Bagaimana untuk menyahpasang bloatware dan memadam apl yang diprapasang pada Android

32
© NextPit

Tidak semua apl yang diprapasang pada telefon pintar anda akan berguna kepada anda. Dengan mengalih keluar apl yang anda tidak mahu atau perlukan, anda akan dapat meningkatkan prestasi telefon anda dan mengosongkan ruang storan. Apl yang anda tidak perlukan tetapi tidak boleh nyahpasang dipanggil bloatware. Dengan petua kami, anda boleh memadam, mengalih keluar, melumpuhkan atau sekurang-kurangnya menyembunyikan apl dan bloatware yang diprapasang.

Apakah bloatware?

Bloatware ialah perisian komersial yang diprapasang pada peranti oleh pengilang, sama ada ia berguna atau tidak, dan cenderung membazirkan memori dan sumber. Walaupun sesetengah apl ini mungkin berguna, kebanyakan apl itu hanya duduk di sana mengambil ruang storan dan, dalam beberapa kes, menjejaskan prestasi telefon anda.

 • 5 apl yang perlu anda alih keluar sekarang

Kebanyakan pengguna tidak pernah menyentuh banyak apl yang diprapasang pada telefon baharu mereka, tetapi daripada membiarkannya membuang kuasa pengkomputeran yang berharga dan memperlahankan telefon anda, lebih baik untuk mengalih keluar atau sekurang-kurangnya melumpuhkannya. Walau bagaimanapun, mengalih keluar beberapa apl yang diprapasang bukanlah prosedur lurus ke hadapan, kerana kebanyakan apl itu dimasukkan ke dalam sistem pengendalian. Walaupun tiada penghapus bloatware universal, panduan ini akan melihat beberapa kaedah yang mungkin anda boleh gunakan untuk memadamkan apl yang diprapasang pada Android.

Lompat ke:

Menyahpasang lwn. melumpuhkan bloatware

Tertanya-tanya bagaimana untuk menyahpasang apl pada android yang tidak akan menyahpasang? Sebenarnya, anda pada dasarnya mempunyai dua pilihan – apabila ia berkaitan dengan aplikasi sedemikian. Lumpuhkan atau nyahpasangnya. Kedua-duanya mempunyai kebaikan dan keburukan, tetapi apakah perbezaannya? Menyahpasang bloatware adalah lebih drastik daripada dua pilihan, dan melibatkan mengalih keluar sepenuhnya fail daripada peranti anda. Walaupun ini adalah cara terbaik untuk memastikan bahawa apl tidak akan mengganggu anda lagi, ia adalah berisiko kerana ia boleh menyebabkan masalah lebih jauh jika beberapa fail tersebut diperlukan.

Melumpuhkan perisian bloat adalah lebih bebas risiko. Ia akan memastikan bahawa apl tidak menggunakan RAM berharga dengan berjalan di latar belakang, tetapi ia juga bermakna bahawa apl itu tidak benar-benar ‘hilang’, dalam erti kata jika anda telah menyahpasangnya. Bergantung pada apl dan peranti anda, pilihan antara menyahpasang dan melumpuhkan apl tertentu mungkin bukan hak anda untuk melakukannya. Mari kita lihat kedua-dua pendekatan.

Melumpuhkan perisian bloat: panduan umum

Banyak apl terus menggunakan sumber semasa ia tidak digunakan secara aktif. Mereka juga mengambil ruang dalam laci apl. Sejak Android 4.0, bagaimanapun, terdapat pilihan untuk melumpuhkan apl.

 • Pergi ke Tetapan > Apl & pemberitahuan.
 • Di sini, pada kebanyakan telefon, anda akan menemui tiga tab: Semua Apl, Dilumpuhkan dan Didayakan.
 • Bergantung pada pengilang telefon anda, pilihan menu ini boleh berubah.
aplikasi dan pemberitahuan

Semak apl anda dalam menu Tetapan / © NextPit

Pada asasnya, apa yang perlu dilakukan ialah mencari aplikasi yang ingin anda lumpuhkan dalam senarai ini. Ketik pada aplikasi dan semak jika anda mempunyai pilihan untuk ‘melumpuhkan’ mereka. Anda juga akan melihat bahawa sesetengah aplikasi dalam senarai tidak mendapat pilihan ‘nyahpasang’.

 • Berkaitan: Bagaimana untuk menghentikan apl Android daripada berjalan di latar belakang

Sesetengah apl tidak boleh dinyahpasang atau dilumpuhkan (apl Tetapan, contohnya). Apl ini penting untuk Android berjalan dengan betul. Apa-apa sahaja yang tidak termasuk dalam salah satu daripada dua kategori ini biasanya boleh dilumpuhkan melainkan ia berada pada partition sistem yang dilindungi (sesetengah pengeluar sengaja melakukan ini dengan apl mereka).

Atau, jika anda menggunakan apl pihak ketiga untuk e-mel, anda boleh membuat apl e-mel lalai pada Android hilang. Apabila melumpuhkan aplikasi, sistem memberi amaran kepada anda bahawa sesetengah program mungkin tidak berfungsi dengan baik selepas itu. Ini merujuk kepada apl yang bergantung pada apl berkenaan untuk berfungsi secara normal.

Sekiranya anda berubah fikiran, anda boleh kembali ke senarai apl dan membalikkan proses tersebut. Setiap apl akan terus disenaraikan di sana, walaupun ia tidak kelihatan dalam laci apl. Walaupun susun atur boleh berbeza sedikit bergantung pada OS pengeluar, prosesnya sangat serupa pada kebanyakan telefon pintar. Di bawah. Anda boleh mengetahui betapa mudahnya untuk menyahpasang apl Samsung.

Bagaimana untuk memadam aplikasi pada telefon Samsung

UI Samsung menyimpang daripada stok Android dalam beberapa cara, dan ia datang dengan proses alternatif untuk melumpuhkan aplikasi bloatware Samsung:

 1. Hanya buka App Drawer.
 2. Kemudian tekan lama pada mana-mana apl untuk memaparkan gelembung yang membolehkan anda melumpuhkan apl itu atau menyahpasang jika boleh.
nyahdayakansamsungapps

Menekan lama pada ikon aplikasi akan memaparkan pilihan untuk melumpuhkan atau mengalih keluar / © NextPit

Apl yang dilumpuhkan tidak akan berjalan di latar belakang lagi dan tidak akan menerima sebarang kemas kini, menghapuskan kekurangan sumber yang tidak perlu.

Perlu diingat bahawa bergantung pada OS anda, anda mungkin mendapat perkataan yang sedikit berbeza, tetapi proses utamanya adalah serupa.

 • Baca juga: Cara mengalih keluar UI Samsung daripada telefon pintar Galaxy anda

Untuk menunjukkannya, mari kita cuba mengalih keluar apl Samsung Free. Samsung Free ialah alternatif Google Discover -apl lain yang mungkin anda ingin singkirkan- bertanggungjawab untuk menyampaikan berita kepada anda yang memakan sumber dan data secara sia-sia. Walaupun anda tidak boleh menyahpasang Samsung Free, anda boleh melumpuhkannya dengan mudah:

 1. Tekan lama pada skrin utama anda.
 2. Leret ke kanan dan ketik pada butang Hidup untuk melumpuhkan Samsung Free.
mengalih keluarsamsungFree

ONE UI 4.0 tidak berbeza dalam fungsi, tetapi ia lebih cantik!

Bagaimana untuk memadam aplikasi yang diprapasang (perlukan pengakaran)

Ia boleh mengecewakan apabila anda benar-benar mahu memadamkan apl pada Android, tetapi sistem hanya membenarkan anda melumpuhkannya. Jika anda benar-benar tahu apa yang anda lakukan, ada cara untuk mendapatkan kawalan sepenuhnya ke atas perisian telefon anda.

Jika anda tidak takut membatalkan jaminan anda, atau kehilangan apl sensitif tertentu seperti Samsung Pay atau apl perbankan dalam talian, anda juga boleh mengakar peranti anda. Kemudian anda boleh menyahpasang mana-mana apl sepenuhnya. Pembuang apl sistem (ROOT) membantu anda melakukan perkara itu. Walau bagaimanapun, amaran, melakukan ini mungkin menyebabkan beberapa apl lain berhenti berfungsi dengan betul.

Rujuk artikel ini (dan tutorial khusus untuk peranti anda) sebelum memilih untuk mengakar, untuk lebih memahami proses dan akibatnya:

 • Mengakar Android: panduan lengkap
 • Lima sebab untuk tidak meroot peranti anda
 • ROM tersuai dan akar: istilah yang paling penting dijelaskan

Nyahpasang dan lumpuhkan apl Google standard

Android ialah rangkaian beberapa komponen perisian dan aplikasi. Sesetengah apl ini menjadi tidak berguna jika anda memilih untuk menggunakan alternatif. Hasilnya, selepas beberapa ketika, berat mati dalam sistem. Berikut ialah senarai apl standard yang boleh dilumpuhkan dengan selamat setelah anda menyediakan alternatif:

Apl dan ID apl

Nama Apl ID apl
pelayar com.android.browser
Muat turun com.android.providers.downloads.ui
E-mel com.android.email
Galeri com.android.gallery3d
Kamera com.android.camera2
SMS/MMS com.android.mms
Perakam Bunyi com.android.perakam bunyi
Pendail Suara com.android.pedialer suara
Studio Video com.android.videoeditor

Apakah yang berlaku jika saya melumpuhkan apl Android?

Setelah dilumpuhkan, apl hilang daripada laci apl anda, berhenti menerima kemas kini dan tidak lagi berjalan secara senyap di latar belakang. Selain itu, mana-mana apl yang bergantung pada apl yang dilumpuhkan akan berhenti berfungsi. Sekiranya anda melumpuhkan Perkhidmatan Google Play, sebagai contoh, beberapa apl sistem akan turun dan, kemungkinan besar, beberapa apl yang tidak berkaitan secara langsung dengan Google akan mula berkelakuan tidak menentu.

Oleh itu, adalah penting untuk mempunyai senarai apl yang diselidik dengan pasti yang tidak menyebabkan kerosakan cagaran apabila anda melumpuhkannya. Senarai di atas tidak lengkap dan akan kekal begitu tanpa bantuan anda. Oleh itu, kami menjemput anda untuk berkongsi pengalaman anda dengan apl yang dinyahaktifkan dalam ulasan.

Nyahpasang banyak apl

Kita semua bersalah kerana sekurang-kurangnya sedikit malas ketika membersihkan telefon pintar kita. Apl yang tidak lagi kami gunakan boleh terkumpul dengan cepat tidak kelihatan. Menyahpasang apl individu melalui Gedung Play memakan masa, jadi adalah lebih praktikal untuk mengalih keluar beban sekaligus. Dalam panduan kami, kami telah meringkaskan cara berbilang apl boleh dipadamkan serentak menggunakan apl percuma itu Penjelajah Fail Cx.

Langkah pertama ialah memuat turun Cx File Explorer dari Gedung Google Play.

 1. Buka apl. Jika ini kali pertama anda membuka apl, anda perlu memberi apl itu beberapa kebenaran seperti foto, media dan fail pada peranti anda.

 2. Pilih apl di bahagian bawah menu.
 3. Anda kini boleh menanda apl yang ingin anda alih keluar di sebelah kanan.
 4. Pilih apl yang ingin anda alih keluar dan ketik nyahpasang di bahagian bawah skrin.
cx penjelajah fail

Daripada menu sisi, pilih APP / © NextPit

Untuk keselamatan, anda mesti mengesahkan setiap apl dengan menekan OK. Kelebihan ini ialah anda boleh memilih untuk tidak memadamkan aplikasi yang anda pilih secara tidak sengaja tanpa perlu membatalkan keseluruhan operasi.

Begitulah, ini adalah cara terbaik untuk memadam, menghentikan dan menyembunyikan aplikasi yang tidak diingini itu. Bilakah kali terakhir anda membersihkan apl pada telefon anda? Adakah anda mempunyai sebarang soalan atau cadangan? Kongsi mereka dengan kami dalam komen di bawah.