Cara membuat adegan dalam apl Home: Pastikan anda sentiasa mengunci pintu hadapan

6
© NextPit

Jika anda jenis orang yang suka rutin pintar, menggunakan ciri Pemandangan apl Home boleh menjadi cara terbaik untuk mengawal berbilang aksesori pada masa yang sama. Dalam tutorial ini, kami menunjukkan kepada anda betapa mudahnya untuk mencipta adegan dalam apl Home dan mengautomasikan tindakan daripada arahan suara sebagai asas seperti “Selamat pagi” dan “Selamat petang”.

Menggunakan ciri Pemandangan dalam apl Rumah, anda boleh mengunci pintu hadapan secara automatik apabila anda keluar dan membuka kuncinya apabila anda tiba. Saya secara peribadi sangat menyukai adegan ini, kerana saya sering menggunakannya di NextPit, kerana itu saya pasti saya tidak akan membiarkan pintu syarikat tidak berkunci apabila saya pergi.

Untuk menyediakan pemandangan dalam apl Home, anda memerlukan iPhone dan hab rumah pintar anda—seperti HomePod, HomePod mini, Apple TV (generasi ke-4 atau lebih baharu) atau iPad.

Cara menyediakan pemandangan dalam apl Home

Selepas anda menambah aksesori HomeKit pada apl Home, anda boleh mula membuat adegan. Ikuti langkah di bawah untuk mencipta pemandangan pada iPhone atau iPad anda:

  1. Buka apl Laman Utama, klik butang Tambah (+) dan pilih Tambah Adegan.
  2. Pilih adegan yang dicadangkan, atau teruskan dan buat adegan tersuai. Perkara yang paling penting di sini ialah mengingati nama tempat kejadian apabila memberikan arahan suara kepada Siri.
  3. Ketik atau klik Tambah Aksesori.
  4. Pilih aksesori yang ingin anda tambahkan dan kemudian ketik atau klik Ok. Ingat untuk menambah hanya aksesori yang anda mahu kawal bersama.
  5. Untuk melaraskan tetapan aksesori pada peranti iOS atau iPadOS, ketik dan tahannya.
  6. Untuk melihat pratonton adegan, ketik Uji Pemandangan Ini. Dayakan pilihan Sertakan dalam Kegemaran untuk mengakses pemandangan dalam Pusat Kawalan, tab Laman Utama dan Apple Watch.
  7. Ketik atau klik Ok.
Tangkapan skrin yang menunjukkan cara menambahkan pemandangan pada apl Home

Menambah pemandangan Ke Apl Rumah adalah mudah, tetapi anda perlu terlebih dahulu menentukan tindakan yang ingin anda lakukan / © NextPit

Selesai! Sekarang cuma klik pada adegan yang baru dibuat untuk mengaktifkannya, atau hanya berikan arahan suara kepada pembantu Siri. Jika anda mempunyai HomePod atau Apple TV (generasi ke-4 atau lebih baru) yang disediakan sebagai pusat rumah, anda juga boleh mengautomasikan adegan. Jika anda ingin menambah atau mengalih keluar aksesori daripada adegan-pada iPhone atau iPad-hanya tekan lama adegan berkenaan dan klik Tetapan.


Platform automasi manakah yang anda gunakan?