Cara Membetulkan Pengecualian Internet java.net.socketexception Tetapan Semula Sambungan dalam Minecraft

21

Adakah anda mendapat ralat sambungan java.net.socketexeption semasa bermain Minecraft? Jika ya, anda bukan seorang sahaja. Pengguna telah melaporkan ralat kehilangan sambungan ini, salah satu ralat yang paling biasa ditemui dalam Minecraft.

Sebab ralat ini boleh berbeza-beza. Nasib baik, terdapat beberapa penyelesaian. Dalam artikel ini, kami akan membincangkan perkara yang anda perlu lakukan untuk kembali bermain dalam masa yang singkat.

Pengecualian Internet java.net.socketexception Tetapan Semula Sambungan dalam Minecraft

Bagi pengguna Minecraft, ralat kehilangan sambungan ini telah terbukti sebagai peristiwa yang mengecewakan. Anda menyertai pelayan dan bersedia untuk bermain, tetapi beberapa saat kemudian, anda terputus sambungan. Gangguan dalam bermain permainan kegemaran anda pastinya tidak meningkatkan pengalaman, tetapi terdapat beberapa penyelesaian pantas. Cuba cadangan kami yang disenaraikan di bawah untuk mengelakkan ralat java.netsocketexeption.

Tukar Pelayan DNS

Penyelesaian biasa ialah menukar pelayan DNS anda. Memandangkan ralat itu disebabkan oleh isu sambungan, menukar pelayan DNS anda seharusnya menyelesaikan masalah tersebut. Untuk mengetahui cara melakukannya, ikut arahan di bawah:

 1. Klik menu “Mula” dan cari “Panel Kawalan.”
 2. Cari dan klik “Pusat Rangkaian dan Perkongsian.”
 3. Tekan “Sambungan rangkaian” dan pilih “Properties.”
 4. Klik dua kali pada “Internet Protocol Version 4 (CTP/IPv4).”
 5. Ketik butang untuk “Gunakan alamat IPv6 berikut.”
 6. Pilih butang untuk “Gunakan alamat pelayan DNS berikut.”
 7. Untuk pelayan DNS pilihan, taip “8.8.8.8.”
 8. Dalam tetingkap “Pelayan DNS alternatif”, taipkan “8.8.4.4.”
 9. Klik kotak untuk “Sahkan tetapan semasa keluar.”
 10. Tekan “OK” untuk mengemas kini tetapan DNS anda.

Cuba Gunakan VPN

VPN (rangkaian peribadi maya) boleh membantu mengurangkan ralat tetapan semula java.net.cocketexception. Menggunakan VPN menyediakan alamat IP yang berbeza, yang boleh membetulkan isu sambungan pelayan anda. Terdapat beberapa VPN percuma yang tersedia. Cuba pasang satu, but semula komputer anda, dan kemudian buka Minecraft sekali lagi dengan VPN didayakan. Penggunaan VPN sepatutnya membetulkan ralat sambungan.

Kurangkan Jarak Render Minecraft Anda

Membuat perubahan pantas dan mudah pada tetapan permainan anda boleh menyelesaikan ralat sambungan biasa ini. Sebagai bonus, mengurangkan jarak pemaparan anda juga boleh membantu membetulkan ketinggalan yang mungkin anda alami semasa bermain. Untuk membuat perubahan ini pada tetapan permainan anda, lakukan perkara berikut:

 1. Lancarkan Minecraft dan buka peta pemain tunggal.
 2. Tekan kekunci “ESC” pada papan kekunci anda dan klik pada “Pilihan.”
 3. Pilih “Tetapan Video.”
 4. Tuding pada “Jarak Render” dan menggunakan peluncur, turunkannya kepada “8 Ketulan” atau lebih rendah.
 5. Klik “Selesai” untuk menyimpan tetapan anda.

Perbaharui Alamat IP Sistem Anda

Pilihan lain ialah memperbaharui alamat IP sistem anda. Kadangkala ini akan membetulkan isu sambungan dan sangat berbaloi dengan masa untuk berbuat demikian. Untuk memperbaharui alamat IP anda, ikuti langkah di bawah:

 1. Pergi ke tetingkap carian anda pada PC anda dan taip “cmd” untuk membuka tetingkap “Command prompt” anda.
 2. Ketik pada “Jalankan sebagai pentadbir.”
 3. Tetingkap command prompt akan dibuka. Tiga arahan yang perlu anda jalankan ialah:
  • ipconfig/release
  • ipconfig/flushdns
  • ipconfig/renew

Selepas anda menjalankan ketiga-tiga arahan, tutup tetingkap dan lancarkan semula Minecraft. Ini sepatutnya membetulkan ralat sambungan.

Nyahpasang Hamachi

Sesetengah pemain yang menggunakan VPN Hamachi telah mengalami ralat penyambungan semasa bermain Minecraft. Jika anda telah memasangnya, anda boleh cuba menyahpasang perisian untuk melihat sama ada ini masalahnya. Inilah cara untuk menyahpasang Hamachi:

 1. Buka “Panel Kawalan” PC anda.
 2. Cari “Hamachi” dan klik “Nyahpasang.”
 3. Menggunakan tetingkap carian, taip “cmd” untuk membuka tetingkap “Command prompt” anda.
 4. Taipkan “netsh interface tcp show global” dan tekan “Enter”.
 5. Dalam tetingkap, jika “Terima Tahap Auto-Talaan Tetingkap” dinyahdayakan, taipkan “netsh interface tcp set global autotuninglevel=normal”.
 6. Tekan “Enter” untuk menyimpan.

Sebaik sahaja anda menyahpasang Hamachi, anda seharusnya tidak lagi menerima ralat sambungan java.netsocketexeption. Walaupun VPN lain berfungsi dengan baik dengan Minecraft, Hamachi cenderung memberikan masalah kepada pengguna jadi sebaiknya jangan menggunakannya.

Semak Sambungan Internet Anda

Kadangkala ralat sambungan ini ada kaitan dengan Wi-Fi atau sambungan internet anda. Sambungan yang lemah ke Internet menyebabkan anda terputus sambungan secara tidak dijangka daripada pelayan Minecraft. But semula penghala anda boleh menjadi penyelesaiannya. Matikan penghala anda dan tunggu beberapa minit sebelum menghidupkannya semula. Setelah ia berfungsi dan berjalan semula, lancarkan semula Minecraft dan lihat sama ada sambungan anda adalah puncanya.

Penyelesaian Ralat Tetapan Semula Sambungan Minecraft

Melancarkan Minecraft hanya untuk segera diputuskan sambungan daripada pelayan adalah isu biasa yang mudah diselesaikan. Menggunakan VPN ialah penyelesaian pantas, begitu juga dengan menukar pelayan DNS anda. Tiada jawapan konkrit untuk menyelesaikan isu ini, tetapi menggunakan satu atau beberapa cadangan kami, isu sambungan ini seharusnya tidak menghantui anda lagi.

Pernahkah anda mendapat ralat java.net.socketexception semasa bermain Minecraft? Adakah anda menggunakan mana-mana kaedah yang diterangkan dalam artikel ini untuk kembali kepada permainan anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.