Cara Memindahkan Pemilikan Domain dalam NameCheap

12

Katakan anda telah memutuskan untuk menjual perniagaan dalam talian atau tapak web anda. Dalam kes itu, anda perlu memindahkan pemilikan domain kepada pemilik baharu. Pemilik laman web yang domainnya didaftarkan di Namecheap seharusnya tidak menghadapi masalah untuk menyelesaikan tugasan ini. Dan anda akan mendapati prosesnya lebih mudah dengan panduan langkah demi langkah ini.

Cara Memindahkan Pemilikan Domain Namecheap

Memindahkan (atau menolak, sebagaimana syarikat memanggilnya) Pemilikan domain Namecheap cukup mudah. Ia adalah percuma dan boleh dilengkapkan sama ada pemilik baharu sudah mempunyai akaun Namecheap atau tidak.

Sebelum menyelam ke dalam langkah-langkah, mari kita susun peraturan asas:

 • Anda boleh memindahkan domain anda pada bila-bila masa pemilikan anda. (Anda tidak perlu menunggu walaupun selepas menyelesaikan pemindahan lain.)
 • Anda tidak boleh memindahkan domain tamat tempoh. (Perbaharui domain dahulu.)
 • Anda tidak boleh memindahkan domain yang disenaraikan dalam Namecheap Marketplace. (Alih keluar penyenaraian dahulu.)
 • Anda tidak boleh memindahkan domain kepada orang yang telah ditetapkan sebagai pengurusnya. (Alih keluar mereka daripada fungsi dahulu.)

Sekarang setelah kita menyelesaikannya, mari kita mula berniaga.

Cara Memindahkan Pemilikan Domain Namecheap ke Akaun Sedia Ada

Jika pemilik domain baharu sudah mempunyai akaun Namecheap, anda boleh beralih terus ke pemindahan pemilikan domain.

 1. Log masuk ke akaun Namecheap yang memiliki domain yang ingin anda pindahkan.
 2. Pergi ke tab “Senarai Domain” pada bar sisi kiri.
 3. Cari domain yang ingin anda pindahkan.
 4. Klik pada butang “Urus” di hujung kanan nama domain.
 5. Pergi ke tab “Perkongsian & Pemindahan” di bahagian atas halaman domain.
 6. Tatal ke bawah ke bahagian “Tukar Pemilikan”.
 7. Dalam medan “Pemilik Baharu”, masukkan nama pengguna Namecheap pemilik baharu atau alamat e-mel yang mereka gunakan untuk akaun mereka.
 8. Klik pada butang “Tukar”.

Pada ketika ini, tetingkap Perubahan Pemilikan akan muncul. Anda perlu memasukkan kata laluan Namecheap anda untuk membenarkan perubahan pemilikan domain. Selain itu, tetingkap timbul memerlukan anda memilih maklumat hubungan siapa yang akan disenaraikan oleh domain selepas perubahan pemilikan.

Jika anda memilih pilihan “Gunakan kenalan pemilik baharu” di sebelah medan “Kenalan Pendaftar”, pemilik baharu perlu mengesahkan maklumat hubungan mereka. Namun, memilih pilihan ini sangat berbaloi kerana menggunakan kenalan semasa hanya boleh menimbulkan kekeliruan dan kesukaran pengesahan masa depan yang tidak perlu.

Tekan butang “Tukar” oren di bahagian bawah tetingkap timbul, dan perubahan pemilikan selesai. Nah, sekurang-kurangnya bahagian anda dalam proses ini. Selebihnya terpulang kepada pemilik baru.

Mereka akan menerima e-mel. Satu klik pada pautan “Luluskan Perubahan Pemilikan” dan pemindahan akan diselesaikan hampir serta-merta. Lagipun, pemindahan pemilikan domain tidak menjejaskan tetapan DNS, yang sama dengan tiada masa henti.

Ambil perhatian bahawa langkah kelulusan adalah pilihan dan berfungsi sebagai ciri keselamatan. Jika pemilik baharu ingin melangkaunya, mereka boleh berbuat demikian dengan mendayakan ciri auto terima.

 1. Klik pada tab “Profil” pada bar sisi kiri.
 2. Pilih pilihan “Keselamatan”.
 3. Navigasi ke bahagian “Pemulihan & Makluman”.
 4. Cari pilihan “Jemputan Masuk” dan klik pada butang “Edit” di sebelahnya.
 5. Pergi ke “Terima Jemputan Secara Automatik” dan tandai kotak di sebelahnya.

Pilihan ini juga berguna jika anda memindahkan domain ke akaun Namecheap lain yang anda miliki.

Sekiranya anda berpegang pada laluan pengesahan e-mel, pemilik domain baharu mesti log masuk ke akaun Namecheap mereka sebelum mengklik pada pautan pengesahan e-mel.

Harap maklum bahawa tidak semua perkhidmatan berkaitan domain akan berpindah ke akaun baharu secara automatik. Untuk perkhidmatan seperti E-mel Peribadi, anda perlu mengambil beberapa langkah tambahan. Begitu juga, sebarang langganan apl akan kekal dalam akaun anda dan bukannya memindahkan dengan nama domain.

Setelah domain dipindahkan sepenuhnya ke akaun lain, pemilik domain baharu bertanggungjawab untuk semua pembayaran yang dikaitkan dengan domain tersebut.

Juga, ingat bahawa perubahan pemilikan domain Namecheap adalah muktamad. Jika anda berubah fikiran tentang membuat perjanjian, Namecheap tidak akan dapat membalikkan perubahan ini. Dalam kes ini, satu-satunya tindakan ialah menghubungi pemilik baharu dan meminta domain itu kembali.

Cara Memindahkan Pemilikan Namecheap ke Akaun Baharu

Katakan pemilik baharu domain yang anda ingin pindahkan tidak mempunyai akaun Namecheap. Bolehkah anda meneruskan pemindahan?

Anda benar-benar boleh! Anda hanya perlu menjemput mereka untuk menjadi pemilik domain baharu melalui e-mel. Inilah yang perlu dilakukan:

 1. Log masuk ke akaun Namecheap di mana domain yang anda ingin pindahkan terletak.
 2. Pergi ke tab “Senarai Domain” pada bar sisi kiri.
 3. Cari domain yang ingin anda pindahkan dan klik pada butang “Urus” di sebelahnya.
 4. Ketik tab “Perkongsian & Pemindahan” di bahagian atas halaman.
 5. Cari bahagian “Tukar Pemilikan”.
 6. Taip alamat e-mel pemilik domain baharu dalam medan teks “Pemilik Baharu”.
 7. Tekan butang “Tukar”.

Tetingkap Tukar Pemilikan kini akan muncul. Anda mesti memilih pilihan “Gunakan Kenalan Semasa” di bawah “Kenalan Pendaftar” kerana pemilik baharu tidak akan mempunyai sebarang maklumat hubungan di Namecheap. Untuk melengkapkan proses pemindahan, masukkan kata laluan anda dalam medan yang sepadan dan klik pada butang “Tukar” di bawah.

Jika anda telah mengikuti langkah ini dengan berhati-hati, mesej berikut akan dipaparkan: “Perubahan pemilikan domain berjaya dimulakan.”

Dan itu sahaja yang perlu anda lakukan. Pemilik domain baharu harus mengambilnya dari sini.

Apa yang mereka perlu lakukan ialah log masuk ke e-mel mereka dan klik pada pautan “Luluskan Perubahan Pemilikan”. Sebaik sahaja mereka berbuat demikian, mereka akan diubah hala ke halaman utama Namecheap.

Dari situ, pemilik baharu boleh membuat akaun Namecheap. Berikut adalah langkah-langkah untuk berbuat demikian:

 1. Klik pada “Daftar?” butang di penjuru kanan sebelah atas tetingkap “Log Masuk ke Akaun Anda”.
 2. Dalam borang “Buat Akaun”, masukkan nama pengguna, kata laluan dan nama pertama dan terakhir anda dalam medan yang sepadan.
 3. Dalam medan “Alamat E-mel”, masukkan alamat e-mel yang menerima jemputan pertukaran pemilikan.
 4. Klik pada butang “Buat Akaun dan Teruskan” di bahagian bawah.

Setelah akaun dibuat, halaman Jemputan Tolak Domain akan dilancarkan secara automatik. Di sini, pemilik baharu boleh menekan butang “Terima” untuk memajukan proses perubahan pemilikan domain.

Menariknya, ini bukan penamat. Sebaliknya, pemilik domain baharu akan diubah hala ke halaman baharu di mana mereka perlu mengisi medan yang diperlukan. Medan “Alamat utama” adalah yang paling penting di antaranya. Kemudian, mereka harus kembali ke e-mel jemputan dan klik pada pautan sekali lagi.

Sekali lagi, mereka akan dihantar ke halaman Jemputan Tolak Domain. Dan sekali lagi, pemilik baharu mesti mengesahkan perubahan dengan menekan butang “Terima”.

Kali ini, perubahan akan diterima dan mesej “Kejayaan Tindakan” akan muncul untuk menyelesaikan transaksi.

Dari situ, pemilik baharu mempunyai kawalan penuh ke atas domain Namecheap lama anda.

Perubahan Pemilikan Domain dalam Hanya Beberapa Klik

Seperti yang anda lihat, pemindahan pemilikan domain di Namecheap memerlukan sedikit masa dan usaha, kedua-duanya daripada anda dan pemilik domain baharu. Pemilik baharu tidak perlu menjadi pemegang akaun Namecheap dan anda boleh melengkapkan perubahan pemilikan domain hanya dengan beberapa klik.

Pernahkah anda terpaksa memindahkan pemilikan domain? Bagaimana keadaannya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.