Bagaimanakah saya boleh mengaktifkan pengecasan pantas 120W pada telefon pintar Xiaomi saya?

22
© NextPit

Sesetengah telefon pintar Xiaomi seperti Xiaomi 12 Pro atau Poco F4 GT memang menawarkan keupayaan pengecasan pantas berwayar 120 watt pengeluar, juga dikenali sebagai Xiaomi HyperCharge 120W. Teknologi pengecasan pantas ini tidak selalu didayakan secara lalai dalam MIUI. Saya akan menunjukkan kepada anda bagaimana anda boleh berbuat demikian.

Pengecasan pantas 120 watt Xiaomi kini hanya tersedia pada segelintir telefon pintar. Namun, saya sudah sukar hidup tanpanya. Mengecas telefon pintar anda dari 0 hingga 100% dalam masa 25 minit, puncak, adalah kemewahan sebenar dari segi kemudahan untuk pengguna.

Namun, untuk benar-benar mendapat manfaat daripada teknologi proprietari dari Xiaomi ini, anda perlu mengaktifkannya melalui utiliti bateri yang terdapat dalam MIUI 13:

  1. Pergi ke Tetapan diikuti dengan Bateri.
  2. Dalam utiliti bateri, leret ke kiri untuk memaparkan tab Bateri.
  3. Pilih Tingkatkan kelajuan pengecasan.
  4. Aktifkan butang peluncur kelajuan pengecasan Boost.
Xiaomi utilitaire de batterie MIUI 13 augmenter vitesse de charge

Berikut ialah cara untuk mendayakan pengecasan 120W pada telefon pintar Xiaomi, Redmi atau Poco anda. / © NextPit

Secara logiknya, anda hanya akan mendapat manfaat daripada pengecasan pantas 120W jika telefon pintar Xiaomi anda serasi. Anda juga boleh melumpuhkan pilihan ini untuk mengekalkan hayat bateri anda, itulah sebabnya Xiaomi melaksanakan ciri ini pada mulanya.

Dalam tetapan utiliti bateri, pengilang menyatakan bahawa “MIUI akan mengutamakan kelajuan pengecasan sambil memastikan keselamatan peranti anda. Semakin lemah bateri anda, semakin cepat ia akan mengecas. Ciri ini boleh memanaskan peranti anda.”

  • Baca juga: Kemungkinan bahaya pengecasan pantas untuk telefon pintar anda

Mungkin itulah sebabnya anda juga mempunyai ciri amaran untuk memberitahu anda apabila pengecasan 120 watt aktif dan kelajuan pengecasan meningkat.

Itu sahaja untuk tutorial ini yang menunjukkan kepada anda cara mengaktifkan pengecasan pantas 120W pada telefon pintar Xiaomi anda. Adakah anda sedar tentang helah ini dalam MIUI? Adakah anda akan mendayakan pilihan ini atau, sebaliknya, nyahdayakannya kerana bimbang ia akan merosakkan bateri anda?