Cara Membuat Kartun dalam Picsart

19

Jika anda pernah terfikir bagaimana rupa anda sebagai watak kartun, anda boleh mengetahui dalam Picsart. Penapis kartun telah menjadi popular sejak beberapa tahun kebelakangan ini, dan Picsart ialah salah satu tempat terbaik untuk “mengkartunkan” diri anda dalam pelbagai gaya kartun dengan hanya satu klik.

Untuk membiasakan anda dengan kesan Picsart ini, artikel ini akan menunjukkan kepada anda cara menukar foto anda menjadi kartun.

Cara Mengubah Foto Anda Menjadi Kartun

Terdapat banyak kesan yang boleh anda gunakan dalam Picsart yang membuatkan anda kelihatan seperti anda telah keluar terus dari skrin TV. Bahagian ini akan menerangkan semua ciri tersebut, pada apl telefon mudah alih anda dan versi web Picsart.

Dalam Apl Mudah Alih Picsart

Bagi mereka yang lebih suka menggunakan aplikasi mudah alih, Picsart membolehkan anda menukar foto anda menjadi kartun pada telefon mudah alih anda dalam beberapa langkah sahaja:

 1. Buka apl Picsart pada peranti mudah alih anda.
 2. Untuk menambah foto yang ingin anda edit, klik pada tanda “+” di bahagian bawah skrin.
 3. Cari foto yang ingin anda edit dalam Galeri anda atau cari foto stok Picsart dengan mengklik pada simbol kaca pembesar di penjuru kanan sebelah atas.
 4. Pergi ke “Kesan” dalam bar alat Editor di bahagian bawah.
 5. Leret kesan sehingga anda mencapai kesan “Lakaran”.
 6. Seterusnya, pilih antara dua kesan Kartun Picsart baharu, “Cartoon1” dan “Cartoon2.”
 7. Setelah anda memilih kesan yang paling sesuai dengan foto anda, ketik tanda semak di penjuru kanan sebelah atas skrin anda untuk menyimpan pilihan anda.
 8. Kini, anda boleh terus mengedit foto atau menyimpan versi foto ini terlebih dahulu dengan mengklik pada anak panah menghala ke bawah di bahagian tengah atas skrin anda. Jika anda tidak mahu terus mengedit, cuma klik pada anak panah yang menghala ke kanan dan simpan gambar ke peranti anda atau kongsi dengan komuniti Picsart.

Dalam Apl Web Picsart

Jika anda lebih suka menggunakan skrin yang lebih besar semasa mengedit foto anda, anda juga boleh menggunakan versi web Picsart untuk menukar foto anda menjadi kartun. Versi web tersedia pada PC, tablet dan buku nota anda.

Ikut langkah ini untuk mengkartunkan foto anda dalam apl web Picsart:

 1. Pergi ke Editor web Picsart.
 2. Ketik “Muat Naik” di sebelah kiri skrin anda.
 3. Pilih foto daripada muat naik anda sebelum ini. Jika anda belum memuat naik sebarang foto, klik pada “Muat naik” dan tambahkan gambar yang ingin anda edit daripada peranti anda.
 4. Seterusnya, klik “Kesan” dari bar alat di atas gambar pilihan anda.
 5. Pergi ke kesan “Magic”.
 6. Di sini anda boleh memilih antara pelbagai kesan berbeza yang memberikan anda rupa kartun. Antara yang terbaik ialah “Pow,” “Soul,” “Neo Pop” dan “Animation.”
 7. Kini, anda boleh terus mengedit atau mengklik butang “Eksport” di penjuru kanan sebelah atas, menukar nama fail, jenis dan saiz jika anda mahu, dan sama ada memuat turun atau berkongsinya.

Cara Mengubah Foto Anda Menjadi Kartun Gaya Anime

Satu lagi aliran yang serupa dan sama menyeronokkan ialah menukar foto anda menjadi kartun gaya anime. Ini juga memberikan foto anda rupa yang menarik dan tidak memerlukan sebarang kemahiran menyunting sama sekali.

Berikut ialah cara untuk menukar foto anda menjadi karikatur dengan menggunakan aplikasi mudah alih Picsart anda:

 1. Lancarkan apl Picsart pada Android atau iPhone anda.
 2. Ketik “+” di bahagian bawah skrin anda.
 3. Pilih foto yang ingin anda edit daripada Galeri anda atau cari foto stok Picsart dengan mengklik pada simbol kaca pembesar di penjuru kanan sebelah atas.
 4. Pilih “Retouch” dari bar alat di bahagian bawah skrin.
 5. Pergi ke “Muka” dan kemudian klik pada mana-mana bahagian muka yang anda ingin besarkan atau kecilkan.
 6. Jika anda ingin membentuk semula mana-mana bahagian foto yang lain, undur selangkah dan klik pada “Bentuk Semula.”
 7. Anda juga boleh menukar warna rambut dalam tab “Warna Rambut”.
 8. Sebaik sahaja anda mencapai rupa anime yang anda inginkan, anda boleh mengikuti langkah-langkah dari tutorial sebelumnya sekali lagi dan mengkartunkan foto anda dengan kesan kartun.
 9. Untuk menyimpan pengeditan anda, klik pada anak panah yang menghala ke kanan dan simpan gambar pada peranti anda atau kongsikannya dengan komuniti Picsart.

Cara Menambah Elemen Kartun pada Foto Anda

Jika anda tidak mahu mengubah keseluruhan gambar anda menjadi suntingan kartun, anda boleh menambah pelekat dalam gaya kartun. Kadangkala ia memberi kesan yang lebih besar pada foto anda dan memberikannya penampilan yang berani dan menarik perhatian. Anda boleh menambah pelekat pada peranti mudah alih anda dan dengan menggunakan apl web Picsart.

Dalam Apl Mudah Alih Picsart

Untuk menambah pelekat pada foto anda dalam apl mudah alih Picsart, ikut langkah berikut:

 1. Buka apl Picsart pada telefon mudah alih anda.
 2. Ketik “+” di bahagian bawah skrin anda.
 3. Pilih foto yang ingin anda edit daripada Galeri anda atau cari foto stok Picsart dengan mengklik pada simbol kaca pembesar di penjuru kanan sebelah atas.
 4. Klik pada “Pelekat” dari bar alat di bahagian bawah skrin.
 5. Klik pada simbol kaca pembesar dalam medan “Discover”.
 6. Taipkan “Kartun” atau serupa untuk mencari pelekat seperti kartun.
 7. Tekan pada pelekat yang ingin anda gunakan.
 8. Pelekat akan muncul di atas foto anda, dan kini anda boleh meletakkannya di mana-mana yang anda mahu pada skrin, mengubah saiznya, mengubahnya, menukar kelegapannya, menggabungkannya dengan foto utama, flip/putar, tambah kesan, berikan sempadan atau bayang-bayang, dan banyak lagi.
 9. Klik pada tanda semak di sudut kanan atas apabila anda mengeditnya mengikut keinginan anda.
 10. Simpan pengeditan dengan mengklik pada anak panah yang menuding kanan di penjuru kanan sebelah atas dan simpan pada peranti anda dan/atau kongsikannya dengan komuniti Picsart.

Dalam Apl Web Picsart

Jika anda ingin menambahkan pelekat kartun pada foto anda pada apl web Picsart, berikut ialah cara untuk melakukannya:

 1. Pergi ke Editor web Picsart.
 2. Ketik “Muat Naik” di sebelah kiri skrin anda.
 3. Pilih foto daripada muat naik anda sebelum ini. Jika anda belum memuat naik sebarang foto, klik pada “Muat naik,” dan tambahkan gambar yang ingin anda edit daripada peranti anda.
 4. Klik pada “Pelekat” dari bar alat di sebelah kiri skrin.
 5. Klik pada medan “Cari” dan taip “Kartun” atau serupa.
 6. Pelekat akan muncul di atas foto anda, dan kini anda boleh meletakkannya di mana-mana yang anda mahu pada skrin, mengubah saiznya, mengubahnya, menukar kelegapannya, menggabungkannya dengan foto utama, flip/putar, tambah kesan, berikan sempadan atau bayang-bayang, dan banyak lagi.
 7. Sebaik sahaja anda selesai dengan pengeditan anda, anda boleh mengklik pada butang “Eksport” di penjuru kanan sebelah atas, menukar nama fail, jenis dan saiz jika anda mahu, dan sama ada memuat turun atau berkongsinya.

Soalan Lazim

Adakah kesan kartun pada Picsart percuma?

Walaupun beberapa ciri lain pada Picsart memerlukan peningkatan akaun anda kepada versi Premium, kesan kartun pada Picsart adalah percuma sepenuhnya.

Adakah kesan kartun Picsart akan meninggalkan tera air pada foto saya?

Tidak, Picsart tidak meninggalkan tera air pada foto anda jika anda menggunakan kesan percuma seperti kesan kartun atau ciri percuma yang lain. Tera air hanya datang apabila anda menggunakan ciri berbayar, tetapi anda juga boleh menyingkirkan ciri tersebut jika anda pergi untuk percubaan tujuh hari Picsart.

Untuk apa saya boleh menggunakan kesan kartun Picsart?

Kesan kartun Picsart boleh digunakan untuk apa sahaja yang anda inginkan, daripada berseronok hingga menggunakannya untuk memasarkan jenama anda di media sosial dan seumpamanya.

Berikan Foto Anda Seronok Dengan Kesan Kartun Picsart

Picsart memberi anda pilihan untuk menukar setiap gambar menjadi kartun yang patut dikongsi. Kesan yang menarik ini ialah cara yang bagus untuk menyemarakkan siaran media sosial anda atau hanya untuk memberi anda ketawa. Ikut arahan daripada artikel ini untuk mengetahui cara anda boleh menggambar kartun foto anda dan mengetahui lebih lanjut tentang ciri menarik lain yang mungkin berfungsi.

Adakah anda sudah mencuba menggambarkan gambar anda? Adakah anda gembira dengan hasilnya? Beritahu kami jika anda membuat pengeditan yang berhenti menunjukkan di bahagian komen di bawah.