Bagaimana untuk menukar mana-mana lagu menjadi nada dering pada telefon Android anda

23
© Worawee Meepian / Shutterstock.com

Ingin menonjolkan diri daripada orang ramai yang lain? Nada dering tersuai adalah cara untuk pergi, dan di sini kami akan menunjukkan cara membuat nada dering untuk cara Android untuk memperibadikan telefon pintar Android anda. Anda boleh menggunakan lagu kegemaran anda sebagai nada dering dan menetapkan setiap satu kepada rakan tertentu, ahli keluarga atau bos anda. Baca di bawah untuk mengetahui cara anda boleh menukar lagu menjadi nada dering untuk Android melalui tutorial langkah demi langkah.


Cara membuat nada dering tersuai pada Android

Android mempunyai cara untuk mencipta nada dering tersuai yang dipanggang terus ke dalam sistem pengendaliannya. Memandangkan Android 9.0 Pie boleh memuat turun apa sahaja yang istimewa untuk membolehkan ini berfungsi. Apa yang anda perlukan hanyalah lagu atau fail audio pada peranti anda. Untuk tutorial ini, kami menggunakan Google Pixel 5 yang berjalan pada Android 12.

Setelah fail anda disimpan pada telefon anda, pergi ke Tetapan dan kemudian Bunyi & getaran. Ketik Nada dering telefon > Bunyi Saya dan kemudian di bahagian bawah sebelah kanan skrin klik pada ikon + untuk menambah nada dering baharu pada senarai pilihan lalai anda.

Telefon Nada Dering NextPit Android 12

Anda boleh menggunakan mana-mana lagu sebagai nada dering anda terus pada Android / © NextPit

Anda boleh memilih daripada lagu, artis, album, genre atau memilih trek daripada folder. Dengan mencari melalui tab fail, anda juga boleh menyemak imbas pada storan Awan untuk mendapatkan fail audio. Sebaik sahaja anda telah menambah nada dering, ia akan muncul dalam senarai nada anda. Hanya pilih dan nada dering baharu anda akan ditetapkan. Contoh yang digambarkan di atas ialah lagu MP3 yang dipanggil Prince Johnny, oleh St. Vincent.

Buat nada dering tersuai menggunakan apl pihak ketiga

Terdapat beberapa apl di Gedung Play yang boleh melakukan ini, tetapi untuk tutorial ini, kami akan menggunakan apl sumber terbuka yang dikenali sebagai Pemotong MP3 & Pembuat Nada Dering. Satu perkara yang baik tentang aplikasi ini ialah ia tidak menghebohkan anda dengan iklan dari awal, tetapi hanya apabila anda ingin mengakses ciri terpilih. Mengalih keluar iklan dan membuka kunci semua ciri premiumnya (semua lagu, dll.) akan dikenakan bayaran sekali sebanyak AS$3.99.

Pembelian dalam apl diperlukan untuk mengakses ciri tambahan, tetapi asasnya cukup baik untuk pengguna Android biasa yang tidak mahu lebih daripada memotong segmen terpilih daripada trek MP3 kegemaran mereka. Aplikasi ini membolehkan anda menggunakan sebarang bunyi atau lagu yang anda ada pada telefon anda sebagai nada dering. Sebaik sahaja anda telah mencipta nada dering anda, anda kemudian boleh menetapkannya sebagai bunyi lalai anda atau menetapkannya kepada kenalan tertentu. Selain nada dering, apl itu juga boleh membuat penggera tersuai dan bunyi pemberitahuan.

Bermula

Perkara pertama dahulu, anda perlu memasang apl Pemotong MP3 & Pembuat Nada Dering percuma daripada Gedung Google Play. Untuk menukar lagu menjadi nada dering, anda juga perlu mempunyai fail audio atau muzik yang ingin anda gunakan pada storan dalaman telefon pintar anda atau kad mikroSDnya. Pemotong & Pembuat Nada Dering MP3 serasi dengan fail audio MP3, WAV, AAC, OGG dan FLAC, antara lain.

  1. Lancarkan apl Pemotong MP3 & Pembuat Nada Dering pada telefon Android anda.
  2. Setelah apl dilancarkan, anda akan melihat senarai pilihan daripada lagu TikTok yang menjadi sohor kini kepada Hindi Bollywood – apa sahaja yang mengapungkan bot anda! Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai trek audio pada telefon pintar anda yang ingin anda edit, anda boleh memilih Pemotong MP3.
  3. Pilih lagu yang anda ingin gunakan sebagai nada dering daripada senarai.
  4. Sebaik sahaja anda telah memilih lagu, bentuk gelombangnya akan dibuka dalam editor. Gunakan dua peluncur di atas dan di bawah graf untuk memilih titik mula dan tamat untuk nada dering anda.
  5. Akhir sekali, simpan klip bunyi dengan memilih Simpan. Anda boleh menamakan semula jika anda mahu, dan tentukan jenis makluman yang anda mahu gunakan (pilihan lalai ialah nada dering).
Telefon Nada Dering NextPit Android

Anda boleh memilih mana-mana lagu pada peranti anda untuk dijadikan nada dering / © NextPit

Semua nada dering yang anda buat akan disimpan dalam Folder Output yang boleh diakses melalui gambaran keseluruhan utama apl.

Lagu apakah yang akan anda gunakan sebagai nada dering anda? Beritahu kami dalam ulasan.


Artikel ini telah disemak sepenuhnya dan langkah baharu disertakan dalam tutorial. Komen sebelum tarikh penerbitan semula telah disimpan.