Cara Membuat Borang dalam ClickUp

16

Pengumpulan maklumat untuk tujuan profesional boleh dilakukan menggunakan Paparan Borang ClickUp. Anda mungkin ingin mengumpul jawapan tinjauan, mencari pemohon yang terbaik untuk pekerjaan, atau menerima maklumat tentang pelanggan. Borang ClickUp ialah penyelesaian yang sempurna. Dengan cara ini, anda boleh mempunyai semua data yang anda perlukan di satu tempat.

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara membuat borang dalam ClickUp.

Cara Membuat Borang dalam ClickUp pada PC

Untuk membuat borang pada komputer anda, anda perlu mendapatkan pelan berbayar. Terdapat juga Rancangan Perniagaan tahunan dan bulanan dengan banyak ciri tanpa had. Pilihan percuma juga boleh diaturkan. Walau bagaimanapun, tetamu hanya boleh mengubah suai borang yang telah wujud dengan kebenaran yang sesuai.

Mencipta Borang

Terdapat dua pilihan untuk membuat borang. Satu daripada bar sisi dan satu lagi daripada senarai.

Inilah cara anda boleh menjana borang anda dari bar sisi:

 1. Pergi ke butang “elipsis…” dahulu.
 2. Gunakan pilihan “Buat baharu”. Tekan butang “Borang”.
 3. Sekarang borang anda telah ditambahkan pada bar sisi dan anda boleh membukanya.
 4. Jangan ragu untuk menamakan semula borang anda, bergantung pada tajuk yang anda inginkan. Penukaran nama akan digunakan serta-merta.

Untuk menambah paparan borang anda daripada senarai, ikut langkah berikut:

 1. Pergi ke Senarai dan pilih pilihan yang dikehendaki.
 2. Pilih pilihan “Lihat” untuk membuka senarai paparan tugas yang akan ditambahkan.
 3. Tatal ke bawah ke borang, Kemudian klik “Tambah Paparan” pada senarai anda dan anda akan dapat melihat borang kosong.
 4. Seterusnya, anda perlu menamakan borang anda dan nama itu akan disimpan serta-merta. Anda harus menambah penerangan untuk menggariskan tujuan borang anda juga.
 5. Anda juga boleh menggunakan medan daripada bahagian “Medan Tugasan”. Begitulah cara anda boleh menambah beberapa maklumat penting pada borang anda, seperti lampiran dan tarikh mula dan tarikh akhir.
 6. Selepas berbuat demikian, anda akan dapat berkongsi borang anda secara terbuka. Anda juga boleh melumpuhkan pilihan perkongsian ini dengan menekan butang “Togol Aktif” di penjuru kanan sebelah atas skrin. Apabila anda berbuat demikian, pilihan perkongsian anda akan dimatikan tetapi boleh ditukar pada bila-bila masa.

Medan yang Boleh Anda Tambahkan pada Borang

Di sebelah kiri skrin, anda akan melihat dua jenis medan: Medan tugas dan Medan tersuai dengan pelbagai pilihan teks, teg dan pelabelan. Selepas anda menambah Medan Tersuai baharu pada borang anda, platform diprogramkan untuk menambahkan medan tersebut pada medan tempat borang anda wujud (Senarai, contohnya). Sesetengah medan tersuai boleh menjadi medan tersembunyi dan tidak akan ditunjukkan kepada pengguna yang menyerahkan borang mereka. Ia digunakan sebagai tempat penyimpanan untuk maklumat yang sudah ada.

Mari kita lihat bahagian “medan tersembunyi”. Jika anda biasa dengan nama subjek, e-mel atau beberapa maklumat lain yang berkaitan, anda boleh menggunakan pilihan medan tersembunyi dan semua maklumat akan ditangkap melalui URL atau kod terbenam anda.

Begini cara anda boleh menetapkan medan tersembunyi:

 1. Masukkan borang anda dan tekan “Edit.”
 2. Pilih pilihan “ellipsis…”.
 3. Tandakan “Medan tersembunyi.”

Itu sahaja. Kini medan tersembunyi anda akan ditambahkan pada pautan URL anda atau dilampirkan pada kod terbenam anda.

Apabila ia datang kepada “medan tersuai”, terdapat pelbagai cara untuk mengubah suai borang anda. Anda boleh mengubah maklumat dan membuat borang tersuai dengan menukar foto Avatar atau warna tema pada borang itu sendiri. Setelah borang anda sedia untuk dihantar, anda mungkin ingin menyemak rupa bentuk dalam mod paparan. Anda kini bersedia untuk berkongsi borang anda. Bergantung pada siapa anda ingin berkongsinya, ClickUp menyediakan beberapa pilihan.

 1. Jika anda ingin berkongsi borang anda di dalam atau di luar ClickUp, tekan butang “Salin pautan” dan kongsikannya secara langsung.
 2. Terdapat juga pilihan “Kongsi” untuk berkongsi borang anda menggunakan kod HTML. Apa yang anda perlu lakukan ialah tekan “Salin kod” dan kongsikannya melalui pilihan kod benam.
 3. Jika anda ingin berkongsi borang anda dengan rakan sekerja anda, anda harus pergi ke “Lihat”, klik butang “Benamkan” dan tampal pautan di sana. Selepas anda menekan “Tambah Paparan”, borang anda akan dihantar.

Mencipta templat tugas lalai ialah pilihan yang menjimatkan masa kerana anda tidak perlu membuat tugasan yang sama berulang kali. Selepas anda menerima respons borang, anda akan menyimpannya dalam akaun ClickUp anda dan boleh memuat turunnya dan menggunakannya mengikut keperluan anda.

Cara Membuat Borang dalam ClickUp pada Peranti Mudah Alih

Mula-mula, anda perlu memuat turun apl ClickUp percuma untuk telefon mudah alih anda. Anda akan menemuinya dalam Stor aplikasi atau di Google Play. Terdapat dua versi apl. Pastikan anda memuat turun versi terkini, yang mempunyai latar belakang putih untuk dapat menggunakan ciri terbaharu.

Memandangkan skrin telefon mudah alih anda agak kecil berbanding desktop anda, beberapa ciri ClickUp tidak akan tersedia. Sebagai contoh, daripada membuat, mengedit dan menggunakan templat, anda hanya boleh mengedit medan tersuai pada apl mudah alih ClickUp anda. Menambah medan tersuai baharu juga mustahil di sini. Oleh itu, beberapa ciri ClickUp adalah terhad. Namun, kualiti aplikasi mudah alih ClickUp tidak dapat dinafikan dan mempunyai faedahnya.

Anda tidak akan dapat melihat tab paparan borang keseluruhan skrin pada telefon anda tetapi apl mudah alih ClickUp menjadikannya mudah. Begini cara anda boleh membuat tugasan baharu pada telefon pintar anda:

 1. Klik butang “Tambah tugas baharu” di sudut kanan bawah.
 2. Tekan tanda “+” untuk menambah tugas yang diingini.
 3. Anda masih boleh menaip nama dan menambah tarikh, perihalan tugas dan subtugas.
 4. Setelah anda selesai, anda boleh menekan pilihan “Buat” di sudut kanan bawah.

Apl mudah alih ClickUp membolehkan anda melihat tugasan anda dengan cara yang berbeza, sama ada dalam bahagian papan atau senarai.

Terdapat tiga pilihan di bahagian atas skrin sebaik sahaja anda mengakses tugas yang anda buat. Dalam bahagian “Ikhtisar”, anda boleh menambah status tugas anda, penerima tugasan, perihalan dan tarikh mula dan tamat tempoh. Bahagian status boleh diubah daripada “Aktif” (“Untuk dilakukan” atau “Sedang berjalan”) kepada “Status Tertutup” sebaik sahaja tugasan selesai. Atas sebab itu, membuat susulan pada tugas anda tidak begitu mencabar.

Di sebelah tab “Ikhtisar” terdapat bahagian ulasan. Bahagian akhir terdiri daripada lampiran yang boleh anda tambahkan pada tugas anda dengan memuat naik fail.

Butang “elipsis…” menyediakan pilihan perkongsian yang boleh anda salin dan kongsi dengan mudah di mana-mana sahaja daripada e-mel ke sembang kumpulan WhatsApp.

Cara Membuat Borang

ClickUp ialah program yang berguna untuk menyusun data penting. Anda boleh merealisasikan cita-cita dan matlamat profesional anda dalam sekelip mata dengan platform yang sentiasa menyokong permintaan anda. Akhirnya, ini adalah lanjutan berguna dalam kehidupan seharian anda dalam dunia perniagaan moden.

Adakah anda pernah membuat borang dalam ClickUp sebelum ini? Adakah anda menggunakan mana-mana kaedah yang digariskan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.