Cara Membetulkan VPN Netflix Yang Tidak Berfungsi

22

VPN (rangkaian persendirian maya) sesuai untuk menonton kandungan Netflix hanya tersedia di negara atau wilayah tertentu. Walau bagaimanapun, ramai yang menyedari bahawa platform penstriman masih akan menyekat trafik internet dan alamat IP yang disambungkan ke rangkaian ini. Tetapi jangan berputus asa dengan VPN anda dahulu.

Berita baiknya ialah terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk terus menonton rancangan kegemaran anda semasa menggunakan sambungan yang disulitkan.

Dalam artikel ini, anda akan belajar cara membetulkan VPN anda dan menonton Netflix.

Memadamkan Kuki Anda

Cara paling mudah dan selalunya paling berkesan untuk menggunakan VPN anda Netflix adalah untuk memadam kuki anda. Netflix menggunakan kuki sebagai fail kecil untuk menjadikan pengalaman tontonan anda lebih mudah diakses. Fail kecil ini mengandungi maklumat penting, seperti alamat IP dan lokasi anda. Ia penting kerana Netflix akan menyekat VPN anda jika disambungkan ke rantau lain daripada yang dinyatakan dalam kuki anda.

Untuk memadamkan kuki anda, ikuti langkah di bawah:

 1. Buka penyemak imbas yang anda inginkan.
 2. Klik pilihan tiga titik di penjuru kanan sebelah atas penyemak imbas anda (ini sepatutnya kelihatan sama untuk Google Chrome dan Mozilla Firefox).
 3. Pergi ke “Tetapan” untuk Chrome atau “Pilihan” untuk Mozilla Firefox.
 4. Buka “Privasi dan Keselamatan.”
 5. Pilih “Kosongkan data penyemakan imbas” dan kemudian “Kuki dan data tapak lain.”
 6. Sahkan pilihan anda dengan “Kosongkan data.”

Ia semudah itu. Dengan mengosongkan kuki anda, Netflix tidak akan mengambil VPN anda dan anda tidak akan menerima mesej ralat yang ditakuti itu. Tetapi masih terdapat cara lain untuk menyelesaikan masalah yang berterusan.

Tawaran Terhad: 3 bulan PERCUMA!
Dapatkan ExpressVPN. Selamat dan mesra penstriman.

Jaminan wang dikembalikan 30 hari

Menggunakan Pelayan Berbeza

Selalunya, Netflix akan menyekat sepenuhnya alamat IP VPN anda dan sambungan anda masih tidak akan berfungsi walaupun selepas anda memadamkan kuki anda. Isu lanjut menunjukkan bahawa Netflix telah mengenal pasti alamat IP dan pelayan anda sebelum menyenaraihitamkannya. Walau bagaimanapun, anda masih boleh menukar alamat yang anda pilih pada mulanya.

Sebelum memulakan proses, perlu diperhatikan bahawa pilihan yang sama akan berbeza bergantung pada perisian yang anda gunakan. Namun, terdapat langkah umum yang biasa dalam kebanyakan penyedia VPN.

Begini cara melakukannya:

 1. Buka perisian atau apl VPN yang anda inginkan.
 2. Dari antara muka utama, harus ada menu untuk pemilihan pelayan.
 3. Pilih wilayah atau negara yang ingin anda sambungkan daripada senarai lokasi.
 4. Pilih lokasi yang anda inginkan untuk membuat sambungan VPN.

Memilih Protokol VPN

VPN berfungsi dengan mencipta sambungan yang selamat dan disulitkan. Terdapat pelbagai protokol yang tersedia, dan kebanyakan perkhidmatan VPN memberi anda pilihan untuk menogolnya. Sesetengah kaedah penyulitan mungkin berfungsi lebih baik daripada yang lain untuk perkhidmatan penstriman. Anda mungkin mahu mencuba protokol yang berbeza sehingga anda menemui yang sesuai untuk anda.

Berikut ialah langkah untuk menogol pilihan protokol:

 1. Buka perisian atau apl VPN dan cari menu tetapan pada antara muka.
 2. Daripada menu tetapan, anda sepatutnya mempunyai pilihan “Protokol”.
 3. Togol pilihan protokol yang tersedia dan kemudian gunakan perkhidmatan VPN dengan Netflix sehingga satu berfungsi. Anda mungkin perlu menukar protokol pada masa hadapan.

Pilihan protokol yang paling biasa termasuk SSTP, PPTP, Open VPN, L2TP/IPSec dan IKEv2.

Mengemas kini VPN Anda

Kadangkala, terdapat perkara kecil yang boleh anda lakukan untuk memastikan teknologi berfungsi dengan berkesan. Memandangkan Netflix sentiasa menambah baik sistemnya untuk menyekat VPN tertentu, penyedia mesti terus memperbaharui apl mereka untuk kekal di hadapan. Jika anda mengalami masalah baru-baru ini menonton Netflix dengan VPN yang boleh dipercayai, kemungkinan besar anda boleh mengemas kininya.

Arahan di bawah adalah untuk mengemas kini perisian VPN anda.

 1. Navigasi ke tapak web pembekal perkhidmatan VPN pilihan anda
 2. Muat turun dan pasang versi terkini, dalam kebanyakan kes, ini akan menjadi satu-satunya versi yang tersedia.
 3. Nyahpasang dan padam versi lama.

Mengemas kini VPN untuk Apl

Jika anda mempunyai apl VPN pada peranti anda, ia biasanya akan menggesa anda untuk mengemas kininya apabila versi baharu keluar. Sesetengah apl malah akan dikemas kini secara automatik sendiri. Untuk menyemak semula, anda juga boleh log masuk ke tapak web VPN pilihan anda.

Lumpuhkan IPv6

Di sinilah keadaan mungkin menjadi sedikit rumit. Kadangkala, Netflix anda akan berfungsi menggunakan VPN, dan tiada mesej ralat akan muncul. Walau bagaimanapun, pustaka akan mencerminkan kawasan semasa anda dan bukannya kandungan daripada pelayan pilihan anda.

Netflix sentiasa mendasarkan pemilihan perpustakaan pada IPv6 anda. Sesetengah VPN tidak menyokong IPv6 sepenuhnya dan akan mendedahkannya kepada perkhidmatan penstriman, menjadikan tontonan rancangan yang anda inginkan mustahil.

Berikut ialah cara untuk melumpuhkan IPv6 pada Windows 10 untuk memastikan anda menerima pustaka yang betul pada Netflix.

 1. Klik kanan pada pilihan “rangkaian” dalam Taskbar anda.
 2. Pergi ke pilihan “Buka Rangkaian & Tetapan Internet”.
 3. Pilih “Pusat Rangkaian & Perkongsian.”
 4. Klik “Tukar Tetapan Penyesuai.”
 5. Pilih sambungan rangkaian yang sepadan sebelum mengklik pada “Properties.”
 6. Pilihan ini akan membawa anda ke antara muka yang memaparkan TCP/IPv6 sebagai protokol internet anda. Nyahpilih ini untuk melumpuhkannya.
 7. Pastikan anda menyimpan perubahan anda sebelum keluar dari tetingkap.

Setelah IPv6 dilumpuhkan, log keluar dan masuk ke Netflix sekali lagi. Jika IPv6 adalah isu, anda sepatutnya mempunyai akses kepada perpustakaan yang sesuai.

Menggunakan Smart DNS

DNS Pintar ialah ciri pada berbilang penyedia VPN dan perkhidmatan individu. Ramai telah menyatakan bahawa ia mungkin cara yang lebih berkesan untuk menstrim perpustakaan dari wilayah lain. Walau bagaimanapun, pilihan itu mempunyai beberapa kelemahan, seperti privasi yang terjejas. Jika anda menggunakan VPN dan tidak mahu pihak ketiga mempunyai akses kepada trafik anda, mendayakan Smart DNS mungkin bukan penyelesaian yang diingini.

DNS pintar tidak disulitkan. Sebaliknya, ia berfungsi dengan menghalakan aktiviti anda dengan pelayan proksi yang terletak di tempat lain di dunia.

Untuk set langkah ini, kami akan menggunakan Nord VPN sebagai contoh pilihan yang boleh dipercayai dengan ciri DNS Pintar.

 1. Putuskan sambungan daripada VPN yang sedang anda gunakan.
 2. Masukkan akaun Nord anda dan navigasi ke “papan pemuka”.
 3. Pilih “Perkhidmatan” dan kemudian pilih “VPN Nord.”
 4. Klik pada pilihan “Dayakan DNS Pintar”.
 5. Pilih “Aktifkan DNS.”

Proses itu mungkin tertangguh selama 10 minit sebelum ia sedia untuk digunakan. Jika anda tidak menggunakan Nord, pilih perkhidmatan lain yang mengkhususkan atau menawarkan pilihan DNS pintar, seperti Jerung Surf.

Soalan Lazim Tambahan

Adakah menggunakan VPN sah?

Di kebanyakan negara, menggunakan VPN adalah sah, tetapi kadangkala ia mungkin melanggar terma dan syarat perkhidmatan penstriman. Sebelum menggunakan VPN, semak sama ada ia bertentangan dengan mana-mana perjanjian pengguna yang disebut oleh Netflix.

Bolehkah saya menggunakan VPN percuma?

Walaupun VPN percuma berada di pasaran, pilih satu yang anda tahu serasi dengan Netflix. Jika tidak, VPN percuma mungkin tidak berguna kerana teknologi itu tidak akan membolehkan sambungan yang disulitkan selamat.

Adakah menggunakan VPN menjejaskan kualiti penstriman?

Kualiti penstriman bergantung pada VPN tertentu anda. VPN berkualiti rendah yang tidak dioptimumkan untuk perkhidmatan penstriman berpotensi memperlahankan sambungan internet anda, sekali gus menjejaskan pengalaman tontonan anda.

Adakah VPN serasi merentas peranti yang berbeza?

Sesetengah pembekal VPN tersedia pada peranti seperti iPhone dan telefon Android. Yang lain hanya berfungsi untuk sistem pengendalian tertentu, seperti Windows. Sebelum memilih VPN, lihat ciri untuk memastikan anda boleh menstrim pada berbilang peranti.

Adakah VPN menjejaskan privasi semasa saya menggunakannya?

Sambungan VPN menjadikan semua trafik internet anda disulitkan dan peribadi. Pihak ketiga tidak akan dapat melihat maklumat seperti alamat IP anda.

Menstrim Netflix Dengan VPN

Terdapat banyak penyelesaian yang boleh anda lakukan untuk menjamin sambungan anda dengan Netflix semasa menggunakan VPN. Perkhidmatan penstriman akan kerap menyekat alamat IP, jadi adalah penting untuk mengkonfigurasi tetapan anda untuk sambungan yang optimum. Selain itu, pastikan anda menggunakan VPN yang baik yang serasi dengan menonton Netflix.

Apakah pendapat anda tentang penyelesaian untuk menjadikan VPN anda berfungsi dengan penstriman? Adakah anda menggunakan perubahan tetapan atau perlu menukar VPN anda sepenuhnya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.