Cara hubungan pemulihan akaun berfungsi dalam iOS 15

11
© NextPit

Dengan kemas kini iOS yang akan datang, Apple ID akan menampilkan pilihan serba baharu yang akan membantu pengguna dengan proses pemulihan kata laluan akaun mereka. iOS 15 akan membolehkan anda menambah kenalan berdekatan anda untuk membantu memulihkan akaun Apple anda sekiranya anda terlupa kata laluan atau kod laluan anda. Menyediakan pilihan ini adalah mudah kerana saya berkongsi cara ciri berfungsi secara terperinci di bawah.

 • iOS 15: Sorotan ciri baharunya
 • Penjejak kemas kini iOS 15

Penafian: Ciri ini masih dalam proses sebagai sebahagian daripada iOS 15 beta. Oleh itu, kemungkinan besar akan ada perubahan yang dibuat sehingga versi stabil sistem pengendalian dikeluarkan lewat September ini.

Kami telah memuat turun iOS 15 beta untuk pembangun dan sudah menggunakan beberapa ciri utama dalam versi sistem pengendalian baharu pada iPhone 11 Pro Max. Salah satu ciri unik iOS 15 ialah penambahan Kenalan untuk Pemulihan Akaun. Jika anda pernah terpaksa berpaling kepada Apple untuk isu mengenai akaun anda dikunci, maka anda akan mengetahui bahawa keseluruhan proses boleh menjadi satu proses yang panjang.

Walau bagaimanapun, dapat menambahkan rakan atau keluarga yang anda percayai ke senarai kenalan pemulihan mengubah landskap. Adalah penting untuk mengambil perhatian di sini bahawa orang ini tidak akan mempunyai akses kepada akaun anda. Sebaliknya, sekiranya anda terlupa kata laluan anda, anda boleh menghubungi salah satu daripada kenalan ini untuk meminta kod pemulihan anda dan mendapatkan semula kawalan ke atas akaun anda. Cukup keren, bukan?

Menambah kenalan pemulihan akaun dalam Apple ID

Seperti yang dinyatakan di atas, kami sedang menguji ciri baharu dalam iOS 15 beta, tetapi anda sudah boleh mendapatkan idea yang baik tentang cara perkhidmatan ini akan berfungsi dalam penjelasan berikut. Sebelum beralih kepada panduan langkah demi langkah, anda perlu ingat bahawa terdapat beberapa prasyarat sebelum anda boleh menyediakan kenalan pemulihan akaun anda dalam Apple ID, yang disenaraikan di bawah.

Prasyarat:

 • Semua peranti anda mesti didaftarkan menggunakan Apple ID anda dan mesti dijalankan pada versi iOS atau macOS terkini.
 • Pihak yang dipercayai mestilah berumur 13 tahun ke atas dan mempunyai peranti Apple.
Hubungan pemulihan akaun Gagal

Peranti anda mesti mempunyai versi iOS atau macOS / © NextPit yang terkini

Bagaimanapun, menambah kenalan pemulihan akaun adalah mudah dan pada asasnya berfungsi seperti menambah nombor yang dipercayai. Untuk berbuat demikian, anda perlu mengikuti langkah berikut:

 1. Pergi ke Tetapan.
 2. Klik pada ID Apple anda – yang merupakan pilihan pertama pada skrin Tetapan.
 3. Pilih Kata Laluan dan Keselamatan.
 4. Navigasi ke pilihan Pemulihan Akaun dan pilihnya.
 5. Pilih Tambah Kenalan Pemulihan.
 6. Buka kunci pilihan ini menggunakan Face ID (atau menggunakan pilihan buka kunci lalai anda).
 7. Masukkan kata laluan Apple ID anda.
 8. Ikut arahan pada skrin.
Langkah hubungan pemulihan akaun 1

Ciri baharu ini tersedia di bawah Kata Laluan dan Keselamatan / © NextPit

Langkah hubungan pemulihan akaun 2

Kenalan anda tidak akan dapat mengakses data anda! / © NextPit

Sudah tentu, adalah perkara biasa untuk meminta kebenaran rakan atau keluarga mereka sebelum menambahkan mereka sebagai kenalan pemulihan akaun Apple ID anda, kerana anda mungkin tidak mahu terkejut dengan cara sedemikian sendiri.

Sebaik sahaja kenalan pemulihan anda aktif (ya, anda boleh menambah lebih daripada satu), bila-bila masa apabila anda perlu mendapatkan akses kepada Apple ID anda, anda perlu membuat panggilan masa nyata kepada kenalan berkaitan dan meminta kod pemulihan . Kami belum dapat mencapai tahap ini lagi, kerana ciri ini kini dalam versi beta.

Adakah anda pernah mengalami masalah semasa memulihkan akaun anda? Adakah pilihan baharu ini akan membantu proses tersebut? Kongsi pengalaman dan pendapat anda dalam komen di bawah.