Bolehkah Anda Melihat Siapa yang Melihat Kekili Instagram Anda? Tidak!

11

Jika anda ingin meningkatkan permainan Instagram anda dan mendapatkan lebih ramai pengikut, membuat kekili ialah cara yang bagus untuk berbuat demikian. Video pendek dan menarik ini akan membolehkan anda mendapat populariti malah mungkin membuatkan anda dikenali jika anda mempunyai akaun awam.

Apabila membuat Gelendong Instagram, salah satu perkara yang anda mungkin ingin tahu ialah siapa yang melihatnya. Jika anda berminat untuk mengetahui siapa yang melihat Reels Instagram anda, artikel ini adalah untuk anda. Kami akan membincangkan soalan ini secara terperinci dan memberikan maklumat penting tentang statistik Instagram Reel.

Bolehkah Anda Melihat Siapa yang Melihat Kekili Anda di Instagram?

Malangnya, Instagram tidak membenarkan anda melihat siapa yang melihat gulungan Instagram anda. Terdapat beberapa sebab yang berpotensi untuk itu.

Pertama sekali, jika anda mempunyai akaun awam dan anda menyiarkan kekili, ia berkemungkinan mempunyai beribu-ribu paparan. Menyediakan senarai semua penonton berpotensi menimbulkan masalah teknikal untuk Instagram. Selain itu, ciri ini akan menjadi membosankan dari semasa ke semasa. Bayangkan menatal beribu-ribu nama hanya untuk melihat sama ada anda boleh menemui satu atau dua orang tertentu yang melihat kekili anda.

Perkara lain yang perlu dipertimbangkan ialah privasi. Walaupun anda mungkin ingin tahu siapa yang melihat kekili anda, fikirkan situasi sebaliknya. Apabila anda menyemak imbas gulungan dan anda melihatnya, anda mungkin tidak mahu sesiapa tahu anda melihatnya. Menjaga identiti anda secara peribadi semasa melihat kekili adalah faedah, bukan kelemahan.

Walaupun anda tidak dapat melihat siapa yang melihat kekili anda, anda boleh melihat bilangan orang yang melihatnya:

 1. Buka apl Instagram dan pergi ke bahagian gulungan.
 2. Cari kekili yang anda ingin lihat kiraan tontonan.
 3. Ketik nombor di bawah ikon hati.
 4. Anda akan melihat bilangan kali gelendong anda dimainkan.

Selain itu, anda sebenarnya boleh melihat senarai orang yang menyukai atau mengulas pada gulungan anda:

 1. Buka apl Instagram dan pergi ke bahagian gulungan.
 2. Cari kekili yang anda ingin lihat senarai orang yang menyukai atau mengulasnya.
 3. Untuk melihat senarai orang yang menyukainya, ketik nombor di bawah ikon hati. Untuk melihat senarai orang yang mengulas pada gelendong, ketik nombor di bawah gelembung pertuturan.

Memandangkan tiada cara langsung untuk melihat siapa yang melihat kekili anda, anda boleh menggunakan salah satu alternatif untuk sekurang-kurangnya melihat siapa yang menyukai atau mengulasnya, yang mungkin memberi anda sedikit pandangan. Kaedah ini tidak boleh dipercayai, tetapi ia boleh membantu.

Kaedah lain untuk melihat siapa yang suka atau mengulas ialah menyiarkan gelendong anda ke cerita anda. Jika anda berkongsi kekili anda ke cerita Instagram anda juga, anda akan dapat melihat siapa yang melihatnya. Hanya ketik Tambah Gelendong pada Cerita Anda apabila anda selesai merakamnya.

Kaedah seterusnya yang boleh membantu anda mengetahui siapa yang melihat gelendong anda ialah menyemak bahagian cerita. Biasanya, beberapa orang pertama dalam bahagian itu ialah orang yang anda kerap berinteraksi. Sudah tentu, ini tidak bermakna orang tersebut benar-benar melihat kekili anda, tetapi ini mungkin memberi anda gambaran tentang siapa yang lebih berkemungkinan telah melihatnya.

Akhir sekali, perhatikan siapa yang kerap menyukai dan mengulas pada siaran dan cerita anda. Orang ini biasanya melihat kekili anda juga.

Cara Semak Statistik Gulungan Instagram Anda

Selain statistik asas yang disebutkan di atas, Instagram mempunyai ciri yang dipanggil Instagram Insights. Ciri ini membolehkan anda mengetahui lebih lanjut tentang arah aliran untuk kekili yang telah anda rakam. Anda boleh melihat perkara yang khalayak anda suka dan tidak suka, gulungan mana yang paling popular, dsb. Insights Instagram membolehkan anda membuat kesimpulan dan melaraskan strategi anda untuk menarik lebih ramai penonton.

Perlu diingat bahawa pilihan ini hanya tersedia pada aplikasi mudah alih Instagram. Selain itu, anda boleh mengakses pilihan ini hanya jika anda mempunyai akaun perniagaan atau pencipta. Nasib baik, anda boleh beralih kepada mereka dengan mudah. Perlu dinyatakan bahawa jika anda mempunyai akaun peribadi, beralih kepada perniagaan atau pencipta akan mendedahkannya kepada umum.

Ikut langkah di bawah untuk beralih kepada perniagaan atau akaun pencipta:

 1. Buka apl Instagram.
 2. Ketik gambar profil anda di penjuru kanan sebelah bawah.
 3. Ketik tiga baris di penjuru kanan sebelah atas.
 4. Ketik Tetapan.
 5. Ketik Akaun.
 6. Ketik Tukar kepada Akaun Profesional.
 7. Jika anda beralih daripada akaun peribadi, anda akan melihat senarai kategori untuk dipilih untuk mengkhususkan profil anda. Beberapa kategori ialah artis, blogger, komuniti, pendidikan, penulis, jurugambar, dll.
 8. Pautkan halaman Facebook ke akaun Instagram anda jika anda mahu.
 9. Selesaikan menyediakan akaun anda.

Anda kini akan mempunyai akses kepada Instagram Insights. Begini cara mencarinya dalam apl mudah alih Instagram anda:

 1. Buka apl Instagram.
 2. Ketik gambar profil anda.
 3. Ketik tiga baris di penjuru kanan sebelah atas.
 4. Ketik Insights.

Jika anda ingin melihat cerapan untuk kekili tertentu, ikut langkah ini:

 1. Buka apl Instagram.
 2. Ketik gambar profil anda dan buka bahagian gulungan.
 3. Cari kekili yang anda inginkan cerapannya dan ketik tiga titik.
 4. Ketik Lihat Cerapan.

Instagram Insights membolehkan anda mengumpul maklumat berharga pada gulungan anda dan keseluruhan aliran yang dikaitkan dengannya. Berikut ialah perkara yang boleh anda lihat:

 • Akaun dicapai – Ini menunjukkan kepada anda bilangan orang yang melihat kekili anda. Anda akan melihat bilangan orang yang melihat kekili anda sekurang-kurangnya sekali.
 • Main – Ini menunjukkan kepada anda berapa kali kekili anda telah dimainkan. Bilangan ini biasanya lebih tinggi daripada bilangan akaun yang dicapai kerana sesetengah orang akan melihat gelendong anda lebih daripada sekali.
 • Suka – Metrik ini menunjukkan bilangan orang yang menyukai kekili anda.
 • Komen – Ini menunjukkan kepada anda bilangan komen pada kekili.
 • Menjimatkan – Data ini memberitahu anda bilangan orang yang telah menanda buku kekili anda.
 • Perkongsian – Nombor ini memberitahu anda berapa kali pengguna Instagram berkongsi gelendong anda atau menghantarnya kepada orang lain.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, anda boleh melihat maklumat ini untuk semua kekili dan setiap kekili anda. Data tersebut akan membantu anda mendapatkan gambaran keseluruhan terperinci tentang perkara yang digemari khalayak anda, sekali gus membolehkan anda melaraskan gulungan anda dengan sewajarnya.

Jika anda baru menggunakan Insights dan gulungan Instagram, terdapat beberapa tindakan yang boleh anda ambil untuk mencuba dan mengetahui dengan cepat perkara yang dinikmati oleh khalayak anda:

 • Cuba gaya yang berbeza – Pada mulanya, mungkin sukar untuk mengetahui perkara yang disukai khalayak anda. Dengan bereksperimen dengan gaya yang berbeza, anda boleh mengukur bilangan suka, ulasan, simpan dan kongsi setiap gaya, sekali gus memperoleh cerapan tentang perkara yang sesuai untuk khalayak anda. Jangan ragu untuk mencuba penapis dan kesan yang berbeza. Lama kelamaan, anda akan mengetahui perkara yang sesuai dengan anda dan khalayak anda.
 • Eksperimen dengan panjang kekili – Panjang maksimum kekili ialah 60 saat. Tetapi ini tidak bermakna anda harus sentiasa membuat gulungan anda begitu panjang. Kadangkala, kekili yang lebih pendek lebih berkesan. Bergantung pada jenis gulungan yang anda siarkan dan pilihan khalayak anda, anda boleh memilih panjang yang optimum.
 • Uji tetapan audio yang berbeza – Selain menikmati kekili itu sendiri, penonton anda menghargai bunyi yang bagus. Terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan mengenai audio untuk kekili anda. Pertama sekali, anda boleh memilih untuk menggunakan bunyi asal daripada video anda. Ini adalah pilihan yang baik jika anda berada di konsert atau merakam perbualan. Beri perhatian kepada kualiti bunyi; jika ia miskin, penonton anda mungkin tidak akan menikmatinya. Pilihan lain ialah menggunakan narasi. Jika anda merakam resipi atau menerangkan proses, merakam suara anda dan menggunakannya dalam gelendong anda adalah idea yang baik. Anda juga boleh menggunakan lagu daripada Perpustakaan Muzik Instagram. Apa sahaja yang anda pilih, pastikan ia sepadan dengan jenis dan tujuan kekili anda.
 • Cuba siarkan gulungan pada masa dan hari yang berbeza – Masa adalah penting. Sebagai contoh, jika anda menyiarkan kekili pada jam 1 pagi, kemungkinan besar anda tidak akan menarik bilangan penonton yang sama seperti semasa membuat siaran pada jam 6 petang. Begitu juga dengan siaran pada hari yang berbeza: kekili yang disiarkan pada pagi Isnin tidak akan mendapat yang sama. perhatian seperti yang disiarkan pada pagi Ahad. Sudah tentu, tiada masa universal untuk menyiarkan kekili. Ini sebahagian besarnya bergantung pada khalayak anda, umur mereka, dll. Katakan anda menyasarkan khalayak yang lebih tua. Jika anda menyiarkan kekili anda pada pukul 2 pagi pada hari Sabtu, anda mungkin tidak akan mendapat banyak tontonan.

Cara Semak Pandangan Gelendong Instagram Orang Lain

Selain menyemak paparan, suka dan ulasan untuk kekili anda, Instagram membenarkan anda melakukan perkara yang sama untuk kekili orang lain. Jika anda berminat untuk menyemak bilangan orang yang melihat kekili Instagram orang lain, ikut langkah di bawah:

 1. Buka apl Instagram.
 2. Cari kekili yang anda ingin semak paparannya dan ketiknya.
 3. Ketik nombor di bawah ikon hati. Anda akan melihat bilangan mainan dan senarai orang yang menyukai gelendong itu.

Tutup Perjanjian dengan Kekili

Walaupun Instagram tidak membenarkan anda melihat siapa yang secara khusus melihat kekili anda, ia membolehkan anda melihat bilangan orang yang melihatnya. Selain itu, anda sentiasa boleh melihat senarai orang yang menyukai dan mengulas pada gulungan anda.

Jika anda ingin menjejaki aliran dan kemajuan kekili anda, tukar akaun anda kepada profesional dan nikmati Instagram Insights. Ciri ini membolehkan anda menggali lebih dalam kekili anda dan melaraskannya mengikut keutamaan khalayak anda.

Adakah anda sering menyiarkan gulungan di Instagram? Adakah anda menjejaki bilangan orang yang melihatnya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.