Cara Memindahkan Fail dari Satu Akaun Google Drive ke Akaun Lain

14

Daripada menyediakan tempat yang selamat dan mudah diakses untuk sandaran anda kepada berkongsi fail besar di awan dengan orang lain, Google Drive ialah perkhidmatan storan awan yang popular. Tetapi bagaimana jika anda menggunakan akaun Google Drive yang berbeza untuk tujuan tertentu dan ingin memindahkan fail daripada akaun yang berasingan ke akaun ini? Anda mengikuti beberapa tindakan atau melaraskan pemilik. Berikut ialah pilihan anda.

Memindahkan Fail daripada Satu Akaun Google Drive kepada Yang Lain Dilakukan dengan Cara Berbeza

 • Anda boleh menyalin kandungan dan menampalnya ke dalam dokumen baharu dalam akaun pengguna lain, tetapi itu hanya berfungsi jika akaun kedua adalah milik anda kerana anda memerlukan kata laluan.
 • Anda boleh membuat salinan dan berkongsinya ke akaun Google yang lain, tetapi itu menyegerakkan semua perubahan, termasuk jika dokumen itu dipadamkan.
 • Anda boleh membuat salinan, berkongsinya dan kemudian menukar pemilik kepada akaun lain (atau anda jika ia adalah akaun anda) untuk memberi mereka kawalan sepenuhnya.
 • Anda boleh memuat turun dokumen dan memuat naiknya ke akaun Google Drive yang lain, tetapi ini juga memerlukan kata laluan melainkan anda menghantar fail kepada penerima lain dan membenarkan mereka memuat naiknya ke akaun Drive mereka.

Seperti yang anda lihat di atas, terdapat banyak cara untuk mengalihkan fail Drive ke akaun lain, tetapi setiap satu bergantung pada tempat dan sebab anda melakukannya. Artikel ini membimbing anda melalui proses pemindahan fail dan pilihan untuk melakukannya.

Berkongsi Fail Google Drive ke Akaun Lain menggunakan Penyemak Imbas

PC Windows, PC Linux, Mac dan Chromebook mungkin jauh berbeza, tetapi menyemak imbas web tidak begitu. Google Drive menampilkan apl web yang diakses melalui penyemak imbas. Jadi, untuk mana-mana peranti, prinsipnya tetap sama. Anda boleh berkongsi fail dengan akaun lain untuk memberikannya akses, yang memindahkan fail sedia ada supaya ia berada dalam kedua-dua profil Google Drive. Walau bagaimanapun, proses ini menyegerakkan perubahan pada kedua-dua lokasi, bermakna semua perubahan disimpan, termasuk pemadaman fail.

Nota: Penerima tidak boleh diberikan pemilik apabila berkongsi fail. Kedua-dua pengguna mempunyai akses baca/tulis, bergantung pada peranan yang anda berikan kepada mereka. Jika pemilik fail dipadamkan daripada dokumen atau memadamkannya sendiri, fail itu tidak lagi boleh diakses oleh penerima.

Ikuti langkah ini untuk berkongsi fail dari satu akaun Google Drive ke akaun yang lain:

 1. Buka Google Drive dalam penyemak imbas. Pastikan anda telah melog masuk ke akaun yang betul dengan mengklik “foto pengguna” di penjuru kanan sebelah atas halaman.
 2. Navigasi ke fail/folder yang ingin anda alihkan. Tahan butang “Ctrl” pada papan kekunci anda dan klik setiap fail yang anda mahu pilih.
 3. Setelah semua fail/folder telah dipilih, klik kanan pada salah satu daripadanya. Kemudian, pilih “Kongsi.” Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan “Ikon Kongsi”, yang terletak di panel atas pada halaman anda.
 4. Masukkan alamat e-mel akaun Google Drive kedua, cari pada senarai dan klik peranan semasa di sebelahnya. Pilih “Editor,” kemudian pilih “Hantar.”

Apabila anda menetapkan peranan semasa untuk akaun yang diterima kepada “Editor”, mereka boleh mengedit fail. Ingatlah untuk tidak memadamkan pemilik atau fail di dalamnya.

Salin Fail Google Drive ke Akaun Lain menggunakan Pelayar PC

Katakan anda ingin memindahkan fail ke akaun Google yang lain tanpa menyimpannya dalam yang asal. Anda boleh memilih pilihan “Buat salinan”, tampalkannya ke dalam akaun kedua, dan padamkan sumbernya. Untuk memuktamadkan pemindahan, salin fail dari folder “Dikongsi” dan alihkannya ke yang baharu dalam akaun kedua. Salinan menjadi bebas daripada yang asal, dan perubahan tidak akan disegerakkan, termasuk pemadaman. Begini cara melakukannya:

 1. Tekan “shift + klik kiri” dalam Windows atau “shift + klik satu jari” dalam Mac untuk memilih fail dalam Google Drive yang ingin anda salin. Jika memilih satu sahaja, beralih ke langkah seterusnya.
 2. “Klik kanan” dalam Windows atau “klik dua jari” dalam Mac pada salah satu fail yang dipilih/diserlahkan.

 3. Pilih “Buat salinan.”
 4. Cari dan klik kanan (Windows) atau ketik dua jari (Mac) fail yang disalin (akan dilabel “Salinan…”) untuk membuka pilihan, kemudian pilih “Namakan semula” untuk menukar nama.
 5. Klik kanan (Windows) atau ketik dua jari (Mac) fail yang dinamakan semula dan pilih “Alih ke” untuk mengalihkan fail yang disalin ke mana-mana yang anda mahu dalam akaun yang sama, di luar folder “Dikongsi”.

Apabila membuat salinan, menamakan semula dan mengalihkan dokumen di luar folder “Dikongsi”, anda boleh mengedit dan menghantarnya tanpa menjejaskan atau menyegerakkan ke fail asal.

Catatan: Anda tidak akan dapat menyalin keseluruhan folder kongsi—hanya fail di dalamnya. Anda boleh memadamkan fail dari lokasi asal jika ia tidak diperlukan lagi.

Pindahkan Fail Google Drive ke Akaun Lain menggunakan Android atau iOS/iPhone

Prinsip mengalihkan fail ke pemacu lain adalah sama dengan peranti iOS dan Android. Anda memilih fail/folder, berkongsinya dengan Drive destinasi, pergi ke Drive destinasi, membuat salinan dan mengalihkannya ke mana-mana yang anda mahukan. Namun, langkahnya tidak sama kerana Google Drive pada iOS dan Android kelihatan berbeza. Hanya lakukan perkara berikut:

 1. Pilih fail yang anda mahu alihkan. Ketik “elipsis mendatar” (tiga titik mendatar) di penjuru kanan sebelah atas fail dan pilih “Kongsi.”
 2. Masukkan alamat akaun Google Drive sasaran dan pilihnya daripada senarai. Pastikan akaun berkenaan dilabelkan sebagai “Editor.”

 3. Log masuk ke akaun Google Drive penerima dan pilih fail yang dikongsi daripada yang asal. Ketik ikon tiga titik dan pilih “Buat salinan” daripada senarai.

 4. Pilih lokasi dalam akaun yang sama di mana anda ingin menyimpan fail yang disalin.
 5. Cari dan ketik “elipsis mendatar” (tiga titik mendatar) di sebelah fail. Namakan semula salinan mengikut keutamaan anda.

Cara Muat Turun Fail Google Drive Ke Peranti Anda

Dalam kebanyakan kes, jika anda ingin membuka fail Google Drive yang bukan foto, video dan sebagainya, anda boleh melakukannya terus pada Google Drive. Walau bagaimanapun, ada kalanya anda mungkin mahu mengalihkan dokumen/fail daripada Google Drive ke peranti anda. Inilah cara untuk melakukannya.

Muat turun dan kemudian Muat Naik Fail Google Drive ke Akaun Lain menggunakan Pelayar PC

Sekali lagi, prinsip memindahkan fail dari Google Drive ke pemacu keras peranti adalah sama. Anda memuat turunnya, kemudian memuat naiknya ke akaun kedua. Selepas itu, anda boleh memadamkan yang asal kerana ia tidak dipautkan/disegerakkan.

 1. Pilih fail/fail yang ingin anda pindahkan.
 2. Klik kanan pada mana-mana yang dipilih.
 3. Pilih “Muat turun.”
 4. Muat turun fail seperti yang anda lakukan pada mana-mana fail lain.
 5. Log masuk ke akaun Google Drive kedua, kemudian pilih Pemacu Saya ke arah atas.

Muat turun kemudian Muat Naik Fail Google Drive ke Akaun Lain menggunakan Android

Apl Google Drive pada Android membolehkan anda memuat turun fail terus ke telefon anda dengan mengklik pada fail atau memilih pilihan semasa fail dibuka. Ia hampir sama dengan langkah pelayar. Inilah yang anda lakukan:

 1. Pilih fail yang anda ingin muat turun.
 2. Ketik ikon “elipsis menegak” (tiga titik menegak) di bahagian atas sebelah kanan.
 3. Pilih “Muat turun.”

Muat turun dan kemudian Muat Naik Fail Google Drive ke Akaun Lain menggunakan iOS

Walaupun Android mungkin mempunyai pilihan “Muat Turun” terus dalam Drive, iOS tidak.

 1. Pilih fail atau fail yang anda ingin muat turun.
 2. Ketik ikon “elipsis menegak” (tiga titik menegak) di bahagian atas sebelah kanan.
 3. Pilih “Muat turun.”

Cara Memuat Naik Fail Google Drive Dari Peranti Anda

Anda juga boleh mengalihkan fail sebaliknya. Ini dipanggil “memuat naik” fail, dan semuanya agak mudah.

pelayar

Prinsipnya tetap sama untuk ketiga-tiga platform. Mulakan dengan membuka penyemak imbas pilihan anda dan log masuk ke akaun Google Drive destinasi.

Kaedah 1

 1. Pergi ke Drive anda.
 2. Pilih Pemacu Saya ke arah atas.

 3. Klik Muat naik fail atau Muat naik folder.
 4. Pilih fail/folder yang ingin anda muat naik.
 5. Muat naik akan bermula secara automatik.

Kini, anda boleh mengalihkan item yang dimuat naik ke folder yang dikehendaki. Anda boleh membuat folder baharu dengan mengklik Pemacu Saya dan alihkan fail baharu dengan memilihnya dan klik dan seretnya ke folder yang baru dibuat atau mana-mana destinasi lain.

Kaedah 2

 1. Cipta atau navigasi ke folder tempat anda ingin memuat naik fail.
 2. Pilih fail pada peranti komputer anda.
 3. Gunakan drag-and-drop untuk memuat naiknya ke Google Drive.

iOS/Android

Memuat naik dari telefon atau tablet iOS/Android anda ke Google Drive adalah sama mudah. Begini cara anda melakukannya:

 1. Cari fail yang ingin anda muat naik ke Google Drive.
 2. Pergi ke pilihan fail.
 3. Pilih Kongsi.
 4. Pilih pilihan Google Drive.
 5. Pilih akaun Google Drive tempat anda ingin memuat naik fail.
 6. Pilih lokasi.
 7. Muat naik fail.

Memindahkan Fail dalam Soalan Lazim Akaun Google Drive

Berapakah bilangan pemilik fail Google Drive?

Google Drive mempunyai tiga peranan berbeza: Pemilik, Editor dan Penonton. Setiap item Google Drive mesti mempunyai sekurang-kurangnya seorang pemilik. Secara lalai, tajuk “Pemilik” adalah milik orang yang memuat naik fail/folder. Walau bagaimanapun, pemilik boleh menambah lebih banyak daripadanya pada fail. Bilangan pemilik adalah tidak terhad—semua orang boleh diberikan gelaran Pemilik. Walau apa pun, tiada sesiapa, malah pemilik asal, boleh menetapkan pemilik lain menggunakan apl Google Drive mudah alih.

Apakah saiz Google Drive?

Setiap akaun Google Drive bermula dengan pelan percuma dengan had 15 GB. Ini sudah cukup untuk kebanyakan pengguna Google Drive bukan profesional. Menaik taraf kepada Google One akan meningkatkan had storan kepada minimum 100 GB, bergantung pada pelan. Menaik taraf kepada Google One memberi anda faedah tambahan, termasuk sokongan lanjutan.


Memindahkan fail Google Drive ke akaun lain tidaklah begitu sukar, namun ia sedikit menyusahkan. Selagi anda memahami cara menyalin atau menduplikasi fail dan mengasingkannya daripada yang asal, anda boleh mengalihkan fail ke akaun Google Drive lain dengan mudah. Sudah tentu, ada kalanya anda memerlukan akaun kedua untuk mempunyai akses. Dalam kes itu, perkongsian mudah adalah baik.