Bagaimana untuk menghentikan apl daripada berjalan di latar belakang pada Android

6
© NextPit

Telefon pintar Android telah menjadi sangat berkuasa selama ini dan hebat dalam berbilang tugas. Walau bagaimanapun, dari masa ke masa, anda mungkin melihat telefon pintar merosot dalam prestasi dan menjadi lembap. Anda juga mungkin menyedari bahawa hayat bateri juga terjejas. Bagaimana jika kami memberitahu anda bahawa pada kebanyakan telefon, isu ini boleh dibetulkan dengan hanya mengoptimumkan apl latar belakang? Baca terus untuk mengetahui caranya!

Lompat ke

Mengapa menghentikan apl latar belakang pada Android?

Bagi anda yang kebetulan membaca artikel ini tanpa benar-benar menghadapi masalah dengan telefon mereka, anda mungkin tertanya-tanya mengapa seseorang akan mempertimbangkan untuk menghentikan aplikasi latar belakang. Berikut adalah penjelasan.

Semasa anda terus menggunakan telefon Android anda, anda cenderung untuk memasang beberapa apl pada peranti anda. Dari masa ke masa, kemungkinan menjadi tinggi bahawa sekurang-kurangnya sebahagian daripadanya tidak dioptimumkan dengan baik untuk telefon anda atau mungkin mempunyai pepijat. Sesetengah apl ini mungkin mengandungi perisian hasad – terutamanya yang anda tidak muat turun daripada sumber yang dipercayai.

Selalunya, apl ini mungkin terus berjalan di latar belakang walaupun selepas anda fikir anda menutupnya. Hasilnya ialah prestasi lembap dan pengurangan ketara dalam hayat bateri. Mari kita semak pelbagai langkah yang boleh diambil untuk menyelesaikan masalah ini dan menghentikan aplikasi latar belakang pada Android.

Kemas kini telefon anda kepada versi Android terbaharu

Sekiranya anda mempunyai telefon yang agak lama bersama anda, cara paling mudah untuk menghentikan apl daripada berjalan di latar belakang ialah memastikan telefon anda menjalankan versi Android terkini. Memulakan Android 10, Google telah memperkenalkan beberapa ciri pengurusan kuasa yang menghalang apl yang sesat daripada menggunakan terlalu banyak kuasa atau menyimpan terlalu banyak kuasa.

NextPit android 11

Android 11 ialah versi stabil Android terkini dan menyediakan alat pengoptimuman bateri yang hebat/ © Mr.Mikla / Shutterstock.com

Jika anda menggunakan versi Android yang lebih baharu (versi stabil terbaharu ialah Android 11), anda sudah pun melakukan yang cukup baik kerana Google telah mempertingkatkan lagi ciri pengurusan kuasa. Pada telefon yang menjalankan Android 10 dan 11, adalah idea yang baik untuk menghidupkan ciri yang dipanggil Bateri Suai. Pada telefon yang menjalankan stok Android, anda boleh mendayakan Bateri Suaian dengan pergi ke Tetapan -> Bateri -> Pilihan Suaian.

Selain daripada mengoptimumkan apl yang sesat, mod bateri Adaptive juga mengoptimumkan kelajuan pengecasan telefon anda untuk memastikan bateri anda bertahan lama.

Menganalisis statistik penggunaan bateri

Tidak dinafikan bahawa Android menawarkan alat statistik bateri yang komprehensif di mana anda boleh melihat aplikasi yang paling banyak menghabiskan bateri. Untuk mengakses halaman statistik bateri ketik pada Tetapan -> Bateri -> Lihat penggunaan bateri.

Telefon kini akan membuka halaman dengan senarai aplikasi yang menggunakan kuasa. Perkara yang berguna tentang halaman ini ialah ia menyenaraikan apl ini mengikut susunan – dengan apl yang menggunakan kuasa paling banyak diletakkan di bahagian atas. Kemungkinan besar anda akan melihat beberapa apl anda yang paling banyak digunakan dalam senarai. Walau bagaimanapun, jika anda perhatikan beberapa apl pihak ketiga yang anda tahu telah lama tidak anda gunakan dalam senarai ini, mungkin idea yang baik untuk sama ada menghentikan paksa atau menyahpasangnya.

Statistik Bateri

Halaman statistik Bateri adalah lombong emas sebenar maklumat/ © NextPit

Untuk menghentikan atau menyahpasang apl secara paksa, ketik pada apl tersebut dan anda akan melihat halaman dengan kedua-dua pilihan ini. Harap maklum bahawa anda juga mungkin melihat beberapa apl di sini yang merupakan sebahagian daripada Perkhidmatan Mudah Alih Android dan Google. Sebaik-baiknya anda boleh membiarkannya kerana ia penting untuk kelancaran dan kestabilan fungsi telefon anda.

Kawal proses latar belakang anda

Sekiranya anda tidak terlalu berpuas hati dengan keputusan melumpuhkan apl yang disenaraikan dalam menu statistik bateri, sudah tiba masanya untuk mencuba langkah lanjutan yang sedikit. Cara terbaik untuk mengawal proses anda ialah dengan menggali di bawah hud menggunakan alat pemantauan yang terbina dalam Android.

Dalam sesetengah kes, sebelum anda boleh bermula, anda perlu mendayakan pilihan pembangun.

  1. Dalam kebanyakan versi Android, ini melibatkan pergi ke Tetapan > Perihal telefon dan kemudian mengetik Nombor binaan kira-kira tujuh kali atau lebih. Anda akan mendapat pemberitahuan yang memberitahu anda bahawa pilihan Pembangun telah dibuka kuncinya sebaik sahaja anda selesai.
  2. Untuk kebanyakan telefon bimbit, perkara seterusnya yang perlu anda cari ialah tetapan yang dipanggil Proses, Statistik Proses atau perkhidmatan Berjalan. Anda boleh menemui ini dalam Tetapan > Sistem > Lanjutan > Pilihan pembangun > Menjalankan perkhidmatan. Pilihan itu membawa anda ke senarai proses yang sedang berjalan yang menunjukkan berapa banyak RAM yang digunakan oleh setiap satu.
  3. Jelas sekali, ia akan menggoda untuk menghentikan aplikasi yang paling lapar RAM daripada berjalan di latar belakang, tetapi anda perlu memberi perhatian kepada perkara yang anda hentikan sebelum anda meneruskan. Menghentikan sesetengah apl mungkin ranap telefon anda.
  4. Anda juga boleh mengetik pilihan tetapan apabila dalam menu Perkhidmatan/Proses untuk bertukar antara proses yang sedang berjalan dan proses yang dicache.
Menjalankan perkhidmatan

Kawal perkhidmatan Android dari dalam pilihan Pembangun / © NextPit

Saya berada di dalam! Tetapi saya tidak tahu aplikasi mana yang hendak dihentikan

OKEY. Jika anda tidak mahu apl/telefon anda ranap, sila ambil langkah berhati-hati dan gunakan sedikit akal. Apl bertanda ‘Perkhidmatan Google’, atau hampir mana-mana apl yang bermula dengan ‘Google’ tidak seharusnya dihentikan secara manual.

Sebaliknya, jika anda melihat melalui senarai dan melihat pemesej dan pemain muzik sambil melalaikan bateri anda di latar belakang, maka anda boleh meneruskan dan menghentikannya dalam keadaan selamat. Apl yang benar-benar penting biasanya tidak membenarkan anda menghentikannya secara paksa.

  1. Untuk menghentikan aplikasi secara manual melalui senarai proses, pergi ke Tetapan > Pilihan Pembangun > Proses (atau Perkhidmatan Menjalankan) dan klik butang Berhenti. Voila!
  2. Untuk Berhenti Paksa atau Nyahpasang aplikasi secara manual melalui senarai Aplikasi, pergi ke Tetapan > Apl > Semua Apl dan pilih apl yang ingin anda ubah suai.
  3. Jangan padamkan sebarang apl yang muncul apabila anda memilih pilihan Tunjukkan Apl Sistem. Anda boleh melihat apl sistem dengan mengetik pada tiga titik di penjuru kanan sebelah atas.
android pit keluarkan kik

Apl yang jarang anda gunakan adalah lebih baik dinyahpasang sama sekali. / © NextPit

Pembunuh tugas dan pengoptimum RAM: perdebatan hebat

Dengan perisian dan perkakasan Android bertambah baik dari semasa ke semasa, sesetengah orang akan berhujah bahawa penggunaan apl pembunuh tugas akan mendatangkan lebih banyak bahaya daripada kebaikan dari segi pemprosesan dan hayat bateri. Oleh kerana salah satu masalah yang anda cuba selesaikan ialah apl yang berjalan di latar belakang menguras sumber anda, menambah satu lagi yang mempunyai tujuan untuk melakukannya secara eksplisit (ia perlu memantau perkhidmatan yang digunakan pada telefon anda, oleh itu sentiasa perlu berjalan) kelihatan agak bertentangan dengan intuitif.

Pembunuh tugas yang berulang kali menutup paksa aplikasi di latar belakang hampir pasti akan menghabiskan lebih banyak bateri anda apabila ia meneruskan proses ‘mulakan semula dan matikan’. Anda mungkin lebih baik tidak memasang pembunuh tugas di tempat pertama dan hanya membiarkannya berjalan.

Jadi begitulah! Kami telah membincangkan beberapa cara anda boleh menghentikan aplikasi latar belakang daripada berjalan pada peranti Android. Kami berharap langkah-langkah yang dinyatakan di sini terbukti membantu anda. Sekiranya anda tahu jika ada kaedah lain yang lebih hebat yang mungkin kami terlepas, kongsikannya dengan kami dalam ulasan di bawah!


Artikel ini telah dikemas kini secara menyeluruh pada Julai 2021. Komen lama telah dikekalkan.