Bolehkah Anda Mengubah Wake Word pada Google Home? Tidak!

7

Menyebut: “Hey Google” dan “OK Google” sangat mudah diingati, tetapi ia mungkin menjadi sedikit membosankan selepas beberapa ketika. Kini anda ingin mencuba beberapa perkataan bangun baharu, kerana perkataan semasa semakin basi.

Sejauh manakah Pembantu Google anda boleh disesuaikan? Adakah mungkin untuk menukar perkataan bangun? Artikel ini akan membincangkan kata-kata bangun pembantu Google dan mengajar anda beberapa helah sepanjang perjalanan.

Keupayaan Hebat Pembantu Google

Google terus menambah baik dan mengembangkan senarai semua perkara menakjubkan yang boleh dilakukan oleh Assistant. Ia boleh menjadikan hidup kita lebih mudah dengan memberi kita peluang untuk melakukan banyak perkara dengan arahan suara yang mudah.

Sebagai contoh, anda boleh meminta Google Assistant untuk menghidupkan atau mematikan lampu atau melaraskan suhu di rumah anda. Anda boleh menyemak imbas aplikasi yang tersedia pada telefon pintar dan PC anda dengan mudah dengan butang teroka yang mudah.

Dan bagaimanakah anda memanggil Pembantu Google peribadi anda? Dengan menggunakan frasa “Hey Google” atau “OK Google” yang terkenal. Malangnya, dengan semua pilihan penyesuaiannya, Google masih belum memberi kami pilihan untuk menukar kata bangun untuk Google, kerana kami akan membincangkan lebih lanjut di bawah.

rumah google

Bolehkah Anda Mengubah Perkataan Bangun kepada Sesuatu yang Lain?

Pada masa ini, anda tidak boleh menukar perkataan “Hey Google” dan “OK Google” kepada perkataan lain.

Menurut Google, minat yang tidak mencukupi telah ditunjukkan dalam menambah kata bangun baharu. Yang berkata, kemas kini baharu mungkin menawarkan pilihan kata bangun tersuai pada masa hadapan. Kami berkata demikian kerana terdapat satu perkara yang boleh dilakukan untuk menggesa Google melaksanakan ciri ini. The Pilihan Google Feedback.

Terdapat pelbagai sebab mengapa Google merasakan kata-kata bangun semasa itu sudah mencukupi pada masa ini.

Menambah perkataan tersuai akan meningkatkan kemungkinan Pembantu Google tidak memahami dengan tepat perkara yang anda minta, sekali gus membuat kesilapan. Selain itu, sesetengah pengguna telah menyatakan minat untuk menamakan Pembantu Google mereka. Tetapi ini mungkin akan menyebabkan kekeliruan jika seseorang dalam isi rumah yang menggunakan Pembantu mempunyai nama yang sama.

Di samping itu, perkataan bangun kekal neutral jantina. Sebab ketiga ialah frasa dua perkataan berfungsi lebih baik daripada satu perkataan yang boleh muncul dengan mudah dalam perbualan rawak dan, oleh itu, membangunkan Pembantu walaupun jika itu bukan niat anda.

Menggunakan Google Assistant pada Telefon Pintar Anda

Google Assistant boleh membantu anda menyelesaikan beberapa tugasan pada telefon pintar anda, walaupun tangan anda penuh. Jika anda memotong sayur-sayuran untuk makan malam atau sedang cuba membetulkan TV anda, ini tidak bermakna anda tidak boleh menghubungi seseorang atau menggunakan beberapa ciri telefon, seperti Bluetooth.

Apa yang anda perlu katakan ialah, “Ok Google, hubungi Catherine,” atau “Ok Google, tutup telefon,” walaupun telefon anda dikunci. Kata bangun ajaib mengaktifkan pembantu dengan segera. Walau bagaimanapun, anda perlu menghidupkan ciri terlebih dahulu. Anda boleh menggunakan kata bangun dengan kedua-dua iOS dan Android.

Pengguna Android boleh mengikuti langkah ini untuk mengaktifkan Google Assistant:

 1. Buka apl Google Assistant dan ketik pada ikon profil anda.
 2. Ketik pada Hey Google & Voice Match.
 3. Ketik pada suis togol di sebelah Hey Google.

Sekarang, apabila anda menyebut “Hey Google”, pembantu akan membalas dan menunggu anda bercakap. Jika pilihan Hey Google sudah dihidupkan, ketik pilihan Model Suara untuk melatih semula pembantu suara mengecam suara anda.

Jika anda pengguna iOS, pilihan anda adalah lebih terhad. Malangnya, iPhone anda tidak akan membalas “Hey Google” seperti “Hey Siri”. Tetapi, anda masih boleh menggunakan kata bangun untuk mengaktifkan Google Assistant. Walau bagaimanapun, anda perlu memuat turun dan membuka apl Google terlebih dahulu.

Untuk mendayakan ciri di Google, lakukan ini:

 1. Buka apl Google dan ketik pada ikon profil di penjuru kanan sebelah atas.
 2. Ketik Tetapan.
 3. Ketik Pembantu Suara.
 4. Togol pilihan untuk mendayakan Ok Google.

Walaupun ini tidak seintuitif untuk pengguna Android, anda masih boleh menggunakan perkataan bangun Google dengan iPhone.

Ciri Hebat Lain

Anda boleh berseronok dengan Google Assistant anda. Anda juga boleh menukar suaranya untuk menjadikannya seperti John Legend. Jika seluruh keluarga anda menggunakan Google Assistant pada peranti Google Home, anda boleh menetapkan suara yang berbeza untuk setiap individu dan Assistant akan membalas anda semua menggunakan suara yang telah anda pilih.

Google Assistant juga memahami soalan berkaitan, walaupun anda tidak selalu khusus. Contohnya, jika anda bertanya: Siapakah yang menyanyikan lagu “Teenage Love Affair”? dan kemudian sebut Mainkan album pertamanya, Assistant anda akan memainkan album pertama Alicia Keys. Anda juga boleh memberikan tiga arahan berturut-turut dan mengharapkan Pembantu melakukannya jika lebih mudah untuk membuat rutin. Rutin ialah satu set tugasan berturut-turut Google Assistant lakukan apabila dicetuskan oleh frasa yang telah anda sediakan.

Contohnya, jika anda mahu ia menghidupkan TV, melaraskan suhu dan membuka kunci pintu depan, anda boleh menamakan rutin “Selamat pagi” dan mulakannya dengan berkata, “Hei Google, selamat pagi.”

Jika rumah anda dwibahasa, Google Assistant boleh membantu anda dalam dua bahasa secara serentak. Pada masa ini ia menyokong bahasa Inggeris, Sepanyol, Perancis, Jerman, Itali dan Jepun.

Cara Menukar Google Assistant Voice

Jika anda ingin menukar suara Google Assistant anda pada peranti Google Home anda, berikut ialah cara untuk melakukannya:

 1. Buka apl Google Home pada telefon pintar anda.
 2. Terdapat ikon Akaun di bahagian bawah skrin anda. Ketik untuk membuka.
 3. Ketik pada Tetapan.
 4. Ketik pada Assistant dan kemudian pada Assistant Voice.
 5. Pilih suara daripada senarai.

Anda Masih Boleh Memperibadikan Pembantu Anda

Walau bagaimanapun, jangan kecewa kerana anda tidak boleh menukar kata bangun Google Assistant anda. Nasib baik, anda boleh menukar suara dan loghatnya, jadi anda tidak perlu mendengar nada lama yang sama setiap hari. Terdapat beberapa pilihan untuk membantu anda menjadikan Google Assistant menyeronokkan dan menarik. Apabila anda tidak lagi memerlukan bantuan Google, anda boleh mematikan kata bangun dan menghidupkannya semula apabila anda memerlukannya lagi.

Adakah anda menggunakan Google Assistant? Apakah suara dan loghat kegemaran anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah!