Cara Membuat Saluran dalam Telegram

11

Saluran media sosial ialah cara terbaik untuk menyampaikan mesej anda kepada sekumpulan besar orang. Walau bagaimanapun, Telegram tidak sama dengan rangkaian sosial lain. Hanya pentadbir boleh menghantar mesej di Telegram.

Dalam artikel ini, kami akan menerangkan cara membuat saluran pada desktop, peranti Android dan iPhone anda.

Mencipta Saluran pada Desktop Anda

Banyak perniagaan memasang saluran media sosial mereka pada komputer riba supaya mereka boleh didapati 24/7. Seperti kebanyakan rangkaian sosial dengan tujuan yang sama, Telegram tersedia pada kedua-dua Mac dan Windows.

Dengan mengandaikan bahawa anda sudah biasa dengan asas Telegram, mari teruskan ke langkah-langkahnya:

 1. Klik pada ikon “Nota” di penjuru kanan sebelah atas skrin
 2. Pilihan berikut akan muncul: Kumpulan Baharu, Sembang Rahsia Baharu dan Saluran Baharu. Jelas sekali, anda harus mengklik pada yang terakhir.
 3. Tambahkan nama saluran anda dan penerangan. Sebagai contoh, tajuk boleh menjadi “Rumah Teknologi”, dan perihalannya ialah “menjual item” atau “strategi pemasaran”.
 4. Tambah imej (jika anda mahu) dan tekan butang “Seterusnya”.
 5. Langkah seterusnya ialah memutuskan sama ada saluran anda akan menjadi peribadi atau awam.
 6. Sebaik sahaja anda membuat keputusan, anda akan melihat pautan kekal di bawah. Jika anda memilih pilihan awam, anda perlu membuat pautan untuk dikongsi untuk orang ramai sertai.
 7. Klik “Selesai,” dan di sana anda mempunyainya.

Mencipta Saluran pada Peranti Android

Walaupun ada yang suka mempunyai aplikasi sandaran pada desktop mereka, ramai yang masih akan menggunakan telefon pintar mereka. Berikut ialah cara membuat saluran Telegram menggunakan telefon pintar Android anda:

 1. Klik pada ikon “Pen” di sudut kanan bawah skrin. Di bahagian atas, anda akan melihat tiga pilihan berikut muncul: Kumpulan Baharu, Sembang Rahsia Baharu dan Saluran Baharu. Klik pada pilihan saluran.
 2. Dalam medan “Nama saluran”, masukkan nama saluran anda dan tambahkan penerangan di bawahnya. Nota: bahagian penerangan tidak diperlukan.
 3. Anda juga boleh menambah imej.
 4. Sebaik sahaja anda selesai, klik pada “Ikon Semak.”
 5. Seperti versi desktop, langkah seterusnya, adalah untuk memutuskan ketersediaan saluran Telegram anda. Anda boleh memutuskan sama ada saluran anda akan menjadi “Persendirian” atau “Awam”. Klik pada pilihan yang diingini, dan anda sudah selesai.

Mencipta Saluran pada iPhone

Proses untuk pengguna iPhone hampir sama dengan pilihan terakhir. Begini caranya:

 1. Klik pada ikon “Nota” di penjuru kanan sebelah atas. Daripada tiga pilihan – Kumpulan Baharu, Sembang Rahsia Baharu dan Saluran Baharu – klik pada yang terakhir.
 2. Seterusnya, anda perlu menambah nama, penerangan dan imej pada saluran Telegram anda. Dua yang terakhir adalah pilihan.
 3. Langkah terakhir ialah ketersediaan: awam atau peribadi.
 4. Sebaik sahaja anda mengklik pada pilihan yang dikehendaki, ia selesai. Anda telah membuat saluran Telegram.

Mengapa Berguna Mempunyai Saluran Telegram

Kami telah membimbing anda melalui asas-asas mencipta saluran Telegram pada telefon dan PC anda. Sekarang mari luangkan sedikit masa untuk menentukan sebab mengapa mempunyai saluran pada apl ini berguna:

 • Anda boleh menyertai dan meninggalkan saluran pada bila-bila masa anda mahu. Jika anda tidak lagi mahu menjadi sebahagian daripadanya, anda bebas meninggalkannya dengan serta-merta.
 • Tiada had kepada bilangan pelanggan. Sama ada saluran awam atau peribadi, bilangan orang yang tidak terhad boleh menyertainya.
 • Selain pentadbir, tiada orang lain boleh melihat pelanggan baharu. Ini adalah cara terbaik untuk mengelakkan pelbagai pelanggaran privasi.
 • Anda boleh membuat kumpulan perbincangan supaya peserta saluran boleh berkomunikasi antara satu sama lain.
 • Anda boleh meningkatkan langkah privasi dengan menangkap skrin kandungan di dalam saluran.

Saluran Telegram Terbaik untuk Dilanggan pada 2023

Telegram menawarkan beberapa saluran yang menarik dan meriah kepada pelanggannya. Berikut ialah saluran teratas untuk menjadi sebahagian daripadanya pada tahun 2023:

Soalan Lazim

Bagaimanakah saluran awam dan peribadi berbeza?

Perbezaan antara saluran peribadi dan awam ialah anda mempunyai Nama Pengguna dengan saluran awam yang perlu anda tetapkan. Sesiapa sahaja boleh mencari mereka dan menyertai. Saluran peribadi adalah seperti masyarakat tertutup. Di sini, anda perlu ditambah oleh pentadbir.

Bagaimana untuk menambah orang pada saluran anda?

Ia agak mudah. Jika ia saluran awam, ia akan mempunyai nama pengguna dan anda boleh berkongsi pautan di media sosial. Orang juga boleh mencari dan menyertai saluran anda. Dengan saluran peribadi, anda perlu menghantar pautan jemputan kepada pelanggan masa depan anda dan meluluskannya.

Adakah terdapat pilihan maklum balas dalam saluran?

ya. Anda boleh menambah sembang kumpulan perbincangan pada saluran. Dengan cara itu, pelanggan anda akan melihat butang ulasan untuk siaran anda. Ini akan muncul dalam urutan.

Apakah saluran paling popular di Telegram?

Saluran paling popular di Telegram ialah Telegram News (@telegram) dengan lebih 6.27 juta pelanggan.

Adakah saluran Telegram percuma?

ya. Saluran Telegram adalah percuma sepenuhnya. Tiada iklan atau yuran langganan.

Apakah maksud ikon mata?

Setiap siaran di Saluran Telegram anda mempunyai bilangan penonton. Salinan mesej anda yang dimajukan juga disertakan dalam kiraan paparan. Ini adalah cara yang cekap untuk menjejaki bilangan pengguna Telegram yang telah melihat mesej tersebut dan sejauh mana ia telah tersebar.

Walau bagaimanapun, kiraan penonton adalah anggaran. Niat Telegram bukan untuk mengintip sesiapa. Selepas beberapa hari, nombor paparan akan hilang, dan ia akan dikira sekali lagi.

Bagaimanakah saya tahu siapa yang menghantar mesej di Telegram?

Jika anda pentadbir saluran, anda boleh menetapkan tandatangan pentadbir yang boleh dilihat oleh peserta saluran lain.

Hantar Saluran Telegram

Mencipta saluran Telegram pada semua peranti adalah agak cepat dan mudah. Malah, masa anda hanya akan mengambil masa beberapa minit. Anda boleh membuat saluran awam dan peribadi. Menambah orang juga mudah – anda hanya berkongsi pautan di media sosial. Anda juga boleh menambah kumpulan perbincangan.

Mempunyai saluran Telegram berguna untuk banyak sebab. Anda boleh menyertai dan meninggalkan saluran pada bila-bila masa anda mahu, tiada had kepada bilangan pelanggan dan anda boleh membuat kumpulan perbincangan untuk orang ramai bersembang antara satu sama lain. Saluran Telegram yang paling popular ialah Berita Telegram. Saluran menarik lain yang perlu anda langgan untuk memasukkan Album Muzik Penuh, Penampilan Wanita, Tahukah Anda, Meme dan Berita Dunia Crypto.

Pernahkah anda membuat saluran Telegram? Adakah anda biasa dengan petua yang telah kami gariskan? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.