Cara Memasang Google Play pada Amazon Fire TV Stick

21

Jadi, anda membeli Amazon Fire TV Stick dan menyediakan semuanya, dan anda mungkin tertanya-tanya apa lagi yang boleh anda lakukan dengannya. Jika anda menjumpai artikel ini, kemungkinan besar anda telah menyedari bahawa Amazon Fire TV Stick agak terhad dalam fungsinya, walaupun ia mudah. Jika anda ingin mengembangkan pilihan anda untuk perkara yang boleh dilakukannya, memasang Gedung Google Play pada peranti ialah penyelesaian yang bagus. Walau bagaimanapun, Google telah mengambil langkah untuk menghentikan Gedung Play daripada berjalan pada peranti Amazon Fire TV selama-lamanya.

Google menggunakan kemas kini pada tahun 2021 yang menghentikan semua fungsi pada peranti Amazon Fire TV. Walaupun kedua-dua Google dan Amazon bekerjasama untuk menyediakan fungsi lain pada tahap tertentu, perang tidak akan pernah berakhir. Oleh itu, alternatif Fire TV yang hebat untuk Gedung Play ialah Aptoide, perkhidmatan berasaskan Android yang menawarkan beribu-ribu apl Android yang boleh digunakan.

Terdapat banyak cara untuk menyesuaikan Firestick dan menambahkan Aptoide pada peranti anda tidak berbeza.

Berhati-hati, memasang Aptoide pada Amazon Fire TV Stick anda menimbulkan risiko keselamatan kerana anda membenarkan pemasangan pihak ketiga. Walau bagaimanapun, walaupun Gedung Play tidak 100% selamat pada hari ini. Berikut ialah cara memasang alternatif Google Play yang dikenali sebagai Aptoide pada Amazon Fire Stick.

1. Hidupkan Pilihan Pembangun pada Fire TV Stick, Fire Tv Stick 4K, Fire TV Cube atau aplikasi Fire TV Anda

Untuk bermula, anda perlu membenarkan aplikasi yang akan anda muat turun untuk membuat ini berfungsi. Kemas kini, mulai Jun 2021, mengalih keluar pilihan “Apl daripada sumber tidak diketahui” daripada bahagian “Tetapan -> Peranti -> Pilihan Pembangun” dan menyembunyikannya dengan cara yang serupa dengan Google Android. Ikut langkah ini untuk menghidupkan pilihan pembangun.

Untuk Amazon Fire TV, lakukan perkara berikut:

 1. Pergi ke “Tetapan > My Fire TV > About” pada Amazon Fire OS TV anda.
 2. Serlahkan pilihan pertama, iaitu nama peranti anda, seperti Fire TV Stick 4K.
 3. Tekan butang “Pilih” berulang kali (butang tengah di dalam butang navigasi) tujuh kali. Anda akan melihat kira detik yang mewakili berapa kali lagi sehingga anda menjadi pembangun.
 4. Skrin memaparkan “Tidak perlu, anda sudah menjadi pembangun” di bahagian bawah sebaik sahaja anda menekan butang “Pilih” cukup kali.
 5. Tekan butang “Kembali” alat kawalan jauh sekali. Entri menu “Pilihan pembangun” kini muncul.
 6. Pilih “Apl daripada Sumber Tidak Diketahui” dan “Penyahpepijatan ADB,” dan tetapkannya kepada “HIDUP.”

Untuk apl Amazon Fire TV, Fire TV Stick atau Fire TV Cube, lakukan perkara berikut:

 1. Pergi ke “Tetapan > Peranti & Perisian > Perihal” pada apl Fire TV anda, Fire TV Stick, Fire TV Stick 4K atau Fire TV Cube.
 2. Serlahkan pilihan pertama, iaitu nama peranti anda, seperti Fire TV Stick 4K.
 3. Tekan butang “Pilih” berulang kali (butang tengah di dalam butang navigasi) tujuh kali. Anda akan melihat kira detik yang mewakili berapa kali lagi sehingga anda menjadi pembangun.
 4. Skrin memaparkan “Tidak perlu, anda sudah menjadi pembangun” di bahagian bawah sebaik sahaja anda menekan butang “Pilih” cukup kali.
 5. Tekan butang “Kembali” alat kawalan jauh sekali. Pilihan “Pembangun” kini muncul.
 6. Pilih “Pilihan pembangun”, kemudian pilih dan pilih “Apl daripada Sumber Tidak Diketahui” dan “Penyahpepijatan ADB.” Tetapkan kedua-duanya kepada “HIDUP.”

2. Pasang Muat Turun pada Fire Stick Anda

 1. Daripada skrin “Laman Utama”, klik pada kaca pembesar di bahagian atas sebelah kanan.
 2. Cari “Pemuat turun.”
 3. Pilih “Pemuat Turun” daripada hasil carian Amazon App Store terbina dalam.
 4. Klik pada “Muat Turun” dari halaman kedai Downloader.
 5. Setelah dipasang dan dilancarkan, pilih “Benarkan” untuk membenarkan apl mendapat akses kepada foto, media dan fail pada peranti Fire Stick anda.

3. Pasang Pengurus Akaun Google pada Fire Stick Anda

 1. Pada apl Muat turun, taip “http://bit.ly/google-manager-firestick” dalam kotak URL/Cari daripada tab “Home” dan pilih “Go”. Ini memuat turun Pengurus Akaun Google v5.1-1743759 untuk peranti Android 5.0+.
 2. Pilih “Pasang” setelah muat turun selesai.
 3. Klik pada “Selesai.” untuk menyelesaikan proses pemasangan.

4. Pasang Aptoide pada Fire TV Stick Anda

Memandangkan Gedung Google Play tidak lagi berfungsi pada Fire TV Stick, anda boleh memasang Aptoide (seperti yang dinyatakan sebelum ini) untuk mendapatkan kefungsian gedung aplikasi yang serupa.

 1. Lancarkan Pemuat turun daripada pustaka Fire Stick anda.
 2. Dalam kotak URL/Istilah Carian untuk Muat Turun, gunakan alat kawalan jauh Fire TV untuk menaip “https://tv.aptoide.com.” Halaman utama muncul.
 3. Tatal ke bawah halaman Aptoide dan pilih “Muat turun Aptoide TV.”
 4. Pilih “Pasang.”
 5. Pilih “Buka.”
 6. Pilih “Benarkan” untuk membenarkan Aptoide mengakses foto, media dan fail anda.
 7. Aptoide dilancarkan, dan ia sedia untuk memuat turun/memasang apl daripada Gedung Aptoide.

5. Pasang Apl Google Play Store/Aptoide pada Fire TV Stick Anda

 1. Semak imbas atau cari apl menggunakan Aptoide Store yang dipasang sebelum ini.
 2. Pilih apl yang ingin anda pasang daripada senarai.
 3. Pilih “Pasang.”
 4. Nikmati apl Gedung/Aptoide Google Play anda pada Fire TV Stick anda.

Gedung Play dan Firestick

Seperti yang anda lihat sekarang, Gedung Google Play tidak tersedia pada Amazon Firestick pada masa ini, jadi anda perlu memuat turun kedai mainan alternatif. Walaupun anda tidak akan dapat bermain semua permainan dan apl yang sama seperti yang anda boleh gunakan dengan Gedung Google Play, Aptoide ialah satu alternatif yang lebih baik yang masih berfungsi dengan Firestick.

Kongsi pendapat dan pengalaman anda di bawah.