Cara Melabelkan E-mel secara Automatik dalam Gmail

5

Walaupun telah wujud selama lebih tiga puluh tahun, e-mel masih mengambil masa lapang, menjengkelkan, mengecewakan dan menjengkelkan. E-mel yang ganjil memang menggembirakan kami juga, tetapi sebahagian besarnya, ia adalah tugas dan bukannya kesenangan. Bagaimana pula jika anda boleh melabelkan e-mel secara automatik dalam Gmail, mengisih kesemuanya, menggunakan label dan memadamkan spam? Bukankah itu akan menjadikan hidup lebih mudah?

Peti masuk pemantauan diri adalah perkara penting bagi saya. Spam boleh dialih keluar, e-mel pemasaran dan promosi boleh dilabel dan diketepikan, dan e-mel penting boleh dilabelkan sedemikian dan diletakkan dalam folder tempat anda akan melihatnya. Semua platform e-mel mengatakan mereka menawarkan organisasi seperti ini, tetapi dalam pengalaman saya, hanya satu yang menyampaikan. Gmail.

Ciri label telah mengubah cara saya menggunakan Gmail. Saya kini boleh menggunakan alamat e-mel ini dengan yakin untuk sebut harga insurans, mendaftar untuk tapak web baharu dan semua aktiviti yang biasanya akan berakhir dengan runtuhan spam. Mereka masih menghantar runtuhan salji itu, tetapi kini ia tidak mengatasi peti masuk saya.

Labelkan e-mel secara automatik dalam Gmail

Label membantu anda mengisih semua e-mel anda dan memesannya dengan cara yang boleh diurus. Label ialah Gmail-bercakap untuk folder dan boleh mengenal pasti, mengklasifikasikan dan kemudian menyusun semua e-mel masuk secara automatik menggunakan label ini.

Dengan menetapkan label Insurans, sebagai contoh, saya boleh mempunyai semua spam sebut harga insurans biasa dan pemasaran daripada syarikat insurans saya dilabel dan dihantar ke folder itu. Saya kemudian boleh membaca atau memadamkannya secara pukal mengikut kesesuaian. Saya boleh bilas dan ulangi ini seberapa banyak kali yang saya suka untuk mana-mana subjek atau penghantar yang membanjiri peti masuk saya.

Mari buat label e-mel sampah yang akan mengisih semua e-mel spam yang tidak ditangkap oleh penapis Gmail sendiri.

 1. Pilih Cipta Label daripada menu kiri. Pilih Lagi jika ia tidak kelihatan.
 2. Namakan label baharu anda sesuatu yang bermakna dan pilih Cipta.
 3. Pilih label baharu anda dan pilih anak panah ke bawah dalam bar carian di bahagian atas halaman.
 4. Tambah berhenti melanggan baris Include The Words.
 5. Pilih Cipta Penapis.
 6. Pilih Guna label dan pilih label yang anda buat.
 7. Tandai kotak di sebelah mana-mana pengendali lain yang anda mahukan. Tandai sebagai telah dibaca adalah sesuatu yang berguna.
 8. Pilih Cipta Penapis.

Kini setiap kali e-mel spam atau pemasaran tiba, Gmail akan mengimbasnya untuk mendapatkan perkataan ‘nyahlanggan’ dan akan melabel dan mengalihkannya. Memandangkan kebanyakan spam yang sah mengandungi perkataan ini di suatu tempat, ia adalah pengendali yang paling berguna untuk digunakan apabila berurusan dengan spam.

Labelkan e-mel kerja dalam Gmail

Untuk penapis e-mel lain, daripada rakan atau dari tempat kerja, contohnya, anda boleh menambah label nama mereka, alamat e-mel @worplace.com atau sesuatu yang unik kepada pengirim atau jenis e-mel. Potensi label ini sangat besar.

Contohnya, jika anda bekerja di luar pejabat, menghantar semua e-mel kerja ke folder Kerja supaya anda boleh melihatnya dengan cepat boleh berguna.

 1. Pilih Cipta Label daripada menu kiri.
 2. Namakan label baharu anda Work dan pilih Buat.
 3. Pilih label Kerja anda dan pilih anak panah ke bawah dalam bar carian di bahagian atas halaman.
 4. Tambahkan bahagian terakhir alamat e-mel pada baris Daripada. Contohnya, “@workplace.com”.
 5. Pilih Cipta Penapis.
 6. Pilih Guna label dan pilih label Kerja.
 7. Pilih Cipta Penapis.

Mulai sekarang, semua e-mel kerja daripada domain tertentu, “@workplace.com”, akan dihantar ke folder Kerja yang telah dibuat dalam anak tetingkap kiri. Memandangkan kami tidak menambah sebarang pengendali, mereka tidak akan ditandakan sebagai telah dibaca dan anda akan melihat bilangan e-mel di sebelah folder.

Tidak termasuk e-mel daripada label

Jika anda mendapati bahawa e-mel tertentu terperangkap dalam label ini yang tidak sepatutnya, anda boleh menggunakan pengecualian untuk mengalih keluarnya. Contohnya, jika anda ingin menyimpan surat berita tertentu yang turut menggunakan nyahlanggan, dan ia terperangkap dalam penapis di atas, anda boleh menggunakan pengendali “-” untuk mengecualikannya.

Cuma tambah –(*@emailaddress.com) dalam bahagian Dari penapis, dan ia tidak akan disertakan. * ialah kad bebas yang akan menangkap mana-mana alamat daripada domain itu dan “-” memberitahu Gmail supaya tidak memasukkan alamat dalam label.

Anda boleh membuat seberapa banyak label dalam Gmail yang anda suka dan minta mereka melakukan pelbagai perkara, daripada mengisih spam kepada menapis kerja, kumpulan, hobi atau apa sahaja. Jika peti masuk anda pecah kerana terlalu banyak sampah dan anda kehilangan e-mel yang berguna. Akibatnya, ini adalah cara yang sangat mudah untuk mengambil semula kawalan.

Jika Gmail entah bagaimana boleh menghasilkan addon yang boleh menyahlanggan saya secara automatik daripada beratus-ratus e-mel sampah yang saya terima setiap minggu, ia benar-benar akan menjadi e-mel terbaik!