Bagaimana untuk menghantar mesej video segera dalam WhatsApp pada iPhone

5
Rakam dan kongsi mesej video segera dalam WhatsApp pada iPhone

WhatsApp berdedikasi untuk meningkatkan komunikasi yang berkesan melalui cara yang inovatif. Selaras dengan komitmen ini, aplikasi milik Meta baru-baru ini memperkenalkan ciri baharu – keupayaan untuk mencipta dan menghantar mesej video pendek. Jika konsep perkongsian video pendek menarik minat anda, anda bertuah. Berikut ialah panduan yang menerangkan cara anda boleh merakam dan berkongsi mesej video segera dalam WhatsApp pada iPhone.

Apakah mesej video segera dalam WhatsApp?

Mesej video segera dalam WhatsApp, seperti namanya, ialah rakaman video pendek yang boleh dikongsi dengan kenalan anda. Mereka serupa dengan mesej suara, tetapi bukannya audio, mereka menggunakan video.

Dalam WhatsApp, mesej video segera dihadkan kepada 60 saat panjang, dan ia dimainkan secara automatik dalam keadaan redam apabila ia diterima. Anda boleh mengetik pada video untuk membesarkan dan memainkannya dengan audio.

Anda boleh menggunakan ciri ini untuk berkongsi kemas kini pantas dengan kenalan anda. Ia juga boleh digunakan untuk menunjukkan sesuatu yang anda sedang lakukan atau untuk menghantar mesej peribadi.

Selanjutnya, mesej video segera dalam WhatsApp juga disulitkan dari hujung ke hujung, jadi anda boleh memastikan bahawa mesej anda selamat.

Sebelum meneruskan, pastikan anda telah mengemas kini WhatsApp kepada versi terkininya.

Bagaimana untuk merakam dan berkongsi mesej video segera dalam WhatsApp pada iPhone

 1. Lancarkan WhatsApp pada iPhone anda → Buka sembang penerima.
 2. Ketik ikon nota suara di bahagian bawah sebelah kanan. Ia kelihatan seperti mikrofon.
  Ikon kamera baharu akan muncul apabila mengetik ikon nota suara sekali.
 3. Sekarang, ketik dan tahan ikon kamera untuk merakam mesej video segera.

  Ketik ikon kamera untuk merakam mesej video segera dalam Whatsapp pada iPhone

 4. Setelah kira detik 3 saat tamat, anda akan mempunyai dua pilihan:
  • Jika anda tidak mahu menghantar mesej video segera, luncurkan jari anda dari kanan ke kiri untuk berhenti merakam dan memadamkan video.
  • Atau, jika anda ingin merakam mesej video yang lebih panjang atau meneroka lebih banyak pilihan, leret ke atas. Anda akan melihat ikon kunci berwarna biru pada skrin anda.

   Batalkan atau rakam mesej video yang lebih panjang dalam WhatsApp pada iPhone

 5. Ketik ikon kamera di bahagian bawah sebelah kiri untuk menukar kamera dan menangkap persekitaran anda.
 6. Ketik ikon Berhenti untuk menghentikan rakaman dan pratonton mesej video.

  Tangkap Persekitaran dan Hentikan Rakaman Video Segera dalam Whatsapp

 7. Jika anda tidak mahu menghantar mesej video, ketik ikon X atau Bin biru.
 8. Jika anda ingin menghantar mesej video segera, ketik ikon Kongsi biru.

  Padam atau Hantar video segera yang dirakam

 9. Sebaik sahaja anda menekan Hantar, mesej video akan muncul dalam format bulat. Penerima boleh mengetik video untuk memanjangkannya dan memainkannya dengan bunyi.

  Kemunculan mesej video segera dalam Whatsapp pada iPhone

Soalan Lazim
Adakah mesej video segera dalam WhatsApp dari hujung ke hujung disulitkan?

Ya, mesej video segera dalam WhatsApp disulitkan dari hujung ke hujung. Ini memastikan bahawa hanya anda dan penerima boleh melihat mesej yang telah anda hantar.

Bolehkah saya menyimpan mesej video segera ke galeri peranti saya atau apl foto?

Malangnya, WhatsApp tidak membenarkan anda menyimpan mesej video segera ke galeri peranti anda atau apl foto. Sama seperti mesej suara, anda hanya boleh bertindak balas atau membalas mesej video segera atau memajukannya kepada kenalan.

Bolehkah saya mengedit mesej video segera atau menambah teks dan pelekat padanya?

Tidak, sehingga berita ini ditulis, anda tidak boleh mengedit mesej Video Segera atau menambah teks dan pelekat padanya. Meta telah mereka bentuk khusus ciri ini untuk membolehkan pengguna merakam dan berkongsi mesej video ringkas tanpa sebarang loceng dan wisel yang tidak perlu.

Bagaimanakah mesej video segera berbeza daripada video biasa?

Mesej video segera ialah video pendek dan peribadi yang bertujuan untuk spontan. Panjangnya hanya 60 saat dan dimainkan secara automatik dalam keadaan bisu dalam sembang. Tidak seperti video biasa, ia tidak disimpan ke peranti anda.

Mengakhiri…

Menghantar mesej video segera di WhatsApp menawarkan cara yang hebat untuk menambahkan sedikit keseronokan pada perbualan anda yang membosankan, lama, dan berat teks. Anda boleh menggunakannya untuk menyampaikan emosi, ekspresi dan pengalaman yang tidak dapat disampaikan hanya dengan suara atau teks anda.

Cuba ciri WhatsApp baharu ini dan beritahu kami pendapat anda mengenainya dalam ulasan.

Terokai lebih lanjut:

 • Cara menggunakan WhatsApp pada berbilang peranti dengan nombor yang sama
 • Bagaimana untuk merakam dan menghantar mesej video dalam FaceTime pada iPhone
 • Bagaimana untuk menghantar foto sebagai dokumen dalam WhatsApp pada iPhone

Profil Pengarang


Ayush

Ayush ialah peminat teknologi yang bertukar menjadi wartawan teknologi dan penulis cara untuk menerangkan topik yang rumit dengan jelas dan padat. Apabila dia tidak menulis, anda boleh mendapati dia sedang mengkaji arah aliran terkini dalam teknologi pengguna, menonton video daripada YouTubers teknologi kegemarannya atau menyelami permainan dunia terbuka yang mengasyikkan.