Cara Mematikan Sembang dalam Twitch

10

Sembang Twitch boleh dikatakan salah satu sebab mengapa apl itu berjaya menjadikan penstriman sebagai pilihan kerjaya yang berdaya maju untuk ramai pencipta. Ia membenarkan ketersambungan dan penglibatan pada skala yang tidak dapat bersaing dengan tapak web teks dan juga video pra-buatan (seperti yang terbukti dalam peningkatan platform penstriman dan juga YouTube yang menggunakan strim).

Cara Mematikan Sembang dalam Twitch

Beberapa kategori strim, seperti “Sekadar Berbual” eponim, bermula semata-mata kerana kemungkinan penglibatan segera dengan penonton. Walau bagaimanapun, sembang mungkin menjadi tidak perlu, mengelirukan atau hanya mengganggu.

Anda juga mungkin mengalami gangguan daripada pengguna lain di Twitch. Ini bukan perkara luar biasa bagi banyak aplikasi sembang penstriman langsung yang pengguna tidak mahu dikenali. Walau bagaimanapun, kekerapan kes ini bukanlah alasan untuk kelakuan buruk dan anda boleh bersembunyi untuk bersembang untuk memberi tumpuan kepada pencipta.

Panduan ini akan menyerlahkan kaedah untuk mematikan sembang di Twitch.

Mematikan Sembang Strim pada PC

Cara paling mudah untuk menyembunyikan sembang Twitch pada PC adalah dengan memasuki mod skrin penuh dihidupkan, biasanya dengan menekan “F.” Walau bagaimanapun, anda boleh menggunakan kaedah lain untuk mematikan sembang Twitch pada PC anda tetapi simpan maklumat strim di dalam dan tatal melalui pilihan lain. Begini cara anda boleh melakukannya:

 1. Buka aliran Twitch.
 2. Klik ikon gear di sebelah butang “Sembang” di bahagian bawah sebelah kanan.
 3. Pilih pilihan “Sembunyikan Sembang”.
 4. Skrin sembang akan digantikan dengan pemberitahuan bahawa sembang Twitch dimatikan. Klik pada butang di bahagian tengah-kanan untuk menghidupkannya semula.

Anda juga boleh menyembunyikan sembang aliran Twitch (atau pemberitahuan dari atas) dengan meminimumkan tetingkap sembang. Ikon meminimumkan (bernama “Runtuh”) berada di sebelah kiri label “SALURAN CHAT” pada skrin sembang. Jika anda turut meruntuhkan senarai saluran di sebelah kiri strim (dengan ikon serupa ke arah lain), anda mendapat skrin lanjutan sambil mengekalkan keupayaan untuk menatal maklumat strim.

Mematikan Sembang pada Telefon

Langkah di bawah akan membantu anda mematikan sembang Twitch pada Android:

 1. Sertai strim.
 2. Jika apl berada dalam mod potret, ketik pada ikon putar (kiri bawah pada strim video) untuk mengalihkannya ke mod landskap.
 3. Tekan ikon “Crossed-out chat” (ikon kiri untuk memutar).

Mematikan Twitch Stream Chat pada PS4

Jika anda menonton strim daripada PS4 anda, ikut arahan PC untuk menyembunyikan sembang.

Walau bagaimanapun, anda juga boleh menggunakan konsol anda untuk menstrim permainan secara langsung dengan memautkan akaun Twitch anda. Dalam kes itu, anda boleh mengalih keluar pilihan sembang sama sekali daripada tindanan. Anda boleh melakukan ini dengan menyahtanda pilihan “Sembang” daripada pilihan siaran sebelum anda menyiarkan secara langsung. Pada PS4, ini ialah “Paparkan Mesej kepada Penonton dan Komen Penonton.”

Cara Memohon Penapis Sembang

Anda mungkin tidak mahu terlepas semua interaksi menyeronokkan yang berlaku dalam strim langsung yang anda langgan. Anda boleh menapis sembang Twitch anda untuk mengelakkan ketoksikan. Pilihan ini memberi anda peluang untuk mengekalkan hubungan yang indah dengan pengguna lain. Ikuti langkah di bawah untuk mendayakan penapis sembang pada akaun Twitch anda:

 1. Buka “Tetapan sembang.”
 2. Pergi ke “Penapis Carta.”
 3. Hidupkan togol untuk semua pilihan yang anda tidak mahu saksikan atau alami pada akaun anda.

Ingat bahawa Twitch tidak membenarkan sebarang bentuk gangguan atau diskriminasi di platform. Anda boleh menyerahkan aduan dan memfailkan laporan terhadap mana-mana akaun yang melanggar peraturan ini.

Mengurus Sembang Twitch pada Mudah Alih untuk Penstrim

Anda boleh mengurus sembang Twitch anda dengan mudah pada mudah alih melalui aplikasi Twitch atau dengan menggunakan aplikasi pihak ketiga. Panel sembang boleh diakses dengan mudah pada mudah alih melalui bar sembang yang terletak pada bar navigasi. Anda akan melihat bar ini di bahagian bawah skrin anda. Sebaik sahaja anda mengetik butang sembang, tetingkap sembang akan dipaparkan dengan penonton terbaharu diserlahkan. Anda boleh mencari beberapa pilihan pengurusan sembang di bahagian atas skrin anda.

Apl pihak ketiga biasanya menawarkan alatan yang luas untuk membantu anda mengurus tetapan sembang anda. Mereka juga meningkatkan keseluruhan pengalaman pengguna anda. Anda juga boleh mengurus sembang pada berbilang peranti menggunakan apl ini. Memahami pilihan pengurusan sembang yang berbeza pada mudah alih akan memastikan penonton anda sentiasa terlibat. Ia juga akan meningkatkan fungsi dan keselamatan saluran anda.

Menjeda Twitch Chat

Kebanyakan pengguna memilih untuk mematikan sembang kerana aliran mesej yang berterusan. Kemasukan teks mengganggu mereka daripada membuat respons. Menjeda sembang Twitch boleh membantu anda memperlahankan proses. Menghentikan sembang memberi anda masa untuk membaca dan membalas mesej dengan tepat. Begini cara anda boleh menjeda sembang di Twitch:

 1. Pilih strim.
 2. Klik pada ikon gear untuk mengembangkan “Tetapan Sembang.”
 3. Pilih “Jeda sembang.”
 4. Pilih kaedah untuk menjeda sembang daripada menu lungsur.

Anda boleh memilih antara Tatal sahaja, Tetikus ke atas, Tahan Kekunci Alt dan Tetikus ke atas serta Kekunci Alt untuk membantu menjeda sembang. Pilihan “Mouse over” menjeda sembang selama lima saat. Menekan dan menahan Kekunci Alt juga akan menghentikan trafik sembang sehingga anda berhenti menekan kekunci. Pilihan “Tatal sahaja” menghentikan sembang sepenuhnya dan anda perlu menatal untuk mengemas kininya.

Soalan Lazim

Bolehkah anda dilarang daripada sembang Twitch?

ya. Sentiasa patuhi peraturan dan peraturan strim untuk mengelak daripada mendapat larangan pada akaun sembang Twitch anda.

Mengapa anda tidak boleh mendapatkan apl Twitch pada mod landskap?

Semak sama ada telefon anda dikunci ke dalam mod potret.

Jadikan Twitch Berfungsi untuk Anda

Twitch ialah aplikasi intuitif yang boleh mencipta pengalaman yang sangat menghiburkan dan mengasyikkan. Tetapi, walaupun sesetengah pengguna adalah rama-rama sosial, sesetengah pengguna lebih suka duduk dan menikmati persembahan, dan sesetengah pengguna hanya menyalahgunakan sistem. Mematikan sembang anda untuk menghapuskan interaksi negatif atau mengganggu dalam ruang agak difahami.

Adakah pengalaman tontonan anda lebih baik atau lebih teruk dengan sembang dimatikan? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.