Cara Menambah Kapsyen dalam BeReal

7

BeReal dengan cepat menjadi apl yang sesuai untuk mereka yang berminat dengan pendekatan minimalis terhadap media sosial. Apl ini menjanjikan pengalaman tanpa penapis, menggalakkan pengguna hanya menyiarkan gambar terang kehidupan harian mereka. Memandangkan ia tidak mempunyai penapis dan ciri penyuntingan pesaingnya seperti Instagram, pengguna perlu bergantung pada kapsyen untuk menambah konteks dan personaliti pada siaran mereka.

Disebabkan apl itu sudah lama tidak wujud, sesetengah pengguna mungkin sukar untuk membiasakan diri dengan kapsyen muat naik mereka. Nasib baik, prosesnya mudah, tanpa mengira peranti mudah alih anda. Baca terus untuk mengetahui lebih lanjut.

Kapsyen dalam BeReal – Mengapa Ia Penting

Ramai berpendapat bahawa aplikasi BeReal adalah penunjuk masa depan media sosial. Pada pandangan pertama, ia kelihatan sama dengan Instagram dan Snapchat. Walau bagaimanapun, selepas memuat turun aplikasi, anda akan melihat beberapa perbezaan yang berbeza.

Tidak seperti Instagram yang popular, BeReal tidak membenarkan pengguna membuat siaran berbilang kali sehari. Aplikasi ini telah memperkenalkan sistem pemberitahuan unik yang meminta semua pengguna membuat siaran pada masa yang sama. Jadi, daripada menyiarkan imej pada bila-bila masa anda mahu, anda akan menerima gesaan yang memaklumkan anda bahawa sudah tiba masanya untuk menyiarkan muat naik BeReal. Apabila anda mengklik pemberitahuan, apl akan mengakses kamera hadapan dan belakang anda, memberi anda dua minit untuk mengambil foto anda.

Jadi, banyak siaran BeReal anda akan menjadi tidak menarik. Walaupun anda boleh meluangkan masa untuk mengubahsuai siaran media sosial anda yang lain, BeReal tidak mempunyai kemudahan penyuntingan sedemikian. Anda mungkin membaca di atas katil atau membuat sarapan, bergantung pada masa anda menerima pemberitahuan apl. Aktiviti biasa ini jarang sampai ke apl lain. Tetapi BeReal adalah mengenai bahagian kehidupan biasa. Memandangkan apl tidak mempunyai ciri lanjutan platform lain, bagaimanakah anda memberikan lebih banyak maklumat tentang muat naik anda kepada rakan anda? Nah, BeReal membenarkan pengguna menambah kapsyen pada siaran mereka, supaya anda boleh memberikan konteks pada muat naik anda dan menerangkan perkara yang anda lakukan.

Ini adalah salah satu cara paling mudah untuk menjadi kreatif pada apl kerana anda tidak boleh bermain dengan penapis dan kesan. Anda boleh membuat jenaka tentang paparan dari kamera hadapan atau belakang anda, menggalakkan rakan untuk melibatkan diri dengan anda di bahagian komen atau memberikan butiran lanjut tentang aktiviti anda.

Memandangkan BeReal berfungsi dengan baik pada sistem pengendalian yang berbeza, anda boleh menambah kapsyen daripada peranti iOS atau Android anda.

Cara Menambah Kapsyen dalam BeReal pada iPhone

BeReal ialah aplikasi yang agak baharu, dan sesetengah pengguna mungkin memerlukan masa untuk membiasakan diri dengan cirinya. Jika anda telah memasang apl pada iPhone anda, anda seharusnya tidak menghadapi banyak kesukaran untuk memberi kapsyen pada siaran anda. Selepas anda menerima gesaan BeReal harian anda, melampirkan teks pada gambar anda hanya memerlukan beberapa klik sahaja. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Ketik pemberitahuan apl di bahagian atas skrin iPhone anda.
 2. Ambil foto dalam tetingkap dua minit apl.
 3. Apabila anda sudah bersedia untuk meneruskan, muat naik siaran anda.
 4. Navigasi ke bahagian bawah muat naik dan pilih pilihan “Tambah kapsyen…” untuk menjana papan kekunci.
 5. Fikirkan tentang perkara yang ingin anda katakan tentang foto anda dan taip kapsyen yang sesuai.
 6. Apabila anda berpuas hati dengan kapsyen, tekan butang hantar biru di sebelah kanan antara muka untuk menyimpannya.

Jika anda tidak pasti apa yang hendak ditulis dalam kapsyen, anda tidak perlu menaipnya serta-merta selepas memuat naik foto anda. Anda boleh meninggalkannya dan kembali kepadanya kemudian apabila anda telah memikirkan tentang mesej terbaik. Selain itu, jika anda tidak berpuas hati dengan kapsyen asal, anda tidak perlu memadamkan siaran BeReal yang lengkap. Anda hanya boleh mengedit kapsyen, dan itu sahaja, masalah selesai. Ikuti langkah di bawah untuk mengedit kapsyen BeReal anda:

 1. Lancarkan apl BeReal dari skrin utama anda dan pergi ke muat naik anda.
 2. Semak foto sehingga anda melihat siaran dengan kapsyen yang ingin anda ubah.
 3. Ketik kapsyen di sebelah siaran untuk membuka tetingkap pengeditan.
 4. Ubah suai kapsyen dan tekan butang hantar di sebelah kanan skrin apabila anda berpuas hati dengan perubahan tersebut.

Cara Menambah Kapsyen dalam BeReal pada Peranti Android

Kesederhanaan BeReal adalah salah satu sebab populariti apl itu, dan ia telah menarik ramai pengguna Android. Memandangkan BeReal berbeza daripada platform media sosial yang lain, mempelajari cara menggunakan apl itu boleh melibatkan keluk pembelajaran. Tetapi kapsyen siaran pada peranti Android anda agak cepat dan mudah, dan anda boleh menyesuaikan siaran anda dalam beberapa minit sahaja. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Selepas menerima gesaan BeReal, ketik pemberitahuan untuk melancarkan apl.
 2. Ambil foto anda dalam tempoh dua minit apl.
 3. Jika anda berpuas hati dengan snap anda, muat naiknya ke apl.
 4. Pergi ke bahagian bawah siaran anda dan tekan pilihan “Tambah kapsyen…”.
 5. Dalam tetingkap pengeditan, masukkan kapsyen anda.
 6. Apabila anda sudah bersedia untuk meneruskan, pilih tanda kecil di bahagian atas skrin untuk menyimpan teks.

Kapsyen kini sepatutnya muncul di sebelah siaran BeReal anda.

Sudah tentu, anda tidak perlu memberi kapsyen muat naik anda dengan segera. Jika anda berasa tidak bersemangat, ambil masa selama yang anda suka sehingga anda memikirkan kapsyen yang sempurna. BeReal tidak akan mengunci kapsyen awal, jadi anda boleh mengeditnya bila-bila masa anda mahu. Ikuti arahan di bawah untuk berbuat demikian:

 1. Ketik ikon apl daripada skrin utama anda untuk membuka apl.
 2. Pergi ke muat naik anda dan cari kapsyen yang ingin anda edit.
 3. Pilih kapsyen di sebelah siaran untuk memaparkan tetingkap pengeditan.
 4. Edit teks sehingga anda berpuas hati dengan kapsyen baharu.
 5. Ketik tanda semak di bahagian atas apl untuk menyimpan perubahan.

Soalan Lazim Tambahan

Siapa yang boleh melihat kapsyen saya dalam BeReal?

Apabila anda membuat akaun BeReal, apa sahaja yang anda siarkan adalah peribadi secara lalai. Hanya rakan anda boleh melihat foto anda dan kapsyen yang berkaitan. Walau bagaimanapun, anda boleh menukar tetapan ini dan menjadikan muat naik anda terbuka. Apabila anda menyiarkan imej ke garis masa Discovery, ia akan menjangkau pengguna BeReal yang lain, bukan hanya rakan anda. Mereka juga akan dapat melihat kapsyen yang telah anda tambahkan pada siaran anda.

Walaupun seronok untuk berkongsi siaran anda secara terbuka sekali-sekala, apl itu juga akan memaparkan geolokasi anda. Jika anda tidak selesa dengan orang yang tidak dikenali mengetahui anggaran lokasi anda, sebaiknya anda berpegang pada tetapan lalai apl.

Tingkatkan BeReal Anda Dengan Kapsyen Kreatif

Walaupun ia mempunyai antara muka yang ringkas, BeReal telah berjaya bersaing dengan gergasi industri seperti Snapchat, Instagram dan Facebook. Kerana ia tidak mempunyai banyak ciri seperti pesaingnya, ramai pengguna menambahkan sedikit keseronokan dan kreativiti pada muat naik BeReal mereka dengan kapsyen yang menarik. Memandangkan apl ini berfungsi dengan baik pada peranti iOS dan Android, anda boleh memberi kapsyen pada siaran anda dengan mudah pada telefon pintar anda.

Adakah anda mempunyai akaun BeReal? Ciri manakah yang paling menarik minat anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.