baharu, peningkatan prestasi atau tampung keselamatan. Mereka biasanya membetulkan pepijat kecil atau menambah sokongan pada CPU baharu.

Jika komputer anda berfungsi dengan betul, tidak perlu mengemas kini BIOS. Malah, mengemas kini BIOS selalunya boleh mendatangkan lebih banyak kemudaratan daripada kebaikan, dan anda boleh mengalami pepijat atau malah merosakkan komputer anda. Kemas kini BIOS adalah khusus perkakasan, dan jika anda mendapat versi yang salah, komputer anda boleh menjadi tidak boleh but.

Jika anda mengalami pepijat yang telah diperbaiki dalam versi BIOS baharu atau ingin menaik taraf CPU anda, anda mungkin perlu mengemas kini BIOS. Kami mengesyorkan membiarkan profesional mengendalikannya untuk meminimumkan risiko.

Mengakses BIOS Anda Tidak Pernah Lebih Mudah

Bertentangan dengan kepercayaan popular, mengakses BIOS pada permulaan bukan satu-satunya cara untuk mendapatkannya. Windows 11 baharu membolehkan anda memasukkan BIOS dalam pelbagai cara untuk menyelesaikan masalah sistem anda atau membetulkan isu. Berhati-hati apabila bekerja dalam BIOS dan tukar tetapan hanya jika anda tahu untuk kegunaannya. Jika tidak, anda boleh menjejaskan prestasi komputer anda.

Adakah anda mengalami kesukaran mengakses BIOS? Tahukah anda terdapat banyak cara untuk mengakses BIOS? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.