Cara membersihkan AirPods dan bekas pengecas anda: Panduan lengkap

13

AirPods adalah, tanpa ragu-ragu, antara fon telinga terbaik yang tersedia untuk peranti Apple. Mereka mungkin terdengar hebat, tetapi anda harus menjaganya dengan secukupnya.

AirPods anda mungkin terkumpul kotoran dan tahi telinga dari semasa ke semasa, mengakibatkan kualiti bunyi berkurangan. Langkah pertama dalam menjaga mereka dengan baik ialah membersihkannya dengan kerap. Panduan ini akan menunjukkan kepada anda beberapa kaedah terbaik untuk membersihkan AirPods atau AirPods Pro anda yang kotor tanpa merosakkannya.

Bahan dan alatan yang boleh anda gunakan untuk membersihkan AirPods

Sesetengah bahagian dalam AirPods adalah rapuh, jadi anda harus berhati-hati dengan perkara yang anda gunakan dengan AirPods Pro. Jika anda tertanya-tanya apa yang hendak digunakan untuk membersihkan AirPod anda, terdapat alatan khusus yang boleh anda gunakan, dan kebanyakannya harus tersedia untuk anda di kedai berdekatan.

 1. 70% isopropil alkohol lap
 2. 75% lap etil alkohol
 3. Tisu pembasmi kuman Clorox
 4. Sapu kapas
 5. Kain lembut, kering dan tidak berbulu
 6. Berus gigi
 7. Pencungkil gigi

Walaupun anda boleh menggunakan semua perkara yang disenaraikan di atas untuk membersihkan AirPods Pro anda, pastikan anda tidak meletakkan sebarang bahan cecair terus pada jaring pembesar suara AirPods Pro anda atau menenggelamkan AirPods anda sepenuhnya di dalamnya. Selain itu, jangan gunakan produk peluntur atau hidrogen peroksida. Akhir sekali, pastikan tiada lembapan memasuki bukaan AirPods Pro anda.

Cara membersihkan AirPods dan AirPods Pro anda

Cara membersihkan AirPods Pro anda

Mula-mula, keluarkan AirPod anda daripada sarung dan keluarkan hujung telinga mereka. Kemudian lakukan perkara berikut:

 1. Ambil kapas dan sapukan beberapa titik isopropil alkohol.
 2. Gunakan swab kapas untuk membersihkan permukaan AirPods anda.
 3. Ambil pencungkil gigi dan bersihkan tepi dan lubang kecil untuk mengeluarkan kotoran dan serpihan yang tersekat di dalamnya.
 4. Gunakan berus gigi untuk membersihkan serpihan dan habuk yang lebih halus daripada cuping telinga.
 5. Akhir sekali, gunakan kain yang tidak berbulu untuk mengelapnya.

Setelah selesai membersihkan AirPod anda, ketepikan seketika dalam kain kering. Ia akan membolehkan mereka kering jika terdapat lebihan basah yang tinggal.

Bersihkan hujung telinga AirPods Pro anda

Cara membersihkan hujung telinga AirPods Pro

AirPods Pro dilengkapi dengan reka bentuk hujung telinga boleh tanggal yang membantu dalam memberikan pengalaman tertutup untuk pembatalan bunyi yang lebih baik. Menjaga kebersihannya adalah sama pentingnya dengan komponen lain AirPods Pro anda. Ikut arahan ini untuk mengetahui cara membersihkan hujung telinga AirPods anda.

 1. Jika anda belum melakukannya, cabut hujung telinga daripada AirPods Pro.
 2. Bilas di bawah paip dengan sedikit air dan biarkan ia mengalir seketika.
 3. Lap hujung telinga dengan kain lembut, kering dan tidak berbulu.
 4. Tunggu hujung telinga kering sepenuhnya sebelum anda meletakkannya pada AirPod anda sekali lagi.

Setelah kering, anda boleh melampirkannya semula pada AirPods anda. Pastikan mereka membuat bunyi klik supaya anda tahu mereka telah dilampirkan.

Bersihkan bekas pengecasan AirPods anda

Cara membersihkan bekas pengecasan AirPods Pro

Sarung pengecas AirPods Pro anda melindungi dan mengecas AirPods anda secara serentak; oleh itu, ia mungkin mengumpul habuk, kotoran, dan juga calar dalam jangka masa panjang. Oleh itu, lebih baik membersihkannya dengan kerap. Yang berkata, inilah cara untuk membersihkan sarung AirPods.

 1. Ambil kain lembut, kering dan tidak berbulu dan lembapkan sedikit dengan isopropil alkohol.
 2. Bersihkan bekas pengecasan AirPods dan biarkan ia kering seketika.
 3. Gunakan swab kapas untuk membersihkan bahagian dalam bekas dan penyambung, tetapi pastikan anda tidak basah kerana ia boleh merosakkan penyambung. Anda boleh menggunakan pencungkil gigi untuk mencapai tempat-tempat yang tidak boleh disapu kapas anda.
 4. Ambil pencungkil gigi untuk membersihkan port pengecasan sarung dengan sedikit atau tanpa tekanan. Walau bagaimanapun, anda perlu berhati-hati kerana ia mengandungi komponen elektrik yang rapuh.
 5. Keringkan bekas dengan tuala pelembap jika terdapat sebarang lembapan yang tinggal pada bekas itu.

Jangan gunakan bekas pengecas dengan segera kerana ia mungkin masih mengandungi lembapan. Oleh itu, sebaiknya biarkan selama beberapa jam dibuka dan menghadap ke bawah pada kain, yang akan menyerap semua kelembapan.

Soalan Lazim

1. Adakah boleh mencuci AirPods?

Tidak, adalah lebih baik jika anda tidak menjalankan AirPod anda di bawah air kerana ia akan merosakkan dalaman AirPod anda, membawanya kepada kerosakan. Walau bagaimanapun, anda boleh mencuci hujung telinga untuk membersihkannya.

2. Apakah yang berlaku jika anda tidak membersihkan AirPods anda yang kotor?

Jika anda tidak membersihkan AirPod anda, dalam jangka masa panjang, ia akan menjejaskan telinga anda. Kotoran telinga akan terkumpul, membawa kepada sakit telinga, jangkitan kulat dan masalah telinga yang berpotensi lain. Selain itu, kualiti bunyi AirPods anda juga akan berkurangan dari semasa ke semasa dan memberikan anda pengalaman mendengar yang tidak baik.

Saya harap anda boleh membersihkan AirPods atau AirPods Pro anda yang kotor dengan mudah menggunakan panduan di atas. Ia membantu mengekalkan kebersihan yang baik, kualiti bunyi yang lebih baik, kefungsian dan keselesaan dalam jangka masa panjang.

Baca lebih lanjut:

 • Kit pembersihan AirPods terbaik
 • Bagaimana untuk membersihkan pembesar suara dan mikrofon iPhone
 • Bagaimana untuk membersihkan dan membasmi kuman iPhone