Cara Membetulkan Kabel Ethernet yang Terus Terputus

19

Terdapat sebab yang baik mengapa anda menggunakan kabel Ethernet dan bukannya Wi-Fi untuk menyambung ke Internet. Selain daripada menjadi lebih pantas, yang bagus untuk memuat turun, menstrim dan permainan, kabel Ethernet membantu anda mengatasi halangan yang menghalang isyarat Wi-Fi, seperti dinding dan lantai.

Jika kabel anda terus terputus, ia boleh menjadi pengalaman yang mengecewakan. Nasib baik, anda boleh menggunakan pembetulan dalam artikel ini untuk menyelesaikan masalah dan memastikan sambungan berasaskan Ethernet anda sekuat mungkin.

Betulkan 1 – Cuba Kabel Ethernet Berbeza

Kekuatan sambungan yang anda peroleh menggunakan Ethernet bergantung pada kualiti perkakasan yang anda gunakan. Itu bermula dengan kabel Ethernet anda, yang pada asasnya ialah wayar dengan penyambung pada kedua-dua hujung yang memautkan peranti anda ke modem anda. Sebarang masalah boleh menjejaskan wayar itu, daripada pecah pada penyambung plastik yang membawa kepada kelonggaran apabila dimasukkan ke dalam port hingga retak atau putus pada wayar itu sendiri.

Sebelum mencuba kaedah lain untuk menyelesaikan masalah pemotongan sambungan anda, matikan kabel yang anda gunakan untuk kabel baharu. Jika sambungan dipulihkan, anda tahu bahawa anda mengalami masalah perkakasan. Dan walaupun masalah itu berterusan, anda sekurang-kurangnya mempunyai kabel Ethernet baharu, yang boleh berfungsi sebagai ganti atau terbukti berguna untuk menyambungkan peranti lain ke modem anda.

Betulkan 2 – Periksa Port Ethernet dalam Peranti Anda

Isu perkakasan yang berkaitan dengan peranti anda juga boleh menyebabkan masalah. Port Ethernet boleh menjadi longgar, terutamanya jika anda mencabut dan menyambung semula kabel dengan kerap atau mempunyai tabiat menarik kabel keluar dari port. Masalah ini sangat biasa sehingga banyak port Ethernet disertakan dengan lampu LED terbina dalam, yang akan bersinar putih atau kuning apabila sambungan selamat dan tidak akan menyala sama sekali jika terdapat masalah sambungan.

Penyelesaian yang jelas untuk isu ini ialah menggantikan port Ethernet. Itu cukup mudah untuk PC, yang boleh anda buka untuk mendapatkan akses kepada dalaman peranti, tetapi selalunya lebih menjadi isu untuk komputer riba kerana sifatnya yang serba lengkap.

Jika anda tidak boleh mengakses port Ethernet (atau tidak mahu membatalkan jaminan anda dengan membuka peranti anda), anda boleh menggunakan port Ethernet berasaskan USB. Penyelesaian bijak ini dipalamkan ke mana-mana slot USB ganti dalam peranti anda, biasanya menawarkan port palam dan main yang boleh anda gunakan untuk menyambung semula kabel Ethernet anda.

Betulkan 3 – Hentikan PC Anda Daripada Mematikan Penyesuai Rangkaian Anda

Jika anda mempunyai PC Windows yang dikonfigurasikan untuk mematikan penyesuai rangkaian untuk menjimatkan kuasa, anda mungkin mendapati bahawa peranti itu sendiri menyebabkan masalah pemutusan sambungan.

Selesaikan dengan mengikuti langkah-langkah ini untuk Windows 10 PC:

 1. Klik butang “Mula” dan buka “Pengurus Peranti” melalui bar carian.
 2. Navigasi ke penyesuai rangkaian anda, klik kanan, dan pilih “Properties.”
 3. Pilih tab “Pengurusan Kuasa”.
 4. Nyahtanda kotak di sebelah teks “Benarkan Komputer Mematikan Peranti Ini untuk Menjimatkan Kuasa.”
 5. Klik “OK” dan uji sambungan untuk melihat sama ada ia diaktifkan semula.

Betulkan 4 – Kemas Kini Pemacu Penyesuai Ethernet Anda

Pemacu lapuk boleh menyebabkan masalah dengan sambungan Ethernet kerana ia tidak lagi diselenggara, bermakna mereka lebih berkemungkinan mengandungi pepijat berbanding pemacu yang lebih baharu. Anda boleh mengemas kini pemacu anda secara manual menggunakan kaedah berikut:

 1. Taip “Pengurus Peranti” ke dalam bar carian Windows anda dan buka apl “Pengurus Peranti”.
 2. Tatal ke bawah ke “Penyesuai Rangkaian” dan klik anak panah di sebelah kiri teks.
 3. Klik kanan penyesuai yang ingin anda kemas kini dan pilih “Cari Secara Automatik untuk Perisian Pemacu yang Dikemas Kini.”
 4. Klik “Kemas Kini Pemacu.”

Windows akan mencari di web untuk pemacu baharu (bermaksud anda perlu mempunyai sambungan internet yang aktif untuk menggunakan kaedah ini) dan menjalankan kemas kini jika ia menemui sebarang. Jika ia tidak menemui pemacu, cuba cari satu di tapak web pengilang yang membuat penyesuai rangkaian anda.

Betulkan 5 – Mulakan Semula Modem atau Penghala Anda

Masalah yang tidak dapat dikesan dengan sambungan internet yang disediakan oleh Pembekal Perkhidmatan Internet (ISP) anda kepada modem anda akan menyebabkan sambungan Ethernet terputus. Lagipun, anda tidak boleh menyambung kepada sesuatu yang tidak wujud.

Jika masalah terletak pada penghala atau modem anda, cuba perkara di bawah:

 1. Putuskan sambungan peranti daripada sumber kuasanya dan tunggu selama beberapa minit.
  • Tempoh menunggu ini memberi peluang kepada peranti untuk menetapkan semula, serta ia berfungsi sebagai peluang kitaran kuasa yang membebaskan elektrik yang disimpan daripada modem atau penghala anda.
 2. Palamkan semula modem, tunggu sehingga but semula, dan uji sambungan anda sekali lagi.

Jika itu tidak berjaya, cuba hubungi ISP anda atau gunakan perkhidmatan penyemak status perkhidmatannya (kebanyakan mempunyainya di tapak web mereka) untuk melihat sama ada terdapat masalah dengan sambungan Internet di kawasan anda. Anda boleh melakukan lebih daripada menunggu masalah itu diselesaikan jika ada.

Betulkan 6 – Jalankan Penyelesai Masalah Rangkaian Windows

Windows mempunyai penyelesai masalah automatik yang boleh membantu anda mengetahui punca di sebalik kabel Ethernet anda terputus sambungan secara berterusan. Ia mengimbas sebarang isu, membetulkannya secara automatik dan memberikan anda log untuk menunjukkan kepada anda perkara yang menyebabkan masalah itu:

 1. Periksa sama ada kabel Ethernet anda dipalamkan dengan selamat ke dalam komputer anda.
 2. Taip “Tetapan” ke dalam bar carian Windows anda dan klik pilihan “Kemas Kini & Keselamatan”.
 3. Pilih “Selesaikan masalah” daripada menu di sebelah kiri.
 4. Tatal ke bawah sehingga anda melihat bahagian “Cari dan Betulkan Masalah Lain” dan pilih “Penyesuai Rangkaian.”
 5. Klik “Jalankan Penyelesai Masalah.”
 6. Pilih “Ethernet” dari kotak dialog yang dihasilkan dan klik “Seterusnya.”
 7. Tunggu penyelesai masalah dijalankan (ini mungkin mengambil masa beberapa minit) dan ikut nasihat yang diberikannya.
 8. Klik “Tutup” untuk keluar dari penyelesai masalah.

Penyelesai masalah harus secara automatik membetulkan sebarang masalah yang berada dalam kemampuannya untuk diselesaikan, seperti mengemas kini pemacu atau membetulkan isu berasaskan perisian. Jika ia tidak dapat menyelesaikan masalah, anda akan menerima mesej yang berkemungkinan akan memberitahu anda bahawa kabel Ethernet anda berkemungkinan dicabut atau rosak.

Betulkan 7 – Cuba Tetapkan Semula Rangkaian

“Matikan dan hidupkannya semula,” adalah penahan berterusan mana-mana teknologi IT apabila anda menghadapi masalah. Anda boleh melakukannya untuk rangkaian anda (dan dengan itu, sambungan Ethernet anda) dengan mengikuti langkah ini untuk komputer Windows 10:

 1. Cari apl “Tetapan” melalui butang “Mula” Windows dan bukanya.
 2. Navigasi ke “Rangkaian & Internet” dan klik “Status.”
 3. Pilih “Pautan Tetapkan Semula Rangkaian.”
 4. Klik butang “Tetapkan Semula” dan pilih “Ya” apabila kotak pengesahan bertanya sama ada anda ingin menetapkan semula rangkaian anda.

Menetapkan semula rangkaian anda pada asasnya menghapuskan tetapan rangkaian anda, bermakna ia memadamkan sebarang sambungan, nama pengguna atau kata laluan yang anda buat sebelum ini. Ia juga akan menyingkirkan sebarang maklumat log masuk rangkaian, di samping sebarang maklumat yang disimpan dalam perkakasan berpasangan, seperti pembesar suara anda.

Oleh itu, hanya gunakan pilihan ini jika anda gembira untuk membina semula semua sambungan ini.

Betulkan Isu Ethernet Anda

Jika anda bernasib baik, menyelesaikan masalah kabel Ethernet yang diputuskan adalah semudah menggantikan kabel atau mengemas kini satu atau dua pemacu untuk membolehkan penyesuai rangkaian anda berfungsi dengan baik. Walau bagaimanapun, beberapa pembaikan memerlukan pelaburan di pihak anda (seperti menggantikan port Ethernet) atau akan memaksa anda menetapkan semula tetapan rangkaian anda sepenuhnya. Dalam kes penyelesaian yang terakhir, anda perlu memulihkan sambungan rangkaian anda, bermakna anda perlu mengetahui nama pengguna dan kata laluan anda untuk sambungan internet anda.

Apakah pengalaman paling menjengkelkan yang anda alami apabila kabel Ethernet anda terputus? Adakah anda akan menggunakan Wi-Fi melalui Ethernet jika anda mempunyai sambungan Wi-Fi yang lebih kukuh? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.