Cara Mematikan Bahagian ‘Anda Mungkin Berminat’ di Twitter

17

Bahagian “Anda mungkin berminat” mengganggu kebanyakan pengguna Twitter. Lagipun, anda tidak mengikuti orang dan profil tertentu atas sebab tertentu, dan mereka tidak sepatutnya mengisi suapan Twitter anda. Malangnya, bagaimanapun, tiada suis induk untuk mengalih keluar “Anda mungkin berminat.”

Sebaliknya, anda perlu mendalami Tetapan Privasi untuk penyelesaian. Artikel ini juga menyenaraikan beberapa kata kunci yang boleh anda sekat untuk mengalih keluar lebih banyak kandungan yang tidak diingini daripada suapan anda.

Trik Kata-kata yang Dibisukan

Lancarkan Twitter, tekan ikon profil anda dan pilih Tetapan dan Privasi. Kemudian, pilih Privasi dan Keselamatan dalam tetingkap berikut dan leret ke bawah ke perkataan Diredamkan di bawah Keselamatan.

Jika anda memutuskan untuk melakukannya melalui desktop, pilih tiga titik mendatar di bawah gambar profil anda untuk mengakses lebih banyak tetapan. Seterusnya, pilih Perkataan yang disenyapkan dalam menu Redam dan sekat, tekan ikon tambah dan tambah perkataan yang anda mahu sekat.

Anda boleh menambah satu perkataan, nama pengguna atau frasa pada satu masa. Dan kata kunci yang mungkin membantu anda menyingkirkan “Anda mungkin berminat” ialah yang berikut:

 1. cadangkan_siapa_ikut
 2. suggest_recap
 3. suggest_pyle_tweet
 4. suggest_recycled_tweet
 5. suggest_ranked_timeline_tweet
 6. suggest_activity_tweet
 7. kongsi_tweet_ke_poket

Nota Penting: Seperti yang dibincangkan, meredam kata kunci ini tidak menjamin anda akan menyingkirkan “Anda mungkin berminat” untuk selamanya. Jika ini berlaku, cuba redamkan pengguna yang paling kerap anda lihat dalam cadangan.

Buang Semua Pemberitahuan Tolak

Bilangan pemberitahuan tolak yang anda dapat daripada Twitter hanya boleh disaingi oleh pemberitahuan yang datang dari Facebook. Nasib baik, terdapat pilihan untuk menghapuskan kesemuanya. Kemudian sekali lagi, beberapa perkara yang anda TIDAK berminat mungkin masih tergelincir.

Bagaimanapun, berikut ialah cara untuk melumpuhkan semua pemberitahuan tolak.

 1. Pergi ke Tetapan dan Privasi dan pilih Pemberitahuan.
 2. Pilih Pemberitahuan tolak di bawah Keutamaan.
 3. Ketik butang di sebelah Pemberitahuan tolak untuk melumpuhkan semuanya.
 4. Tekan “Pergi ke Tetapan iOS” jika anda menggunakan peranti Apple dan lumpuhkan semuanya dari sana.
 5. Kembali ke Keutamaan Pemberitahuan dan pilih Pemberitahuan e-mel.
 6. Ketik butang di sebelah Pemberitahuan e-mel untuk melumpuhkan semuanya.

Helah Penapis Lanjutan

Pemberitahuan Penapis Kualiti Rendah ada untuk menjauhkan anda daripada kandungan di bawah taraf. Ia dihidupkan secara lalai apabila anda memasang Twitter, tetapi semua pilihan lanjutannya dimatikan.

Oleh itu, pilih Penapis Lanjutan di bawah Pemberitahuan dan ketik butang di sebelah setiap pilihan untuk membolehkannya. Ia mungkin tidak menghilangkan anda daripada “anda mungkin …”, tetapi ia akan menapis tweet dan profil yang kebanyakan orang rasa menjengkelkan.

Data Twitter anda

Adalah lebih baik untuk mengakses Twitter pada desktop anda untuk memanfaatkan pilihan ini. Ia juga tersedia pada peranti mudah alih, tetapi ia membawa anda ke penyemak imbas, dan anda perlu log masuk semula.

Bagaimanapun, pilih Tetapan dan Privasi, kemudian pilih Akaun. Di atasnya, klik atau ketik “Data Twitter Anda” di bawah Data dan Kebenaran.

Kemudian, pilih “Data Minat dan Iklan”, dan anda mempunyai tiga pilihan berbeza – Minat daripada Twitter, Minat Disimpulkan daripada Rakan Kongsi dan Khalayak Tersuai.

Pilih setiap pilihan dan buat perubahan pada data terkumpul di bawah menu masing-masing. Itu mungkin yang paling hampir untuk anda melumpuhkan “anda mungkin…”, tetapi terdapat batasan tertentu.

Pertama sekali, perubahan ini tidak berkuat kuasa serta-merta. Dan apabila mereka melakukannya, beberapa cadangan anda mungkin akan muncul. Tetapi kelebihannya ialah kandungan dan kekerapannya tidak sepatutnya menjengkelkan.

Lumpuhkan Semua Pemperibadian dan Data

Memandangkan anda telah pun melumpuhkan Data Twitter anda, anda mungkin fikir tiada apa lagi yang perlu dilumpuhkan. Tetapi fikir semula.

Mulai pertengahan 2017, Twitter sentiasa memantau data anda, sejarah penyemakan imbas, lokasi dan banyak lagi untuk menyediakan kandungan yang lebih diperibadikan. Walaupun tiada pengesahan rasmi, adalah selamat untuk menganggap bahawa gergasi media sosial itu menggunakan maklumat ini (dan sumber lain) untuk mengisi senarai “anda mungkin…”.

Untuk melumpuhkan ini, anda pilih Tetapan dan Privasi, kemudian pilih Privasi dan Keselamatan. Leret ke bawah ke hujung menu dan ketik Pemperibadian dan Data. Pilihan ditetapkan kepada “Benarkan Semua” secara lalai.

Tekan butang induk di sebelah Pemperibadian dan Data di bahagian atas tetingkap. Terdapat tetingkap timbul untuk mengesahkan keputusan anda, dan apabila anda menekan “Benarkan”, apl itu akan berhenti memantau kelakuan anda.

Perkara yang menyedihkan ialah ini tidak mengalih keluar “anda mungkin…” sepenuhnya.

Mengapa Twitter Menjadikan Sangat Sukar untuk Melumpuhkan “Anda Mungkin…”?

Di permukaan, idea itu cukup mesra. “anda mungkin…” ada untuk memberikan pengalaman pengguna yang lebih baik berdasarkan pilihan anda. Jadi, mengapa anda mahu mematikannya?

Tetapi jika anda telah menggunakan Twitter selama lebih daripada beberapa bulan, anda tahu bahawa ia jarang sampai ke rumah, dan ramai pengguna mengadu. Walau bagaimanapun, bahagian itu masih ada dan hampir mustahil untuk dilumpuhkan, yang menandakan bahawa ia melakukan silap mata pada penghujung Twitter.

Untuk menjelaskan, peratusan besar pengguna mungkin mengetik atau mengklik pada cadangan dan mungkin berinteraksi dengan siaran yang sedang tren atau tajaan. Dan ini adalah salah satu cara Twitter dapat memaksimumkan hartanah dalam aplnya.

Blue Birdy yang Licik

Anda tidak boleh 100% pasti bahawa anda telah mematikan bahagian “anda mungkin…”. Walau bagaimanapun, terdapat cara untuk menjadikannya lebih tidak mengganggu.

Adakah anda mempunyai masalah yang sama dengan aplikasi media sosial yang lain? Adakah anda pernah mengklik atau mengetik pada halaman dan siaran yang dicadangkan? Beri kami dua sen anda dalam ulasan di bawah.