Cara Melumpuhkan Iklan dalam MIUI pada Peranti Android

7

Tiada yang lebih menjengkelkan daripada menolak iklan dalam sistem pengendalian yang terintegrasi dengan baik. Bayangkan anda baru sahaja membeli telefon Xiaomi, dan hampir semuanya sempurna kecuali iklan. Sejak Xiaomi mula mempromosikan iklan pada 2018, keadaan tidak sama.

Jika anda bosan dengan iklan yang merosakkan pengalaman Xiaomi anda, teruskan membaca. Kami akan menerangkan cara untuk melumpuhkan iklan dalam MIUI menggunakan pelbagai kaedah.

Kaedah Paling Mudah untuk Melumpuhkan Iklan pada MIUI

Terdapat pelbagai cara untuk mengalih keluar iklan daripada telefon MIUI anda. Kami mahu bermula dengan salah satu yang paling mudah.

 1. Akses tetapan peranti.
 2. Cari “Kata Laluan & Keselamatan”
 3. Pergi ke bahagian “Kebenaran & Pembatalan”.
 4. Cari “MIUI system ADS (MSA)” yang bertanggungjawab mengumpul data untuk tujuan pengiklanan.
 5. Matikannya dan batalkan kebenarannya.
 6. Sahkan tindakan anda untuk membatalkan kebenaran.

Kaedah umum ini harus mengalih keluar kebanyakan iklan yang dipaparkan pada telefon anda. Tetapi masih terdapat cara lain untuk melangkah lebih jauh jika anda masih menghadapi iklan.

Melumpuhkan Iklan pada MIUI dengan Mematikan Pengesyoran Iklan Peribadi

Fikirkan cadangan pada telefon Xiaomi sebagai iklan yang disasarkan. Ia mungkin tidak mempunyai nama yang sama, tetapi pada asasnya ia adalah perkara yang sama. Fungsi ciri ini adalah untuk memperkenalkan iklan berkaitan yang sesuai dengan citarasa khusus anda. Ini adalah cara untuk menghilangkannya.

 1. Akses tetapan anda dan navigasi ke bahagian “Kata Laluan dan Keselamatan”.
 2. Pilih “Privasi” dan pergi ke “Perkhidmatan Iklan.”
 3. Matikan togol “Pengesyoran Diperibadikan”.

Sebaik sahaja anda melakukannya, anda boleh pergi. Anda tidak sepatutnya melihat iklan pada telefon Xiaomi anda lagi.

MIUI Mengalih Keluar Iklan dalam Apl Sistem

Menggunakan apl sistem ialah cara lain untuk menghapuskan iklan yang memenuhi telefon anda. Xiaomi akan kerap mempunyai iklan dalam apl sistem, tetapi anda boleh menyingkirkannya secara manual. Begini cara melakukannya:

 1. Mulakan dengan memilih apl Muat Turun atau mana-mana apl lain yang memaparkan penambahan.
 2. Ikon tiga titik sepatutnya muncul di penjuru kanan sebelah atas. Ketik pada itu.
 3. Buka “Tetapan.”
 4. Matikan togol di sebelah “Tunjukkan kandungan yang disyorkan.”
 5. Ketik pada “OK” untuk mengesahkan pilihan anda.

Anda boleh mengulangi proses ini untuk setiap apl sebagai langkah berjaga-jaga tambahan jika anda masih mendapat iklan yang terikat dengan apl tertentu. Kami tidak akan membincangkan setiap apl dalam panduan ini, kerana ia pada asasnya melibatkan proses yang sama. Anda menavigasi ke tetapan dari penjuru atas apl dan mencapai suis togol untuk mematikan pengesyoran.

MIUI Cara Mematikan Apl Digalakkan

Terdapat folder pada kebanyakan sistem MIUI yang terkenal kerana memaparkan iklan yang mengganggu, yang dikenali sebagai folder “Alat dan lebih banyak Apl”. Ia sememangnya berguna, dan terdapat banyak perkara yang baik untuk telefon anda di sini, tetapi ia juga mendorong promosi untuk apl dan iklan tertentu.

Contohnya, anda boleh menyusun apl berbeza anda ke dalam folder. Walau bagaimanapun, anda mungkin perasan bahawa telefon anda mula memaparkan iklan di sana. Ini kerana MIUI akan memaparkan iklan dalam setiap folder baharu yang anda buat.

Nasib baik, ia agak mudah untuk menyingkirkan ciri ini. Ini sahaja yang perlu anda lakukan:

 1. Akses folder Alat dan Lagi Apl telefon anda
 2. Ketik lama pada ruang tempat nama folder dipaparkan. Ini akan membuka pilihan untuk menamakan semula.
 3. Berhampiran dengan bahagian penamaan semula, akan terdapat togol untuk apl yang dipromosikan. Hanya matikan ia.

Soalan Lazim Tambahan

Adakah semua sistem MIUI mempunyai iklan?

Pada masa ini, semua versi MIUI mempunyai iklan. Nampaknya tidak ada sebarang pengecualian. Sepanjang tahun, bilangan iklan pada MIUI dan platform lain telah meningkat secara berterusan

Bolehkah saya menggunakan penyekat iklan untuk menyingkirkan iklan di MIUI?

Ya, anda boleh menggunakan penyekat iklan untuk menyingkirkan iklan di MIUI. Terdapat beberapa penyekat iklan tersedia di Gedung Google Play. Walau bagaimanapun, tidak semua penyekat iklan berfungsi dengan baik pada MIUI, dan sesetengahnya mungkin lebih berkesan daripada yang lain.

Adakah selamat untuk mematikan iklan dan MSA pada MIUI?

Ya, adalah selamat untuk mematikan MSA. Tindakan sedemikian akan menghentikan pengumpulan data untuk tujuan pengiklanan dan menghalang iklan yang mengganggu daripada dipaparkan pada peranti anda. Anda mungkin pernah mendengar bahawa melumpuhkan aplikasi tertentu pada MIUI mungkin memberi kesan buruk kepada sistem secara keseluruhan. Walau bagaimanapun, ini tidak berlaku untuk MSA.

Adakah saya masih akan menerima iklan selepas mematikan MSA?

Ia bergantung kepada jenis iklan. Selepas melumpuhkan MSA, anda mungkin masih menerima beberapa pemberitahuan peringkat sistem, tetapi ia sepatutnya kurang mengganggu berbanding sebelum ini. Anda boleh menggunakan langkah lain yang dinyatakan di atas untuk menghapuskan sebarang iklan yang tinggal.

Adakah melumpuhkan iklan memberi kesan kepada prestasi penggunaan peranti saya?

Tidak, melumpuhkan MSA seharusnya tidak menjejaskan prestasi peranti Xiaomi anda.

Mengapakah MIUI memaparkan iklan?

Xiaomi memaparkan iklan dalam MIUI untuk menjana pendapatan. Syarikat mengumpul data untuk tujuan pengiklanan dan menggunakannya untuk menyasarkan iklan kepada pengguna berdasarkan minat dan corak penggunaan mereka. Melakukannya membantu mengekalkan harga peranti secara relatifnya rendah.

Bagaimanakah cara saya melaporkan isu dengan iklan dalam MIUI?

Jika anda menghadapi masalah dengan iklan dalam MIUI, anda boleh melaporkannya dengan memberikan maklum balas kepada Xiaomi melalui tetapan peranti atau dengan menghubungi pasukan sokongan pelanggan mereka. Ini boleh membantu memastikan iklan yang dipersoalkan dialih keluar dan menghalang isu yang serupa daripada berlaku pada masa hadapan.

Menyekat Iklan Seperti Pro

Menyingkirkan apl pada Xiaomi dan pada sistem MIUI tidak semestinya sukar.

Kebanyakan (jika tidak semua) iklan ini boleh hilang dengan bermain-main dengan tetapan dan menogol pengesyoran dalam kebanyakan kes. Sebaik sahaja anda berbuat demikian, tidak banyak yang tinggal tetapi kefungsian lancar telefon yang disatukan dengan baik.

Antara kaedah di atas yang manakah anda lebih suka untuk menyingkirkan iklan? Adakah anda mengikuti langkah kami? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.