Bagaimana untuk menyemak sama ada iPhone anda adalah asli atau tidak: 10 Kaedah dijelaskan!

30
Bagaimana untuk menyemak sama ada iPhone anda asli atau tidak

iPhone telah menjadi salah satu telefon pintar yang paling popular dan dicari di seluruh dunia, berkat ciri canggih dan reka bentuk yang anggun. Walau bagaimanapun, dengan peningkatan produk tiruan di pasaran, ia menjadi semakin sukar untuk membezakan antara iPhone asli dan palsu. Di sini saya akan membimbing anda melalui pelbagai kaedah dan teknik bagaimana untuk menyemak sama ada iPhone adalah asli atau tidak.

1. Sahkan Nombor IMEI

Nombor IMEI ialah langkah paling mudah untuk menyemak sama ada iPhone adalah asli tanpa membuka kotak. IMEI adalah singkatan kepada International Mobile Equipment Identity. Ia berfungsi sebagai ID unik untuk perkakasan iPhone anda.

 1. Mula-mula, cari nombor IMEI telefon pada kotak produk.

  Semak nombor IMEI pada kotak

 2. Seterusnya, pergi ke https://checkcoverage.apple.com/ pada mana-mana pelayar.
 3. Dalam kotak Nombor bersiri, taip nombor IMEI yang anda temui.
 4. Kemudian tambah captcha → tekan Hantar.

  Halaman Sokongan, taip nombor IMEI, masukkan Captch, tekan hantar

 5. Anda mesti dapat melihat butiran telefon. Jika tiada maklumat tersedia, telefon itu adalah palsu.

Semak silang nombor IMEI pada kotak dan apl Tetapan

Selain itu, nombor IMEI mungkin daripada mana-mana iPhone lama, jadi semak silang dengan nombor IMEI yang disediakan dalam peranti.

 1. Pergi ke Tetapan → Umum → Perihal.
 2. Tatal ke bawah untuk mendapatkan nombor IMEI.

  Pergi ke umum, tentang, IMEI dalam Tetapan

 3. Jika nombor IMEI pada kotak dan dalam apl Tetapan tidak sepadan, terdapat kemungkinan besar iPhone anda palsu (melainkan peranti itu dijual dengan kotak yang salah).

Juga, nombor IMEI tersedia pada dulang SIM iPhone kecuali siri iPhone 14. Selain itu, anda boleh mendail kod *#06# untuk melihat IMEI anda.

2. Semak nombor Model dan nombor siri

Selepas IMEI, seterusnya, sahkan nombor siri dan model iPhone anda. Anda mungkin mencari nombor siri iPhone anda dalam beberapa cara. Mula-mula, salin dan semaknya di laman web rasmi Apple yang disebutkan di atas. Jika anda melihat tanda hijau di sebelah Pembelian Sah, ini bermakna telefon itu tulen.

Selain itu, anda boleh mengetahui sama ada iPhone adalah serba baharu atau diperbaharui. Untuk itu, semak huruf pertama nombor Model iPhone anda daripada Tetapan → Umum → Perihal.

 • M: iPhone adalah baharu dan asli.

 • F: Peranti telah diperbaharui dan digunakan sebelum ini.

 • N: iPhone semasa telah digantikan dengan iPhone rosak kerana permintaan perkhidmatan.

 • P: Apple telah membuat iPhone yang diperibadikan dengan ukiran.

Jadi, kini anda mungkin mengetahui sama ada seseorang cuba menjual telefon yang telah diperbaharui kepada anda atas nama telefon baharu.

3. Melalui penampilan fizikal

Beberapa elemen fizikal yang unik menjadikan iPhone tersendiri.

Penampilan fizikal iPhone
 • Anda sepatutnya melihat butang tidur/bangun, suis redam dan kawalan kelantangan pada sisi peranti.
 • Selain itu, bahagian belakang iPhone anda harus mempunyai logo Apple.
 • Memandangkan iPhone tidak mempunyai port USB Jenis-C seperti telefon Android, semak penyambung kilat di bahagian bawah.
 • Juga, cari skru Pentalobe di sebelah port untuk memeriksa sama ada iPhone adalah sebenar.
 • Akhir sekali, perhatikan modul kamera, bingkai, dan takuk. Penampilan harus sepadan dengan imej di laman web rasmi Apple.
 • Selain itu, kebanyakan model iPhone diperbuat daripada logam dan kaca untuk memberikan rasa tangan premium.

iPhone palsu selalunya mempunyai pembinaan yang lebih lemah dan reka bentuk yang agak berbeza daripada versi tulen. Akibatnya, anda mesti memeriksa bahagian luar iPhone dengan teliti. iPhone anda mungkin palsu jika mana-mana bahagian ini hilang atau terdapat di tempat yang tidak dijangka.

4. Pastikan bahagian dalaman tidak ditukar

Beberapa laporan menunjukkan bahawa pelanggan telah ditipu dengan iPhone yang diservis. Peranti ini adalah asli, tetapi ia mungkin dibaiki dengan bahagian bukan Apple kerana beberapa kerosakan. Jadi, iPhone tidak boleh memberikan pengalaman pengguna yang sama dengan bahagian yang dipasang.

Untuk mengetahui sama ada skrin itu asli atau tidak:

 • Hidupkan True Tone dalam paparan.

 • Dayakan Syif Malam.
 • Semak sama ada anda mendapat Maklum Balas Haptic.

Selain itu, jika anda mempunyai iPhone 11 atau lebih baru (berjalan pada iOS 15.2 atau lebih baru), dan jika ia telah melalui sebarang penggantian perkhidmatan, anda sepatutnya dapat melihat butiran di sini:

 1. Pergi ke Tetapan → Umum → Perihal.
 2. Di bawah sejarah Bahagian dan perkhidmatan, anda akan melihat nama bahagian tersebut. Jika ia menunjukkan Tidak Diketahui, bahagian yang dipasang adalah bukan Apple atau digunakan dalam iPhone lain.

5. Kesambungan rangkaian

Semua model iPhone boleh menyambung ke Wi-Fi, EDGE dan Bluetooth. Selain itu, Apple Pay disokong melalui NFC dan berkongsi fail pada AirDrop. Jadi, jika anda membeli iPhone yang tidak boleh menyambung ke salah satu rangkaian ini, ia mungkin palsu.

6. Segerakkan iPhone baharu menggunakan Mula Pantas

Untuk menyemak iPhone sebenar atau palsu, anda boleh cuba menyambung ke iTunes dan melihat sama ada iTunes mengenali iPhone anda. Jika telefon tidak dapat memasang sandaran iOS daripada iCloud atau menyegerakkan data dengan Mac anda, telefon itu bukan asal.

Selain itu, bawa iPhone lama anda bersebelahan dengan iPhone baharu anda untuk disediakan. Jika anda tidak boleh menggunakan Mula Pantas untuk menyediakan, yang kedua adalah palsu.

Mula Pantas pada iPhone baharu

7. Sahkan iOS

iOS dalam iPhone jelas berbeza daripada Android dari segi rupa, rasa dan prestasi. Jadi, iPhone palsu cuba menyalin antara muka.

Untuk menemui OS iPhone anda, pergi ke Tetapan → Umum → Kemas kini perisian.

Selain itu, apabila anda menyediakan iPhone baharu anda, ia meminta anda membuat ID Apple. Jika ia menggesa anda untuk memasukkan akaun Google anda atau apa-apa lagi, iPhone itu tidak benar.

8. Cari aplikasi sistem

Apl sistem iOS

iPhone dilengkapi dengan App Store yang berbeza hanya untuk apl iOS. Jadi, anda boleh cuba membukanya. Jika anda melihat gedung Google Play, iPhone itu bukan asal. Selain itu, Apple menyertakan apl sistem tertentu seperti Safari, Kesihatan, Muzik, Kompas, Kalkulator, dsb., yang tidak boleh dipadamkan. Oleh itu, jika mana-mana daripada mereka tidak hadir, telefon itu sama ada jailbreak atau palsu.

Anda boleh memulihkan perisian tegar asal dengan menukar kepada mod DFU dan memasang semula sistem pengendalian. iPhone anda mungkin palsu jika apl asli masih tiada.

9. Aktifkan Siri

Aktifkan Siri pada iPhone

Siri adalah semata-mata teknologi dalaman Apple. Jadi, pengeluar iPhone palsu tidak boleh memasukkan Siri dalam telefon mereka dan sebaliknya menggunakan Google Assistant, Amazon Alexa atau pembantu suara lain. Sebaliknya, cuba aktifkan Siri dengan menekan lama butang kuasa. Jika ia tidak muncul, iPhone itu tidak sebenar.

10. Dapatkan pemeriksaan daripada Apple Store atau Pembekal Perkhidmatan

Jika anda masih percaya ia adalah palsu, anda boleh membawa iPhone anda ke Apple Store atau Pembekal Perkhidmatan Sah Apple yang terdekat. iPhone anda boleh menjalani ujian diagnostik yang dilakukan oleh pakar runcit untuk mengesahkan Apple iPhone anda.

Berhati-hati dengan penipuan iPhone!

Membeli iPhone palsu boleh mengakibatkan kerugian wang dan pengalaman yang mengecewakan. Jadi, anda mesti mengesahkan Apple iPhone anda sebelum membeli untuk membuat pembelian termaklum dan mengelak daripada ditipu. Sama ada anda baru membeli iPhone atau merancang untuk membelinya, saya harap panduan ini akan memberikan maklumat yang diperlukan untuk menyemak sama ada iPhone adalah asli.

Terokai lagi…

 • 10 Perkara yang perlu diperiksa sebelum membeli iPhone terpakai
 • 15 Kod rahsia iPhone tersembunyi terbaik
 • Cara menyediakan iPhone baharu: Panduan langkah demi langkah