Cara Menambah Instagram Anda ke TikTok

9

TikTok membolehkan anda merakam dan mengedit video pendek menggunakan telefon pintar anda dan menambah lagu kegemaran anda untuk melengkapkan pengalaman. Aplikasi ini mempunyai hampir satu bilion pengguna, dengan 70 juta pengguna setiap hari. Ia adalah aplikasi pelengkap yang sempurna untuk mencipta cerita Instagram yang menonjol daripada yang lain.

Sambungkan Apl dan Ekspresikan Diri Anda

Jika anda menggunakan TikTok dan Instagram, anda boleh memudahkan perkongsian dengan memautkan kedua-dua platform tersebut. Dengan menyambungkan Instagram ke TikTok, anda boleh menjalankan aplikasi dan berkongsi video anda terus ke akaun Insta anda tanpa perlu menyimpan dan memuat naik bahan secara berasingan. Ini bermakna anda akan dapat membuat video unik dalam beberapa minit dan berkongsinya terus ke akaun Instagram anda dengan hanya menekan butang. Rakan dalam talian anda akan iri dengan video pendek anda dan tertanya-tanya bagaimana anda membuatnya.

Jika ini kelihatan menarik, teruskan membaca untuk mengetahui cara menyambungkan kedua-dua apl ini pada peranti anda.

Menambah Akaun Instagram Anda pada TikTok

Sebelum anda mula, anda perlu memuat turun TikTok ke telefon pintar anda jika anda belum memilikinya. Buat akaun, dan anda sudah bersedia untuk menambah Instagram pada TikTok.

Berikut ialah proses langkah demi langkah terperinci tentang cara melakukannya:

 1. Buka TikTok dan ketik ikon profil di sudut kanan bawah.
 2. Ketik butang Edit Profil.
 3. Pilih Tambah Instagram.
 4. Log masuk ke Instagram anda menggunakan tetingkap yang muncul.
 5. Pilih Benarkan apabila digesa. Ini akan memberikan Instagram akses kepada akaun TikTok anda.

Akaun Instagram anda kini dipautkan ke TikTok anda. Anda kini boleh berkongsi video anda terus di Instagram tanpa bertukar antara apl, menyimpan dan memuat naik setiap video secara berasingan.

Menyahpaut Instagram daripada TikTok

Jika anda ingin menyahpaut TikTok daripada profil Instagram anda, anda hanya perlu mengulangi dua langkah pertama. Kemudian, anda boleh mengikuti arahan ini:

 1. Ketik pada Instagram.
 2. Sahkan bahawa anda ingin menyahpaut akaun Instagram anda dengan mengetik Sahkan.

Bagaimana dengan Memautkan YouTube dan TikTok?

Memautkan akaun YouTube dan TikTok anda juga boleh dilakukan. Prosesnya adalah sama seperti untuk Instagram, tetapi ketik YouTube dan bukannya mengetik Instagram dalam langkah ketiga. Lengkapkan langkah seterusnya seperti dalam contoh Instagram, dan akaun YouTube anda kini akan dipautkan ke TikTok anda.

Berkongsi video di YouTube adalah lebih mudah kerana anda tidak perlu mengubah saiz atau memangkasnya.

Cara Muat Naik Video dari TikTok ke Instagram

Selepas anda memautkan akaun TikTok dan Instagram anda, anda boleh berkongsi video anda dengan mudah. Sesetengah pengguna lebih suka berkongsi semua video mereka pada kedua-dua platform kerana ia meningkatkan analitik mereka, manakala yang lain ingin berkongsi dengan rakan mereka yang hanya menggunakan salah satu tapak media sosial.

Begini cara berkongsi video TikTok di Instagram dengan mudah:

 1. Buka TikTok dan lawati profil anda. Kemudian, ketik pada video yang ingin anda kongsi.
 2. Ketik pada tiga titik mendatar di sudut kanan bawah.
 3. Ketik pada ikon Instagram.
 4. Jika anda menggunakan Android, anda perlu memilih salah satu daripada tiga pilihan Instagram.
 5. Ketik pada pilihan untuk memangkas video jika anda mahu. Kemudian, ketik tanda semak di penjuru kanan sebelah atas.
 6. Buat sebarang pengeditan yang anda ingin lihat dan ketik tanda semak di penjuru kanan sebelah atas sekali lagi.
 7. Tetapkan tetapan privasi anda, tambahkan kapsyen dan hashteg, kemudian ketik tanda semak di penjuru kanan sebelah atas untuk menyiarkan video anda.

Perkara yang Perlu Dilakukan jika Anda Tidak Boleh Berkongsi Video

Isu terbesar orang ramai apabila cuba memuat naik video dari TikTok ke Instagram ialah nisbah aspek. Video TikTok adalah menegak dan mempunyai nisbah bidang 9:16. Instagram mempunyai nisbah aspek maksimum 4:5. Ini bermakna anda perlu memangkas dan mengedit setiap video sebelum menyiarkannya di Instagram.

Berikut ialah perkara yang perlu dilakukan jika anda menggunakan PC atau Mac:

 1. Mula-mula, edit video dalam TikTok dan simpan ke peranti anda.
 2. Kemudian, buka Kapwing Ubah saiz alat Video dalam pelayar anda. Ia adalah alat dalam talian, jadi tiada muat turun atau pemasangan.
 3. Muat naik video anda dan pilih Instagram sebagai platform tempat anda ingin menerbitkannya. Alat ini akan mengubah saiz video anda agar sesuai dengan dimensi yang disyorkan tapak.

 4. Klik pada butang Eksport untuk memulakan ubah saiz. Proses ini mengambil masa beberapa saat dan dijalankan dalam awan, jadi peranti anda tidak akan ranap atau membeku.
 5. Apabila semuanya selesai, muat turun video anda dalam format MP4 dan terbitkannya ke Instagram.

Jika anda perlu mengubah saiz video anda pada peranti mudah alih, penyelesaian paling mudah ialah Google Photos. Inilah yang perlu dilakukan:

 1. Buka apl Google Photos dan cari video anda. Kemudian, ketik pada ikon Edit di bahagian bawah.
 2. Ketik Pangkas.
 3. Ketik pada ikon Aspek.
 4. Sekarang, ketik nisbah bidang yang sesuai dengan keperluan anda.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, Google Photos ialah salah satu pilihan yang lebih mudah untuk mengubah saiz video anda. Apl ini tersedia untuk pengguna iOS di App Store dan disertakan dengan pramuat pada kebanyakan peranti Android.

Soalan Lazim

TikTok hebat. Lebih seronok apabila anda boleh berkongsi kandungan terbaik anda dengan platform lain. Jika anda mempunyai lebih banyak soalan, teruskan membaca.

Bolehkah saya berkongsi video TikTok saya di platform lain?

ya. Pilih video yang ingin anda kongsi dan klik ikon ‘Kongsi’ (ia kelihatan seperti anak panah membongkok ke kanan). Dari sini, anda boleh memilih untuk berkongsi video anda dalam mesej, Facebook Messenger, Facebook dan banyak lagi.

Ia hanya memberi saya pilihan untuk menambah YouTube!

Tanpa memahami logistik dan punca asas mengapa anda tidak melihat Instagram sebagai pilihan untuk memaut, hanya padam dan pasang semula apl untuk pilihan muncul. Pastikan anda boleh log masuk semula sebelum melakukan ini, dan sebarang draf disimpan ke telefon anda supaya anda tidak kehilangannya.

Bolehkah saya menambah pautan di bio saya?

Sesetengah pengguna mungkin lebih suka menambah pautan dalam bio TikTok mereka supaya orang lain boleh melawati laman web atau halaman media sosial mereka dengan cepat. Anda boleh menambah pautan, tetapi ia tidak akan menjadi hiperpautan, jadi sesiapa yang ingin mengikutinya mesti menyalin dan menampalnya.

Jadikan Video Anda Mengingati

Mencipta video pendek yang menarik di TikTok memerlukan lebih sedikit daripada sekadar menambah penapis dan kesan. Anda perlu menghasilkan sesuatu yang istimewa jika anda mahu video anda menjadi viral.

Fikirkan tentang perkara yang ingin anda capai dan uji alatan yang disediakan sehingga anda mengetahui cara semuanya berfungsi. Ia mungkin akan membawa anda berpuluh-puluh siaran sebelum seseorang memberi perhatian kepada kandungan anda. Jangan berputus asa; anda akhirnya akan mendapat lima minit kemasyhuran Instagram anda.