Cara Membetulkan Bar Tugas Windows 10 Tidak Bersembunyi dalam Skrin Penuh

3

Sama ada anda meminati penembak orang pertama, permainan main peranan atau strategi, anda pasti teruja dengan sesi seterusnya. Walau bagaimanapun, terdapat masalah besar sebaik sahaja anda memulakan permainan anda – bar tugas Windows 10 tidak hilang apabila anda berada dalam skrin penuh. Ini merosakkan semua keseronokan, jadi apa yang boleh anda lakukan tentang isu ini?

Artikel ini akan memberikan jawapan. Teruskan membaca dan kami akan menunjukkan kepada anda cara menghalang bar tugas Windows 10 anda daripada dipaparkan dalam skrin penuh.

Cara Membetulkan Bar Tugas Windows 10 Tidak Bersembunyi dalam Skrin Penuh

Membetulkan beberapa isu PC memerlukan anda menjadi pakar pengekodan sepenuhnya. Nasib baik, bar tugas yang tidak akan turun dalam skrin penuh hanyalah gangguan. Anggap ia seperti program yang tidak bertindak balas – apa yang diperlukan hanyalah beberapa klik untuk menangani masalah tersebut.

Berikut ialah beberapa cara untuk menangani isu bar tugas anda.

Hidupkan Ciri Auto Sembunyi

Windows 10 ialah platform intuitif, tetapi ia tidak boleh melakukan semua kerja anda untuk anda. Berkenaan bar tugas anda, ini bermakna beberapa tetapan mungkin perlu dilaraskan secara manual. Anda mungkin telah menghidupkan ciri sembunyi automatik anda pada mulanya, tetapi satu atau dua yang dikemas kini mungkin telah membalikkan konfigurasi.

Jangan risau – mengaktifkan fungsi ini sangat mudah.

 1. Pergi ke Menu Mula anda dan buka “Tetapan” dengan mengklik simbol gear. Sebagai alternatif, ketik gabungan “Kekunci Windows + I”.
 2. Pilih pilihan “Pemperibadian”.
 3. Navigasi ke “Bar Tugas.”
 4. Klik gesaan yang membolehkan anda menyembunyikan bar tugas anda secara automatik apabila skrin anda berada dalam apa yang dipanggil mod desktop. Anda harus memastikan bahawa togol untuk menyembunyikan bar tugas secara automatik dalam mod tablet aktif.
 5. Mulakan semula permainan anda (atau mana-mana program lain yang berfungsi dalam skrin penuh) dan lihat jika bar tugas telah hilang.

Nyahaktifkan Pilihan Kunci Bar Tugas

Berapa kali anda telah membuat satu atau dua klik yang tidak diingini? Jika ini kerap berlaku, anda mungkin telah mengaktifkan ciri kunci bar tugas secara tidak sengaja. Ini bermakna bar tugas anda kekal pada skrin, walaupun anda menjalankan permainan yang biasanya berfungsi dalam mod skrin penuh.

Syukurlah, melumpuhkan mod kunci adalah lebih mudah daripada mendayakan ciri auto-sembunyikan.

 1. Gerakkan kursor anda ke bahagian kosong bar tugas anda (yang tiada program yang boleh anda buka dengan klik anda).
 2. Klik pilihan “Kunci bar tugas” jika ia ditandakan.

Cara lain untuk melakukan ini ialah mengakses tetapan paparan anda terus dari skrin anda.

 1. Klik kanan bahagian kosong skrin anda.
 2. Pergi ke “Tetapan Paparan.”
 3. Cari “Tetapan Bar Tugas” dalam senarai dan lumpuhkan ciri kunci bar tugas. Ia sepatutnya menjadi pilihan pertama pada skrin ini.

Tetapkan Semula Windows Explorer Anda

Masalah Windows (Fail) Explorer jarang berlaku. Tetapi apabila ia timbul, ia boleh mendatangkan malapetaka pada PC anda, menyebabkan banyak fungsi sebahagiannya dilumpuhkan atau tidak boleh digunakan. Bar tugas juga boleh terjejas, itulah sebabnya ia mungkin kekal kelihatan apabila permainan anda berada dalam skrin penuh.

Syukurlah, anda sepatutnya tidak mengalami kesukaran untuk menetapkan semula Penjelajah Fail anda.

 1. Bawa pengurus tugas anda. Cara terpantas untuk berbuat demikian ialah menggunakan kombinasi kekunci “Ctrl + Shift + Esc”. Jika itu tidak berjaya, tekan dan tahan “Ctrl + Alt + Delete.” Pilih “Pengurus Tugas” daripada senarai.
 2. Cari “Windows Explorer” dalam tetingkap Pengurus Tugas anda. Ia sepatutnya berada di bahagian atas senarai.
 3. Klik kanan “Windows Explorer” dan pilih “Mulakan Semula.”
 4. Tunggu sehingga sistem menetapkan semula Windows Explorer anda, pada masa itu skrin anda mungkin berkelip beberapa kali. Sesetengah ikon juga mungkin hilang dan muncul semula, yang merupakan perkara biasa.
 5. Uji sama ada bar tugas anda masih muncul dalam mod skrin penuh.

Anda boleh melakukan perkara yang sama dengan apl lain. Contohnya, jika bar tugas muncul semasa menonton filem dalam pemain media anda atau video YouTube Microsoft Edge dalam skrin penuh, hanya baiki apl yang berkenaan.

Pasang Kemas Kini

Kemas kini boleh menyusahkan, tetapi ia penting dari sudut keselamatan. Juga, fikirkan – ia hanya mengambil masa beberapa saat untuk menangani masalah bar tugas yang disebabkan oleh kemas kini. Memutuskan untuk tidak mengemas kini PC anda bukan sahaja boleh merosakkan bar tugas anda tetapi juga bahagian lain sistem anda. Sebelum anda sedar, peranti anda menjadi terdedah kepada pelbagai jenis ancaman siber, yang membawa kepada kebocoran maklumat.

Jadi, kekal di bahagian yang selamat. Ambil langkah berikut untuk menggunakan sebarang kemas kini yang tersedia.

 1. Lancarkan “Tetapan” anda dan pergi ke tetingkap “Kemas Kini dan Keselamatan”.
 2. Klik “Kemas Kini Windows.”
 3. Ketik butang yang membolehkan anda menyemak atau mengimbas internet untuk mendapatkan kemas kini.
 4. Biarkan sistem anda memuat turun dan memasang kemas kini. Jika anda mempunyai sambungan bermeter, anda perlu mengklik “Muat turun” sendiri.
 5. Uji penyelesaian dengan bermain permainan video dalam skrin penuh.

Nyahaktifkan Kesan Visual Windows

Kesan visual Windows 10 boleh menggilap pengalaman desktop anda. Mereka memberi nafas baharu ke dalam skrin anda dengan mengoptimumkan animasi dan elemen penting lain.

Satu-satunya kelemahan ialah mereka boleh mencetuskan pelbagai masalah bar tugas, termasuk masalah yang memastikan bar tugas anda kelihatan pada setiap masa. Masa terdesak memerlukan langkah terdesak, jadi pertimbangkan untuk menyahaktifkan kesan visual anda.

 1. Buka “Tetapan” dan klik “Sistem.”
 2. Navigasi ke bahagian kiri menu dan pilih “Perihal,” yang merupakan pilihan terakhir dalam senarai.
 3. Pergi ke “Tetapan Berkaitan” dan klik gesaan yang membuka “Tetapan sistem lanjutan.”
 4. Dari tetingkap baharu anda, terokai “Prestasi” dan ketik “Tetapan.”
 5. Cari “Kesan Visual” dan pilih konfigurasi yang membolehkan prestasi terbaik dan bukannya penampilan terbaik.
 6. Tekan butang “Guna” dan pilih “OK.”
 7. Tinggalkan skrin “Tetapan” dan mulakan semula komputer anda.

Lumpuhkan Tetapan Chrome DPI Tinggi

Bar tugas yang dikunci tidak hanya menjengkelkan apabila bermain permainan. Ia juga boleh menjadi gangguan utama apabila melayari web dalam Google Chrome. Jika penyelesaian di atas tidak berjaya, anda mungkin perlu melumpuhkan persekitaran DPI tinggi Chrome.

 1. Cari Google Chrome pada desktop atau bar tugas anda.
 2. Klik kanan ikon dan pilih “Properties.”
 3. Ketik skrin “Keserasian”.
 4. Cari tetapan yang membolehkan anda mengatasi DPI tinggi.
 5. Tandai kotak yang mengaktifkan penggantian.
 6. Tekan butang “Guna” dan “OK” dan uji Google Chrome.

Menukar Tetapan Dasar Kumpulan

Jika, atas sebab apa pun, anda tidak boleh mengakses Tetapan anda, jangan panik. Masih terdapat cara untuk mengubah suai bar tugas anda dengan menggunakan ciri Dasar Kumpulan. Dulang ini adalah tempat anda boleh membuat semua jenis pengubahsuaian pada keseluruhan sistem anda.

Berikut ialah cara untuk mencapainya dan menghalang bar tugas anda daripada dipaparkan dalam skrin penuh.

 1. Tekan butang “Mula” anda.
 2. Taipkan baris berikut dalam kotak carian anda: gpedit.msc.
 3. Tekan kekunci “Enter” untuk mengakses Dasar Kumpulan anda.
 4. Pilih “Konfigurasi Pengguna” dan ketik “Templat Pentadbiran.”
 5. Tekan folder yang mengandungi bar tugas anda dan pilihan Menu Mula.
 6. Cari dan lumpuhkan ciri “Kunci Bar Tugas”.

Pelayaran Lancar Melalui Antara Muka Anda yang Tidak Mencemaskan

Beberapa perkara yang menjengkelkan seperti bar tugas yang kekal kelihatan dalam skrin penuh. Ia mengganggu dan menghilangkan pengalaman menonton anda. Nasib baik, terdapat banyak cara untuk mengatasi halangan dan memulihkan antara muka anda kepada kegemilangan sebelumnya. Kegigihan adalah kunci – teruskan menyelesaikan masalah sehingga anda menemui penyelesaian yang betul.

Apakah cara paling mudah untuk mengalih keluar bar tugas anda dalam mod skrin penuh? Dalam kes yang manakah anda lebih suka bar tugas berkunci dan dalam kes yang manakah anda tidak mahu melihatnya? Bagaimana lagi anda menyesuaikan bar tugas anda untuk mencapai pengalaman desktop terbaik? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.