Cara Melihat Permintaan Rakan Tertunda di Facebook

12

Pada satu ketika, semua pengguna Facebook menghantar permintaan rakan untuk mewujudkan sambungan baharu. Anda mungkin telah menemui rakan sekelas anda dari sekolah menengah di Facebook, bekas rakan sekerja, atau anda hanya menyukai gambar profil atau maklumat orang itu dan ingin menghubungi mereka. Dari masa ke masa, permintaan boleh bertimbun dan anda boleh kehilangan jejak semua orang yang anda telah menghantarnya. Dalam kes ini, mengakses senarai semua pengguna yang anda minta untuk berkawan dan mengurusnya boleh membantu dalam membersihkan data dan akaun Meta Facebook anda.

Dalam artikel ini, anda akan melihat cara melihat permintaan rakan anda yang belum selesai dihantar dan diterima serta cara mengurus kesemuanya di Facebook.

Cara Melihat/Mengurus Permintaan Rakan Facebook yang Belum Selesai dalam Penyemak Imbas

Cara mudah untuk melihat semua permintaan rakan yang belum selesai yang anda hantar dan terima dalam Meta Facebook adalah dengan menggunakan penyemak imbas web anda. Begini cara melakukannya.

 1. Pergi ke “laman web Facebook“ dan pilih pilihan “Rakan” dalam menu navigasi di sebelah kiri.
 2. Klik pada “Permintaan Rakan” di bawah menu “Rakan”. Semua permintaan yang belum selesai diterima muncul.
 3. Untuk melihat semua permintaan rakan dihantar yang belum selesai, klik “Lihat permintaan dihantar.”
 4. Anda kini akan mendapat gambaran keseluruhan semua permintaan yang telah anda hantar yang masih belum diterima. Untuk mengalih keluarnya, pilih “Batalkan Permintaan” di sebelah setiap profil.

Cara Melihat Permintaan Rakan Facebook Belum Selesai menggunakan iOS/iPhone

Gunakan langkah berikut untuk melihat permintaan rakan yang belum selesai di Facebook dengan iPhone anda:

 1. Buka apl iOS “Meta/Facebook”.
 2. Tekan tiga garisan mendatar di sudut kanan bawah.
 3. Pilih pilihan “Rakan”.
 4. Tekan “Lihat Semua” di sebelah bahagian “Permintaan Rakan”. Tindakan ini memaparkan semua permintaan rakan yang belum selesai diterima.
 5. Tekan tiga titik mendatar di bahagian atas sebelah kanan skrin anda dan ketik pilihan “Lihat permintaan dihantar”.
 6. Di sini, anda akan melihat semua permintaan rakan anda yang dihantar yang masih belum selesai.

Cara Melihat Permintaan Rakan Belum Selesai di Facebook pada Android

Proses ini berfungsi sama pada versi Android Facebook.

 1. Lancarkan apl “Facebook” dan tekan “tiga garisan mendatar” di bahagian atas sebelah kanan skrin anda.
 2. Pilih “Kawan.”
 3. Tekan pilihan “Lihat Semua” di sudut kanan atas. Anda akan melihat semua permintaan rakan yang anda terima yang sedang menunggu balasan anda.
 4. Tekan “tiga titik mendatar” di penjuru kanan sebelah atas.
 5. Tab kini muncul dari bahagian bawah skrin. Ketik pilihan “Lihat permintaan dihantar”.
 6. Anda kini melihat semua permintaan rakan yang belum selesai yang anda hantar dan boleh mengetik butang “Batal” untuk setiap profil seperti yang dikehendaki.

Cara Melihat Permintaan Rakan Dihantar/Diterima pada Apl Facebook Windows

Mengakses permintaan rakan anda yang dihantar pada apl Windows Facebook ialah ciri yang sangat baik kerana ia membolehkan anda melihat semua orang yang anda cuba berhubung dengan pada skrin yang lebih besar. Semasa melakukan itu, anda juga dapat melihat permintaan yang belum selesai diterima. Anda kemudian boleh mengurus kedua-dua senarai dan membatalkan permintaan lama jika perlu.

 1. Buka Facebook dan pergi ke bahagian “Cari Rakan”. Anda boleh menemuinya di bahagian kiri atau di bahagian atas skrin pada komputer anda, manakala anda perlu menekan menu limpahan pada telefon anda untuk mengaksesnya.
 2. Tekan pilihan “Permintaan Rakan”.
 3. Tekan “Lihat permintaan yang dihantar,” dan anda sudah selesai. Semua permintaan rakan anda yang belum selesai akan ada di sini.

Soalan Lazim Tambahan

Apakah Permintaan Rakan di Facebook?

Tujuan permintaan rakan adalah untuk menghubungkan anda dengan orang lain di Facebook. Sebaik sahaja permintaan rakan dihantar, pihak penerima menerima pemberitahuan dan mereka boleh memutuskan sama ada mereka mahu menerima tawaran anda atau tidak. Jika permintaan itu diterima, pengguna akan muncul pada senarai Rakan anda dan anda akan mendapat akses kepada kandungan kongsi mereka, termasuk foto dan status.

Bagaimana Anda Membatalkan Permintaan Rakan di Facebook?

Anda boleh membatalkan permintaan rakan anda pada bila-bila masa anda mahu, dengan syarat pengguna belum menerimanya. Orang lain tidak menerima pemberitahuan tentang pembatalan itu. Walau bagaimanapun, jika pengguna telah melihat permintaan rakan anda dan melihat tawaran itu, mereka mungkin menyedari bahawa permintaan rakan itu telah dibatalkan sebaik sahaja permintaan itu hilang.

Berikut ialah cara untuk membatalkan permintaan rakan Facebook anda:

• Buka Facebook dan tekan butang “Cari Rakan”.

• Tekan pilihan “Permintaan Rakan”, diikuti dengan “Lihat Permintaan Dihantar.”

• Semua permintaan anda yang dihantar akan berada di sini. Untuk membatalkannya, hanya tekan butang “Batalkan permintaan” di sebelah pengguna.

Mengurus Permintaan Rakan Anda di Facebook Adalah Mudah

Walaupun anda mungkin ingin menambah pengguna Facebook pada satu ketika, minat itu mungkin tidak wujud lagi. Orang itu juga mungkin tidak mahu membalas permintaan rakan anda dan hanya mengabaikannya. Walau apa pun, kini anda tahu cara melihat semua pengguna yang telah anda hantar permintaan rakan Facebook.

Adakah anda berjaya mencari permintaan rakan anda yang belum selesai? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.