Cara Menambah Emoji pada Mesej di WhatsApp

3

Reaksi mesej ialah cara yang unik dan cekap untuk menterjemah ungkapan kehidupan sebenar kepada teks. Itulah sebabnya kebanyakan apl pemesejan seperti WhatsApp menawarkan ciri ini kepada pengguna mereka. Ia bermula sebagai satu cara untuk menyukai mesej seseorang dan menunjukkan kelulusan anda, tetapi pada masa kini, anda tidak perlu mengehadkan diri anda kepada “jempol” mudah.

Dalam artikel ini, anda akan mengetahui cara untuk melampirkan reaksi berbeza pada mesej seseorang di WhatsApp dan cara lain untuk meningkatkan komunikasi anda melalui apl pemesejan ini.

Tambahkan Emoji Reaksi pada WhatsApp

Reaksi mesej pada WhatsApp tersedia pada Mei 2022 pada kedua-dua apl mudah alih iOS dan Android serta WhatsApp versi web. Ia adalah cara yang bagus untuk menghilangkan sembang anda daripada terlalu banyak emoji dan memastikan perbualan mengalir.

Menambahkan emoji reaksi berpasangan dengan baik dengan pilihan untuk membalas terus mesej tertentu, tetapi dengan memilih reaksi yang sesuai, anda tidak perlu berbuat begitu banyak. Hanya tekan emoji yang anda fikir paling menggambarkan respons anda kepada mesej itu, dan penerima akan mendapat memo itu.

Pada Aplikasi Mudah Alih WhatsApp

Berikut ialah cara menambah reaksi pada mesej di WhatsApp menggunakan apl mudah alih:

 1. Pergi ke apl WhatsApp dan buka perbualan untuk menambah reaksi mesej.
 2. Tekan lama mesej yang ingin anda balas.
 3. Pilih salah satu daripada lima emoji yang dicadangkan atau tekan ikon “+” dan pilih daripada semua emoji yang tersedia dalam WhatsApp.

Pada Desktop WhatsApp atau Apl Web

Pengguna komputer boleh menambah reaksi mereka pada mesej di WhatsApp dengan melakukan langkah berikut:

 1. Pergi ke WhatsApp pada peranti anda.
 2. Cari sembang dengan mesej yang ingin anda balas.
 3. Letakkan kursor anda di atas mesej dan apabila wajah tersenyum putih muncul di sebelahnya, tekan padanya.
 4. Pilih emoji yang anda mahu tindak balas, sama ada daripada pilihan WhatsApp atau semua emoji yang tersedia, dengan mengklik pada butang “+”.

Cara Menambah Reaksi Emoji dalam Tona Kulit Berbeza

Ton kulit lalai bagi semua emoji pada banyak apl komunikasi telah menjadi kuning untuk sekian lama. Untuk mengamalkan keterangkuman, ramai yang telah menambahkan warna kulit yang berbeza pada tangan, emoji dan emoji yang mewakili orang dari pelbagai bangsa, profesion dan penampilan. WhatsApp adalah salah satunya.

Walau bagaimanapun, menambah emoji ini sebagai tindak balas memerlukan langkah tambahan. Walaupun emoji “suka” dan “tangan dilipat” berada dalam pop timbul emoji reaksi, anda perlu mengaksesnya dari bahagian dengan semua emoji.

Pada Aplikasi Mudah Alih WhatsApp

Begini cara anda menambah emoji dalam ton kulit yang berbeza pada mesej pada apl mudah alih WhatsApp:

 1. Buka WhatsApp pada telefon anda.
 2. Pergi ke mesej untuk menambah reaksi.
 3. Tekan lama mesej.
 4. Klik pada “+” pada penghujung pop timbul dengan reaksi.
 5. Cari emoji yang ingin anda tindak balas dengan ton kulit yang berbeza dan tekan lama.
 6. Pilih warna kulit yang anda mahukan.

Pada Desktop WhatsApp atau Apl Web

Untuk menambahkan emoji dengan warna kulit yang berbeza pada mesej melalui desktop atau apl web WhatsApp, ikut langkah berikut:

 1. Pelancaran WhatsApp pada komputer anda.
 2. Cari mesej yang anda ingin lampirkan reaksi.
 3. Tuding pada mesej dan klik pada emoji putih di sebelahnya.
 4. Tekan butang “+”.
 5. Tekan lama emoji yang ingin anda tambahkan pada mesej.
 6. Pilih ton kulit pilihan emoji.

Ambil perhatian bahawa tidak semua emoji kuning mempunyai pilihan ini. Contohnya, emoji muka biasa masih hanya boleh digunakan dalam warna emoji kuning biasa.

Mencari emoji yang tersedia dalam berbilang warna kulit adalah lebih mudah pada apl mudah alih WhatsApp kerana anda akan melihat anak panah kelabu kecil di sudut setiap emoji yang menawarkan pelbagai warna.

Anda tidak mempunyai petunjuk sedemikian pada desktop dan apl web anda. Tetapi jika anda membiasakan diri dengan ciri itu melalui apl mudah alih dahulu, anda akan mengetahui dengan cepat emoji mana yang menawarkan pilihan warna kulit dan mana yang tidak.

Bagaimana untuk mengalih keluar Reaksi pada WhatsApp

Ia bukan perkara luar biasa untuk menekan sesuatu secara tidak sengaja pada telefon anda. Reaksi mesej hanya dengan beberapa klik sahaja, jadi ini boleh berlaku dengan mudah di WhatsApp. Dan tiada siapa yang mahu bertindak balas dengan emoji ketawa terhadap sesuatu yang menyedihkan atau dengan emoji menangis untuk berita baik.

Nasib baik, reaksi anda terhadap mesej di WhatsApp tidak semestinya kekal. Anda boleh mengalih keluarnya dengan mudah pada semua peranti.

Pada Aplikasi Mudah Alih WhatsApp

Untuk mengalih keluar reaksi daripada mesej di WhatsApp, ikut langkah berikut:

 1. Buka WhatsApp pada telefon bimbit anda.
 2. Pergi ke sembang di mana mesej itu berada.
 3. Cari mesej yang anda ingin alih keluar tindak balas. Tekan dan tahan mesej di mana anda meninggalkan reaksi yang tidak sesuai
 4. Cari emoji yang anda tekan secara tidak sengaja sebelum ini dan klik padanya untuk mengeluarkannya daripada mesej.

Pada Desktop WhatsApp atau Apl Web

Jika anda lebih suka menggunakan desktop anda, berikut ialah cara anda boleh mengalih keluar reaksi daripada mesej melalui desktop atau apl web WhatsApp:

 1. Buka WhatsApp pada desktop anda atau melalui web versi pelayar.
 2. Pilih sembang yang mengandungi mesej dengan reaksi yang ingin anda alih keluar.
 3. Cari mesej yang sepadan.
 4. Tuding kursor pada mesej sehingga wajah tersenyum putih muncul, dan klik padanya.
 5. Cari reaksi yang anda tekan secara tidak sengaja dan klik padanya sekali lagi.

Cara lain untuk mengalih keluar tindak balas daripada mesej pada semua peranti adalah dengan melakukan langkah-langkah ini:

 1. Pergi ke WhatsApp pada peranti anda.
 2. Cari sembang di mana mesej dengan reaksi yang salah.
 3. Tatal ke mesej yang anda ingin alih keluar respons.
 4. Ketik emoji reaksi di tepi bawah mesej.
 5. Cari diri anda dalam senarai orang yang bertindak balas terhadap mesej dan ketik pada profil anda untuk mengalih keluar reaksi.

Soalan Lazim

Bolehkah anda menambah reaksi pada mesej yang hilang di WhatsApp?

Ya, anda boleh menambah reaksi emoji pada mesej yang hilang di WhatsApp sama seperti anda menambahkannya pada mesej biasa. Walau bagaimanapun, ia akan hilang bersama mesej selepas tempoh yang ditetapkan.

Bolehkah anda menyesuaikan enam emoji pertama yang muncul pada reaksi mesej WhatsApp?

Walaupun ia kelihatan seperti ciri yang kemas, menyesuaikan emoji reaksi yang muncul apabila anda menekan lama mesej bukanlah ciri yang tersedia.

Bolehkah anda melumpuhkan reaksi emoji pada WhatsApp?

Malangnya, anda tidak boleh mematikan emoji reaksi dalam sembang WhatsApp anda. Anda hanya boleh melumpuhkan pemberitahuan tentang reaksi dan berhenti menerimanya sebagai pemberitahuan mesej.

Bolehkah anda menyembunyikan emoji reaksi pada mesej WhatsApp anda daripada pengguna lain?

Tidak, anda tidak boleh menyembunyikan reaksi emoji kepada mesej anda di WhatsApp. Semua reaksi terhadap mesej anda dan pengguna lain tersedia untuk semua orang dalam sembang.

Fikir Sebelum Bertindak

Menggunakan tindak balas semasa pemesejan boleh menjadikan komunikasi lebih mudah dan cepat. Mengapa membalas setiap mesej secara berasingan apabila anda boleh menyampaikan segala-galanya dengan emoji yang mewakili reaksi semasa anda? Anda juga boleh memperibadikan sebahagian daripada mereka dengan menukar warna kulit mereka.

Pernahkah anda cuba menambah reaksi pada mesej orang lain di WhatsApp? Apakah emoji reaksi kegemaran anda di WhatsApp? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.