Bagaimana untuk mengekalkan kesihatan bateri iPhone anda

7
Petua-untuk-memperbaiki-dan-menjaga-iPhone-Battery-Health

Adakah anda bosan kerana sentiasa mengecas iPhone anda sepanjang hari? Jika kesihatan bateri iPhone anda merosot, ia tidak dapat mengikuti jadual sibuk anda. Kesihatan bateri berkurangan dengan cepat adalah salah satu aduan yang paling biasa di kalangan pengguna iPhone. Tapi jangan risau. Saya akan berkongsi pakar 11 cara untuk mengekalkan kesihatan bateri iPhone anda.

Apa yang membunuh kesihatan bateri iPhone anda?

Mula-mula, anda harus tahu mengapa kesihatan bateri iPhone anda berkurangan begitu cepat. Berikut adalah beberapa sebab yang paling biasa:

 1. Penggunaan tinggi: Sentiasa menggunakan telefon anda untuk penstriman, permainan, menyemak imbas dan memuat turun fail besar boleh memberi tekanan pada bateri dan menyebabkannya berkurangan dengan cepat.

 2. Meninggalkan apl berjalan di latar belakang: Apabila apl berjalan di latar belakang, ia terus menggunakan kuasa, terutamanya yang menjejaki lokasi anda, walaupun semasa anda tidak menggunakannya secara aktif. Hayat bateri boleh dikurangkan dengan ketara akibatnya.

 3. Pendedahan kepada haba: Suhu tinggi boleh merosakkan bateri dan menyebabkan bateri berkurangan dengan lebih cepat.

 4. Tidak mengemas kini iOS: Tampalan kemas kini mengandungi pengoptimuman iOS. Jadi, tidak mengemas kini iPhone anda juga boleh menjejaskan kesihatan bateri.

 5. Menggunakan sarung atau pengecas bateri pihak ketiga: Jika anda menggunakan aksesori bukan Apple, ia boleh menyebabkan kerosakan pada bateri dan merendahkan kesihatan keseluruhannya dari semasa ke semasa.

 6. Umur bateri: Bateri mempunyai jangka hayat yang terhad. Dan apabila mereka meningkat usia, mereka secara semula jadi akan kehilangan sebahagian daripada kapasiti mereka.

11 Cara untuk mengekalkan kesihatan bateri iPhone anda

Untuk melihat status kesihatan semasa bateri anda, pergi ke Tetapan → Bateri → Kesihatan & Pengecasan Bateri dan semak peratusan Kapasiti Maksimum.

Pergi ke Tetapan, Bateri, Kesihatan Bateri & Pengecasan, Semak Kapasiti Maksimum

Apple menganggap kapasiti bateri 80% ke atas sebagai ideal. Untuk mengelak daripada berada di bawah tanda itu dan menghentikan bateri anda daripada tidak berfungsi, anda mesti menggunakan amalan terbaik dan mengekalkan kesihatan bateri iPhone anda.

1. Jangan biarkan iPhone anda terlalu panas

Musuh paling teruk bateri iPhone anda ialah suhu dan haba yang melampau. Menurut Apple, iPhone anda boleh beroperasi tanpa bahaya pada suhu setinggi 95°F. Selain itu, bateri mungkin mengalami kemudaratan yang tidak boleh diperbaiki, malah iPhone anda mungkin meletup. Walaupun iPhone anda mempunyai ciri keselamatan terbina dalam untuk mematikannya buat sementara waktu dalam keadaan tertentu.

Untuk mengelakkan bateri iPhone anda daripada terlalu panas, jangan biarkan ia di bawah sinar matahari atau di hadapan bolong pemanas di dalam kereta anda. Selain itu, suhu di bawah 32°F (0°C) turut merendahkan hayat bateri. Ia menjejaskan kapasiti bateri untuk menyimpan cas. Jadi, mengambil langkah berjaga-jaga akan membantu dalam memastikan bateri iPhone anda dalam keadaan baik.

2. Gunakan pengecas asal Apple

Apple sentiasa menasihati menggunakan kord rasmi, penyesuai dan pengecas wayarlesnya. Pengecas pihak ketiga mempunyai wayar yang lemah dan tidak mengekalkan piawaian dengan betul walaupun pengecas itu mungkin mencairkan iPhone anda. Selain itu, aksesori epal rasmi menghalang lonjakan kuasa dan litar pintas.

Gunakan pengecas asal Apple

Sesetengah syarikat kecil membuat produk salinan. Jadi, jika anda membeli produk MagSafe dalam talian, adalah baik untuk menyemak perisian tegar pengecas Apple MagSafe dan pastikan anda mempunyai produk yang tulen.

3. Elakkan daripada membiarkan iPhone anda mati

Membiarkan bateri iPhone anda dinyahcas adalah salah satu perkara paling buruk yang boleh anda lakukan untuknya. Jika bateri litium-ion yang dinyahcas dibiarkan dalam keadaan itu untuk jangka masa yang lama, ia akan berada dalam keadaan nyahcas dalam dan tidak akan berfungsi lagi. Jadi, Apple menangani isu itu dan menjadikan bateri iPhone mengekalkan sedikit tenaga rizab selepas mati.

Walau bagaimanapun, jika iPhone anda kehabisan kuasa, caskannya secepat mungkin. Juga, gunakan mod Kuasa Rendah iPhone anda apabila bateri 20% atau kurang. Ia memanjangkan hayat bateri sehingga anda boleh pergi ke saluran keluar. Biasanya, saya membuat jus iPhone saya beberapa kali sehari untuk mengelakkan ia mengalir sepenuhnya.

4. Jangan cas semalaman

Kebanyakan orang mengecas peranti semalaman. Tetapi adakah anda tahu mengecas iPhone anda membahayakan bateri dan mengurangkan kesihatan bateri? Mungkin iPhone anda memerlukan satu jam pengecasan tetapi memasangkannya selama 7-8 jam menyebabkan pengecasan berlebihan. Ia menolak lebih banyak arus ke dalam sel yang telah dicas.

Oleh itu, untuk mengelakkan pengecasan berlebihan hidupkan pengecasan adaptif. Ia adalah ciri terbina dalam iPhone anda untuk mengekalkan bateri yang sihat. Pergi ke Tetapan → Bateri → Kesihatan Bateri → togol pada Pengecasan Bateri Dioptimumkan. Jadi, ia akan membolehkan iPhone anda mempelajari corak pengecasan anda.

dayakan pengecasan bateri yang dioptimumkan pada iphone

5. Elakkan pengecasan penuh iPhone anda

Apple mendakwa bahawa selepas 500 kiraan kitaran cas penuh, iPhone tidak dapat mengekalkan kesihatan bateri 100%. Apabila kapasiti bateri berkurangan, iPhone anda tidak akan dapat menahan pengecasan lama.

Selain itu, membuat jus iPhone sepenuhnya menjana haba. Anda mungkin perasan kelajuan pengecasan menjadi perlahan selepas 80%. Oleh itu, saya cadangkan untuk mengelak daripada mengecas iPhone anda kepada 100% dan mengekalkan tahap bateri antara 40% dan 80%.

6. Dapatkan sarung iPhone pengecasan wayarles terbaik

Jika anda menggunakan pengecas wayarles, sentiasa gunakan sarung MagSafe rasmi untuk itu. Jadi, iPhone anda tidak akan bergelut untuk mengekalkan sambungan magnetik yang baik dan menangkap cas dengan betul. Selain itu, kes premium cenderung mempunyai palam untuk menutup port pengecasan. Oleh itu, kotoran dan habuk tidak akan terkumpul.

Sarung Ringke Magsafe untuk iPhone 14

Selain itu, sarung kalis air melindungi iPhone anda daripada kerosakan air dan melindungi bateri. Tetapi berhati-hati untuk memeriksa sama ada iPhone anda terlalu panas disebabkan oleh kes itu. Jika perlu, tanggalkan penutup iPhone anda semasa ia sedang dicas untuk mengelakkan masalah ini.

7. Langkah-langkah untuk menyimpan iPhone untuk jangka masa panjang

Seperti yang saya katakan sebelum ini, memastikan iPhone anda dimatikan untuk masa yang lama boleh mengakibatkan kerosakan bateri. Jadi, jika anda menyimpan iPhone anda, caskannya kepada 50% dan matikannya. Juga, jangan lupa untuk membuat jus setiap enam bulan sekali. Jangan mengecas sehingga 100% semasa menyimpan telefon anda untuk jangka masa yang panjang.

8. Optimumkan tetapan iPhone anda

Tanpa ragu mengambil langkah berjaga-jaga yang disebutkan akan membantu mengekalkan kesihatan bateri iPhone anda. Selain itu, saya telah mengoptimumkan beberapa tetapan untuk meningkatkan kapasiti bateri iPhone saya dan membetulkan isu kehabisan bateri. Saya cadangkan anda melakukan perkara yang sama. 😉

9. Matikan paparan Sentiasa Hidup

Untuk barisan iPhone 14 Pro, Apple menambah ciri baharu yang dipanggil paparan Sentiasa Hidup. Ia memastikan skrin kunci dihidupkan dalam mod kuasa rendah. Jadi, paparan dikemas kini sekali sesaat dengan kecerahan skrin yang dianggap. Memandangkan fungsi ini sentiasa beroperasi, mematikan paparan Sentiasa Hidup akan membolehkan anda menggunakan sepenuhnya bateri iPhone anda.

Matikan paparan Sentiasa Hidup pada iPhone 14 pro

10. Pantau kekerapan pengemaskinian e-mel

Perkhidmatan Push and Fetch membantu memastikan akaun internet anda, terutamanya e-mel, dikemas kini. Ia menentukan kekerapan iPhone anda menyemak e-mel baharu, makluman kalendar, iCloud dan maklumat lain daripada pelayan. Push menghantar data baharu secara automatik ke peranti anda apabila ia tiba pada pelayan.

Anda boleh menetapkan selang waktu tertentu di mana peranti anda akan menyemak maklumat baharu dengan perkhidmatan Ambil. Saya cadangkan hanya membenarkan fungsi Tekan untuk akaun mel utama anda dan mengawal selia Tekan dan Ambil secara manual untuk akaun lain. Ia akan menghasilkan penjimatan kuasa yang lebih baik.

 1. Buka apl Tetapan pada iPhone anda → pilih Mel.
 2. Ketik Akaun.

  Pergi ke Tetapan, Ketik Mel, Pilih Akaun

 3. Pilih Ambil Data Baharu → matikan Tolak.
 4. Tatal ke bawah dan pilih Setiap Jam di bawah Ambil.

  Pilih Ambil Data Baharu, Togol mati Tolak, Tatal dan pilih Setiap Jam

 5. Sekarang, untuk akaun kedua anda, pilih Manual sebagai jadual pengambilan.

  Untuk Akaun Sekunder, , pilih Manual sebagai jadual pengambilan

11. Semak dan optimumkan maklumat Penggunaan Bateri

Untuk memahami penggunaan anda dan butiran penggunaan kuasa anda, semak data penggunaan bateri iPhone anda. Ia akan menyebut semua apl yang menggunakan paling banyak tenaga. Selain itu, ketahui sama ada apl menggunakan bateri tanpa digunakan daripada statistik Aktiviti Latar Belakang. Sekarang cuba gunakan apl yang haus kuasa itu kurang daripada biasa.

Jadi, itu sahaja untuk hari ini, kawan-kawan!

Malangnya, tiada kaedah untuk mengekalkan kesihatan bateri iPhone pada 100% sentiasa. Oleh kerana bateri litium-ion pasti akan merosot dari semasa ke semasa, anda harus mengikuti petua ini untuk mengekalkan bateri anda. Jika semuanya gagal, Apple akan melakukannya menggantikan bateri untuk awak. Apakah peratusan kesihatan bateri iPhone anda? Beritahu saya dalam komen di bawah.

Terokai lagi…

 • Bateri iPhone habis semalaman? 12 Cara untuk memperbaikinya
 • Apl penjimat bateri terbaik untuk iPhone
 • Bagaimana untuk meningkatkan hayat bateri iPad