Cara Menambah Amazon Fire Stick Anda pada TV Samsung [January 2022]

4

Penstriman video perlahan-lahan menjadi cara paling popular di dunia untuk menonton TV. Dengan pelbagai alat, pengguna boleh mengakses perkhidmatan penstriman seperti Netflix, Amazon Prime, Hulu dan banyak lagi.

Cara Menambah Amazon Fire Stick Anda pada TV Samsung [January 2022]

Antara alat ini, Fire Stick Amazon adalah salah satu yang paling popular. Ia mudah digunakan, dan anda boleh memasangkannya dengan hampir semua TV. Jika anda memiliki TV Samsung dan ingin melengkapkannya dengan Fire Stick, jangan cari lagi. Anda akan mendapat semua maklumat yang diperlukan di sini.

Keserasian Fire TV Stick dengan TV Samsung

Fire Stick Amazon datang dalam tiga perisa: Lite, standard dan 4K, masing-masing dengan titik harga dan spesifikasi individu. Jika anda ingin membeli satu untuk TV Samsung anda dan tidak pasti yang mana satu sesuai untuk anda, berikut ialah pilihan anda.

 • Lite: Model peringkat permulaan baharu untuk Fire Stick ini bermula pada hanya $29 dan memudahkan untuk terus terjun ke penstriman. Alat kawalan jauh tidak mempunyai kawalan untuk TV Samsung, atau mana-mana TV dalam perkara itu.
 • Standard: Model ini ialah Fire Stick klasik. Ia menstrim dalam 1080p dan termasuk alat kawalan jauh yang lebih baik dengan sokongan untuk mengawal televisyen anda, dan ia mempunyai pemproses yang lebih pantas untuk operasi yang lebih lancar.
 • 4K: Model ini ialah “Raja segala raja.” Pemproses yang dinaik taraf membenarkan sokongan penstriman 4K berbanding model standard. Alat kawalan jauh menyokong TV juga.

Tidak kira versi yang anda pilih, Fire Stick baharu anda ialah peranti yang membolehkan anda menstrim pelbagai kandungan televisyen, yang tidak lebih daripada beberapa klik sahaja. Peranti ini menawarkan perkhidmatan seperti Amazon Prime Video, Netflix, YouTube, dan banyak lagi, yang semuanya penuh dengan kandungan yang menakjubkan. Walau bagaimanapun, tidak seperti kebanyakan pesaingnya, Fire Stick dilengkapi dengan arahan suara bersepadu—walaupun pada versi Lite. Ya, ini bermakna anda boleh berehat dan mengawalnya dengan peranti yang didayakan Alexa. Nampaknya masa depan penstriman video berada di ambang pintu.

Keperluan dan Keserasian TV Samsung untuk Stick TV Api

1. Keserasian HDMI atau Kebolehsuaian

Sebelum meneruskan proses persediaan, anda mesti memastikan TV anda memenuhi keperluan dan keserasian untuk Fire TV Stick. Pertama, TV Samsung anda mestilah TV serasi HD dengan port HDMI untuk menikmati resolusi HD (1080p, 1080i, 4K atau 8K). Jika ia tidak mempunyai sebarang input HDMI kerana status vintajnya, anda boleh menggunakan penyesuai HDMI yang menukar isyarat lama seperti S-Video, Komponen, DVI atau RGB kepada HDMI.

Ambil perhatian bahawa penyesuai tidak akan menyampaikan resolusi HD sebenar melainkan input asal membawa isyarat definisi tinggi (input DVI, contohnya). Namun, ia akan membantu anda pergi.

2. Sambungan Internet Boleh Dipercayai

Sudah tentu, Fire Stick memerlukan sambungan internet untuk menstrim filem, video muzik dan rancangan TV. Ia juga perlu mengetahui lokasi anda kerana ia menawarkan ciri yang berbeza di negara yang berbeza. Jika anda ingin menstrim video HD, anda perlu menyambungkan Fire Stick anda kepada rangkaian Wi-Fi yang kukuh dan stabil.

3. Akaun Amazon Berdaftar

Untuk menggunakan Fire TV Stick anda, anda perlu mendaftarkannya dengan akaun Amazon. Jika anda telah memesan Fire Stick anda melalui akaun Amazon anda, ia akan dipradaftarkan ke akaun itu, tetapi jangan lupa anda boleh menukar akaun yang digunakan jika mahu.

Menyediakan Firestick pada TV Samsung Anda

Selepas memastikan TV Samsung anda serasi dengan Fire Stick, tiba masanya untuk beralih kepada persediaan sebenar. Keseluruhan perjanjian adalah agak mudah dan sangat intuitif.

Menyambungkan The Firestick

 1. Mula-mula, sambungkan kord USB yang dibekalkan ke port mikro-USB Fire TV Stick.
 2. Palamkan hujung kabel yang lain ke dalam penyesuai kuasa. Seterusnya, sambungkan penyesuai kuasa ke salur keluar kuasa.
 3. Palamkan Fire Stick pada port HDMI pada TV Samsung anda atau pada penyesuai seperti S-Video ke HDMI, SVGA ke HDMI atau DVI ke HDMI. Jika TV anda mempunyai berbilang input, ingat nombor port, seperti HDMI 1, Input 1, PC, dsb.
 4. Hidupkan TV dan navigasi ke menu pemilihan saluran input HDMI. Pilih port HDMI atau port video yang telah anda palamkan pada Fire Stick dan tunggu. Anda akan melihat skrin pemuatan Fire Stick.

Menyediakan Alat Jauh Firestick

 1. Buka plat belakang alat kawalan jauh dan masukkan dua bateri AAA yang disertakan bersama bungkusan. Ini sepatutnya menggesa alat kawalan jauh anda untuk berpasangan dengan Fire Stick.
 2. Jika peranti tidak berpasangan secara automatik, tekan dan tahan butang Utama pada alat kawalan jauh selama kira-kira 10 saat. Fire Stick akan memasuki Mod Penemuan dan harus berpasangan dengan Fire Stick secara automatik.
 3. Tekan Main/Jeda untuk meneruskan proses persediaan.
 4. Pilih bahasa pilihan anda dengan menyerlahkannya dan menekan butang Pilih/OK.
 5. Anda mungkin perlu memasangkan alat kawalan jauh anda dengan televisyen anda jika anda ingin menggunakan kawalan kuasa dan kelantangan.

Menyambungkan Fire Stick ke Wi-Fi

 1. Anda akan melihat senarai rangkaian Wi-Fi yang tersedia dipaparkan pada skrin TV anda.
 2. Pilih yang anda mahu dan masukkan kata laluan. Ini akan menyambungkan Fire Stick ke rangkaian Wi-Fi anda.
kayu api

Mendaftarkan Fire Stick dengan Amazon

Jika anda memesan Fire Stick terus dari Amazon menggunakan akaun, ia sudah pun didaftarkan ke akaun tersebut. Sebagai alternatif, jika anda telah memperoleh Fire Stick dengan cara lain atau ingin menggunakan akaun lain, anda boleh mendaftar/menyahdaftarkannya dengan mudah. Ini caranya.

 1. Jika Fire Stick belum didaftarkan ke akaun Amazon anda, anda akan melihat dua pilihan akaun pada skrin.
 2. Pilih Saya sudah mempunyai akaun Amazon atau saya baru menggunakan Amazon.
 3. Ikut gesaan pada skrin.

Selesai

Selepas semua langkah persediaan selesai, Fire Stick akan menawarkan beberapa pilihan tambahan. Inilah yang perlu dilakukan.

 1. Firestick menggesa anda untuk menyimpan maklumat log masuk akaun anda ke akaun Amazon anda.
 2. Pilih Ya untuk menyimpan butiran log masuk untuk digunakan pada semua peranti Amazon, atau pilih Tidak jika Fire TV Stick adalah satu-satunya yang anda gunakan atau anda tidak menyukai maklumat log masuk anda dalam awan.
 3. Firestick menggesa anda untuk menghidupkan kawalan ibu bapa. Pilih Ya jika anda mempunyai anak dan ingin mengehadkan penggunaan dan kandungan, atau pilih Tidak jika anda tidak mahu sebarang sekatan dikenakan, kemudian langkau ke Langkah 5.
 4. Jika anda menghidupkan kawalan ibu bapa, Firestick menggesa anda untuk menyediakan nombor pengenalan peribadi (PIN). Ikut gesaan untuk menambah PIN pada Firestick.
 5. Jika anda memilih untuk tidak menyediakan kawalan ibu bapa, kayu api melangkau pilihan PIN, kemudian memaparkan gesaan persediaan yang tinggal.
 6. Firestick bertanya sama ada anda mahu melihat tutorial. Pilih Ya atau Tidak untuk menyelesaikan proses persediaan.

Nikmati Penstriman pada TV Samsung Anda

Sebaik sahaja proses persediaan selesai, anda akan mendapat akses penuh kepada manfaat Fire Stick anda. Ia mungkin mengambil sedikit masa untuk membiasakan diri pada mulanya, tetapi anda akan memahaminya dengan cepat. Seperti yang anda lihat di atas, memasang Fire TV Stick pada mana-mana TV skrin rata Samsung adalah mungkin, selagi anda mempunyai input HDMI atau penyesuai untuk mendapatkannya. Anda juga boleh menggunakan port USB (jika ada) untuk menghidupkan Fire TV Stick, tetapi penyesuai ialah pilihan terbaik untuk prestasi kuasa maksimum.