Bolehkah saya Tetapkan Peta Google sebagai Lalai pada iPhone?

15

Ramai pengguna menyukai Peta Google, terutamanya kerana ia berfungsi dengan baik dengan produk Google yang lain. Walau bagaimanapun, pengguna iPhone tidak mendapat aplikasi secara lalai, dan mereka terperangkap dengan Peta Apple pada mulanya. Walaupun anda boleh mendapatkan Peta Google, ia tidak sepatutnya boleh ditetapkan sebagai lalai.

Walau bagaimanapun, itu bukan bermakna tiada penyelesaian atau kaedah alternatif. Teruskan membaca untuk mengetahui cara menggunakan Peta Google sebagai pilihan “lalai”.

Mengapa Saya Tidak Boleh Jadikan Peta Google sebagai Apl Peta Lalai pada iPhone?

Anda mungkin tertarik mengapa ini berlaku, dan jawapan ringkasnya ialah Apple telah menjadikan iOS ekosistem perisian tertutup. Dalam erti kata lain, anda sentiasa disyorkan untuk berpegang kepada produk Apple dan bukannya alternatif pihak ketiga jika anda boleh membantunya.

Walaupun iOS 14 membenarkan pengguna menukar penyemak imbas lalai, klien e-mel dan apl muzik, perkhidmatan pemetaan tidak terjejas. Walau bagaimanapun, perubahan ini adalah kunci untuk menjadikan Peta Google sebagai apl peta lalai yang dipanggil pada iPhone anda.

Jika anda ingin menetapkan Peta Google sebagai apl pemetaan lalai anda, satu-satunya pilihan ialah untuk jailbreak iPhone anda. Walau bagaimanapun, berbuat demikian adalah bertentangan dengan Syarat Perkhidmatan Apple dan membatalkan sebarang waranti sedia ada. Hanya teruskan proses jailbreaking jika anda mengetahui risikonya.

Untuk meneruskan mana-mana kaedah di bawah, iPhone anda mesti mempunyai iOS 14 atau lebih baharu. Mana-mana versi lama tidak membenarkan anda menetapkan apl lalai baharu.

Menjadikan Peta Google Apl Pemetaan Lalai pada iPhone untuk Chrome & Gmail

Menjadikan Peta Google sebagai lalai akan memerlukan anda memuat turun dan memasang Google Chrome dan Gmail. Sebabnya ialah kedua-dua apl akan berfungsi antara satu sama lain malah membenarkan anda menetapkan Peta Google sebagai apl peta lalai mereka. Dengan tetapan yang betul, anda boleh mengelak daripada menggunakan Peta Apple sebanyak mungkin.

Beralih Daripada Mel kepada Gmail

Apl Mel Apple agak asas, dan apl Gmail membenarkan log masuk ke akaun Google anda untuk sambungan yang lebih baik. Selain itu, apabila anda mengetik alamat pada Gmail, selepas beberapa pelarasan, anda akan sampai ke Peta Google dan bukannya dipaksa untuk membuka Peta Apple.

 1. Pergi ke apl Tetapan iPhone.
 2. Cari apl Gmail dan pilihnya.
 3. Ketik pada Apl Mel Lalai.
 4. Pilih Gmail daripada senarai pilihan.

Memandangkan Gmail ialah apl mel lalai pada iPhone anda, tiba masanya untuk menukar beberapa tetapan dalam apl itu.

 1. Lancarkan Gmail untuk iOS.
 2. Ketik ikon menu tiga baris mendatar di penjuru kiri sebelah atas.
 3. Tatal ke bawah dan cari Tetapan.
 4. Pilih Apl Lalai.
 5. Di bawah Navigasi dari Lokasi Anda, pilih Peta Google.
 6. Lakukan perkara yang sama untuk Navigasi Antara Lokasi.

Pada bila-bila masa anda mengetik alamat dalam e-mel menggunakan apl Gmail, anda boleh memilih antara Peta Google atau Peta Apple.

Masalah Dengan iOS 14 dan Menukar Apl Lalai

Jika anda masih menggunakan iOS 14 dan belum mengemas kini kepada tampung kemudian, anda mungkin menghadapi beberapa masalah selepas melakukan langkah di atas. Sesetengah pepijat menetapkan semula apl lalai anda kepada tetapan kilang Apple selepas apl pilihan baharu menerima kemas kini. Ini bermakna selepas mengemas kini Chrome, anda perlu mengulangi arahan di atas setiap kali.

Walaupun Apple telah melaksanakan pembetulan, pengguna yang belum beralih kepada versi iOS yang lebih baharu mungkin mengalami pepijat. Inilah sebabnya mengapa mengemas kini kepada versi iOS terkini biasanya merupakan idea yang baik. Satu-satunya pengecualian adalah jika tampung terbaharu mempunyai ralat dan pepijat yang teruk.

Jailbreaking iPhone Anda

Jika anda tidak terganggu dengan melakukan jailbreak pada telefon anda, ini ialah cara terbaik untuk menetapkan Peta Google sebagai apl peta lalai anda. Memandangkan anda memaksa iPhone anda untuk menerima Peta Google sebagai apl pilihan sebenar, anda tidak perlu lagi berurusan dengan memilih antara pilihan.

Sebelum melakukan jailbreak, kami amat mengesyorkan anda membuat sandaran data penting anda. Dengan cara itu, anda boleh menyimpannya untuk kemudian.

Walaupun jailbreak iPhone mungkin terdengar mencabar, terdapat pelbagai tutorial yang tersedia di YouTube dan tapak web cara untuk melakukannya. Cari arahan mengikut versi iOS dan model iPhone anda untuk hasil terbaik.

Apl yang anda patut pasang selepas jailbreak iPhone anda ialah MapsOpener, yang percuma untuk digunakan.

Kemas Kini Masa Depan

Peta Apple kekal sebagai satu-satunya apl peta lalai pada iPhone, walaupun dalam iOS 15.2. Terpulang kepada Apple sama ada syarikat itu akan mengalah atau tidak dan membenarkan pengguna menukar pilihan lalai mereka tanpa jailbreaking.

Peta Google juga lebih unggul daripada Peta Apple dalam banyak cara, terutamanya dalam bidang ini:

 • Pemandangan jalan
 • Pengangkutan awam
 • Menemui tempat baharu
 • Navigasi

Soalan Lazim Tambahan

Bolehkah saya Menggunakan Peta Google pada Apple CarPlay?

Ya, anda boleh melakukannya. Sebelum menyambungkannya ke kenderaan anda, anda perlu mempunyai Peta Google pada iPhone anda terlebih dahulu. Selepas itu, anda sepatutnya boleh melancarkan Peta Google pada skrin CarPlay anda dan menavigasi ke lokasi.

Adakah Peta Apple atau Peta Google Lebih Tepat?

Peta Google telah menawarkan arah yang tepat selama bertahun-tahun, dan ia tersedia hampir di mana-mana di seluruh dunia. Ia juga lebih tepat daripada Peta Apple yang mentafsir cara trafik akan mempengaruhi masa ulang-alik anda. Secara keseluruhan, Peta Google lebih unggul dalam hal ini.

Pertempuran Aplikasi

Malangnya, sehingga Apple memutuskan untuk membenarkan pengguna menggantikan Peta Apple sepenuhnya dengan Peta Google, kami terjebak dengan kaedah yang diterangkan di atas. Ia bukan yang paling mudah malah telah mengakibatkan pepijat, terutamanya pada iOS 14. Walaupun pepijat telah ditangani, penyelesaiannya bukanlah yang terbaik.

Adakah anda fikir Apple harus membenarkan pengguna mempunyai lebih kawalan ke atas apl lalai mereka? Apl peta manakah yang anda gunakan lebih banyak? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.