Cara memasang iOS 16 pada iPhone anda sekarang: Public Beta tersedia!

13
© NextPit

Kemas kini perisian iOS 16 akan tiba secara rasmi untuk semua iPhone yang serasi sekitar September 2022, tetapi beta awam kini tersedia. Dalam artikel ini, kami menerangkan cara anda boleh memasang iOS 16 pada iPhone anda semasa setiap fasa pembangunan: beta pembangun, beta awam dan versi stabil.

Pelan jalan iOS 16

Memandangkan Apple harus mengikuti keluaran iOS sebelumnya, versi terakhir iOS 16 dijangka akan dilancarkan pada bulan September tahun ini, untuk semua model iPhone yang serasi. Sebelum itu, syarikat itu mengeluarkan program ujian beta pada 6 Jun hanya untuk pembangun. Beta awam dijangka dikeluarkan pada Julai 2022.

Pelan jalan iOS 16

 • 6 Jun 2022: Beta pembangun iOS 16 dikeluarkan.

 • 11 Julai 2022: iOS 16 beta awam dikeluarkan.

 • September 2022: iOS 16 rasmi dijangka dikeluarkan.

Sorotan terbesar versi iOS baharu sudah pasti ialah pemperibadian skrin Kunci. Dengan itu, anda boleh membuat pilihan skrin kunci yang berbeza dan menavigasi antara pilihan tersebut untuk memilih satu yang paling sesuai dengan anda pada setiap masa.

Lihat panduan iOS 16 kami untuk mengetahui ciri-ciri yang boleh diharapkan untuk dilihat dalam versi sistem pengendalian mudah alih Apple yang seterusnya.

Sorotan Apple iOS 16

Apple melancarkan iOS 16 di WWDC 2022. / © Apple; Petikan skrin: NextPit

Bagaimana untuk memuat turun dan memasang iOS 16 pada iPhone anda

Sebelum pemasangan, amat disyorkan anda menyandarkan iPhone anda, yang membolehkan anda kembali ke versi sistem pengendalian yang stabil jika berlaku sebarang masalah, diikuti dengan langkah-langkah ini.

Beta pembangun

Fasa beta iOS 16 selesai pada 11 Julai!

Untuk menguji beta pembangun, anda memerlukan akaun pembangun untuk memuat turun fail beta pertama dengan mudah dan memasangnya pada iPhone anda. Perlu diingat bahawa perisian beta merujuk kepada versi perisian yang masih dalam pembangunan dan belum dikeluarkan kepada umum. Selain itu, keahlian Program Pembangun Apple adalah wajib dalam fasa ini dan berharga kira-kira $100.

Sebelum menguji perisian anda pada peranti anda, pastikan anda mendayakan Mod Pembangun dalam Tetapan > Privasi & Keselamatan. Ikuti langkah di bawah untuk memasang beta pembangun iOS 16 pada iPhone anda menggunakan profil konfigurasi:

 1. Muat turun profil konfigurasi daripada Halaman Pembangun Apple (akaun pembangun diperlukan untuk berbuat demikian).
  1. Pada peranti anda: Muat turun profil konfigurasi terus ke peranti anda dan ikut arahan pemasangan.

  2. Pada Mac atau PC anda: Simpan fail ke cakera keras anda dan e-melkannya ke akaun pada iPhone anda. Pilih profil konfigurasi dalam Mel dan ikut arahan pemasangan yang sepadan.

 2. Sambungkan peranti anda ke kabel kuasa dan sambungkan ke rangkaian Wi-Fi.
 3. Ketik Tetapan > Umum > Kemas Kini Perisian.
 4. Klik pada Muat Turun dan Pasang.
 5. Pilih Pasang.
 6. Jika digesa, masukkan kod laluan anda.
 7. Sebaik sahaja peranti dimulakan semula, ia akan menjalankan beta pembangun iOS 16.
Tangkapan skrin menunjukkan cara memasang beta pembangun iOS 16

Selepas profil konfigurasi, hanya pergi ke tetapan kemas kini perisian dan pasang iOS 16 beta / © NextPit

Beta awam

Beta awam iOS 16 telah dikeluarkan pada 11 Julai 2022. Untuk menyertai Program Perisian Beta Apple, anda mesti menjadi ahli terlebih dahulu, kemudian barulah anda boleh mendaftarkan peranti anda untuk mengakses beta awam dan mencuba yang terkini ciri sebelum versi rasmi dikeluarkan. Sebaik sahaja fail beta awam iOS 16 tersedia untuk dimuat turun, ikut langkah ini untuk memasang pakej kemas kini:

 1. Pergi ke beta.apple.com pada iPhone anda dan log masuk dengan Apple ID anda.
 2. Klik Daftar peranti iOS anda untuk memuat turun profil pemasangan beta awam iOS 16 ke iPhone anda (ikut arahan pada skrin peranti).
 3. Lancarkan buka apl Tetapan pada peranti anda.
 4. Item baru akan menunjukkan bahawa Profil Persediaan telah dikesan. Pilih pilihan itu, pada skrin seterusnya ketik butang Pasang dan ikut arahan pada skrin.
  1. Nota: langkah ini hanya memasang fail yang mengeluarkan versi percubaan pada peranti.
 5. Untuk memasang iOS beta, ikut prosedur tradisional: Tetapan > Umum > Kemas Kini Perisian.
 6. Setelah proses selesai, iPhone anda akan menjalankan iOS 16 public beta.

Keluaran rasmi

Kemas kini rasmi kepada sistem pengendalian iPhone akan dilakukan secara Over-The-Air (OTA), bermakna anda hanya memerlukan sambungan Internet untuk menerima fail kemas kini. Untuk menyemak sama ada iOS 16 tersedia pada telefon pintar anda, muat turun dan pasang kemas kini dengan mengikuti langkah berikut:

 1. Lancarkan Tetapan pada iPhone anda.
 2. Navigasi ke pilihan Umum.
 3. Klik Kemas Kini Perisian. Sistem akan mencari sebarang kemas kini yang tersedia.
 4. Sekiranya kemas kini kini tersedia, maklumat kemas kini yang berkaitan akan dipaparkan pada skrin peranti. Klik pilihan Muat Turun dan Pasang.
 5. Selepas memuat turun versi terkini, pilih Pasang Sekarang.
 6. Selepas but semula, iPhone anda akan menjalankan iOS 16.

Ingat! Kemas kini hanya akan dipasang setelah peranti dibut semula. Untuk ini, iPhone mesti mempunyai sekurang-kurangnya 50% baki hayat bateri atau disambungkan kepada pengecas. Selamat memuat turun!

Cara versi iOS baharu dibangunkan

Selain daripada mempunyai ekosistem yang lebih terkawal, Apple mengikuti proses pembangunan yang sedikit berbeza daripada Google lakukan dengan Android. Walaupun kedua-dua sistem menerima kemas kini tahunan utama, iOS sering menampilkan perubahan besar di antara kemas kini versi.

Dalam kes iOS (termasuk iPadOS dan sistem terbitan lain), Apple menawarkan versi beta untuk semakan kecil—seperti 16.1, 16.2, dsb—dan ini biasanya tersedia selama beberapa minggu sebelum versi stabil terakhir dikeluarkan. Google melakukan perkara secara berbeza dengan menjalankan satu proses penilaian selama beberapa bulan, sebelum kemas kini versi Android tahunan yang biasanya berlaku pada separuh kedua tahun kalendar.