Cara Menambah Rekod TXT dalam Namecheap

12

Dengan antara muka mesra pengguna dan papan pemuka yang mudah untuk pengurusan domain, Namecheap menjadikan penambahan rekod pada sistem nama domain (DNS) anda dengan mudah.

Walaupun anda mungkin perlu menambah pelbagai rekod pada domain anda seperti rekod A atau CNAME, artikel ini hanya akan memfokuskan pada cara menambah rekod TXT dalam Namecheap. Kami juga akan menerangkan sebab rekod DNS penting dan membincangkan Namecheap dan kelebihannya dengan lebih terperinci.

Menambah Rekod TXT dalam Namecheap

Tutorial ini akan menganggap anda telah menggunakan platform Namecheap dan memahami fungsi asasnya. Khususnya, anda harus mempunyai akaun Namecheap dengan sekurang-kurangnya satu domain.

Untuk menambah rekod TXT dalam Namecheap, ikut langkah berikut:

 1. Pergi ke papan pemuka Namecheap dan log masuk.
 2. Di bawah “Domain & Pengehosan”, navigasi ke “Domain”. Akaun pengehosan anda akan disenaraikan di sini, bersama-sama dengan mana-mana domain yang anda pegang.
 3. Cari domain yang ingin anda pindahkan dan klik butang “Urus”.
 4. Pergi ke tab “DNS Terperinci” di bahagian atas halaman domain.
 5. Sama ada anda ingin menambah rekod TXT pada domain atau akaun pengehosan, klik pada entri yang berkaitan.
 6. Pilih “Rekod TXT” untuk mencipta rekod baharu.
 7. Masukkan butiran rekod, termasuk port dan nama hos.
 8. Pilih “Tambah Rekod TXT” dan semak butiran pada halaman berikut. Jika anda berpuas hati dengan maklumat yang dimasukkan, sahkan tindakan tersebut.

Ambil perhatian bahawa, untuk langkah 5, nama hos anda akan menjadi nama atau IP pelayan anda.

Mengapa Rekod TXT Penting?

Rekod TXT disimpan dalam DNS anda. Rekod ini menyimpan maklumat domain yang amat berguna berkenaan dengan perkhidmatan e-mel. Mungkin terdapat sebab lain anda mungkin perlu menambah rekod TXT, seperti membuktikan pemilikan domain anda.

Jika anda mempunyai akaun Google Cloud, anda akan menerima rekod TXT yang disesuaikan daripada Google. Menambah rekod ini pada domain anda akan mengesahkan anda sebagai pemilik domain. Hasilnya, domain anda akan lebih selamat dan berada dalam kedudukan yang lebih baik dengan Google.

Walau bagaimanapun, pengesahan pemilikan tidak dikhaskan untuk Google sahaja. Menambah rekod TXT yang mengesahkan anda memiliki domain akan berfungsi secara universal. Di luar Google, anda perlu mendapatkan kod pengesahan untuk memasukkan rekod. Anda boleh mendapatkan kod ini, serta akses pentadbir DNS, daripada Namecheap, yang merupakan pendaftar untuk domain anda.

Jenis rekod TXT lain boleh meningkatkan keselamatan perkhidmatan e-mel anda. Anda boleh menggunakan rekod yang berbeza untuk melumpuhkan mel spam keluar, menjadikan kandungan e-mel anda lebih selamat, mengesahkan mesej anda dan menjamin sambungan untuk kedua-dua e-mel keluar dan masuk.

Dalam penggunaan yang lebih umum, rekod TXT menyimpan maklumat domain asas dan berfungsi sebagai depositori butiran hubungan anda.

Jenis Rekod Penting Lain

Rekod TXT bukan satu-satunya jenis rekod yang boleh anda tambahkan pada pelayan anda. Malah, terdapat banyak rekod lain yang mempunyai tujuan yang berbeza. Secara ringkas, ini adalah:

 • A rekod
 • Rekod AAAA
 • rekod AFSDB
 • Rekod ATMA
 • rekod CAA
 • rekod CERT
 • Rekod CNAME
 • rekod DHCID
 • Rekod DNAME
 • rekod DNSKEY
 • rekod DS
 • rekod HINFO
 • rekod ISDN
 • Rekod MB, MG, MINFO, MR
 • Rekod MX
 • rekod NAPTR
 • rekod NSAP
 • rekod NSEC
 • Rekod NSEC3
 • Rekod NSEC3PARAM
 • rekod PTR
 • rekod RP
 • Rekod RRSIG
 • Rekod RT
 • rekod SOA
 • rekod SRV
 • rekod TLSA
 • rekod X25

A Rekod

A Rekod ialah jenis rekod asas yang menyimpan nama domain anda sebagai alamat IPv4.

Rekod AAAA

AAAA Records adalah serupa dengan varian A. Walau bagaimanapun, daripada menggunakan IPv4, rekod AAAA menggunakan IPv6.

Rekod AFSDB

Rekod jenis ini mewujudkan hubungan antara domain tempatan anda dan nombor dalam Sistem Fail Andrew (AFS).

Rekod ATMA

Rekod ATMA menyambungkan nama domain anda ke alamat dalam Mod Pemindahan Asynchronous (ATM). Alamat ini diformatkan sama ada dalam sistem perpuluhan atau heksadesimal.

Rekod CAA

Rekod CAA mengendalikan sijil pada domain anda. Khususnya, rekod mengawal sama ada domain akan menerima sijil daripada pihak berkuasa tertentu.

Rekod CERT

Rekod CERT menyimpan sijil ketulenan, serta senarai pembatalan sijil (CRL), yang boleh memilih penghantar atau penerima data yang tidak dibenarkan.

Rekod CNAME

Jika anda mempunyai domain yang berfungsi sebagai alias, rekod CNAME akan menghala ke domain sebenar dan bukannya alias.

Rekod DHCID

Rekod DHCID adalah penting untuk menyimpan maklumat tentang Protokol Konfigurasi Hos Dinamik (DHCP) anda.

Rekod DNAME

Anda boleh menjana alias untuk setiap subdomain yang dimiliki oleh domain anda. Tidak seperti rekod CNAME, yang menyimpan hanya satu alias, DNAME boleh menyimpan berbilang entri.

Rekod DNSKEY

Jenis rekod ini bertujuan sebagai repositori kunci data untuk pengesahan tandatangan DNSSEC.

Rekod DS

DS merekodkan delegasi DNSSEC yang selamat dengan merujuk rekod DNSKEY.

Rekod HINFO

Rekod HINFO menyimpan perkakasan dan butiran OS hos. Oleh kerana ia mengandungi maklumat sensitif, rekod ini kebanyakannya disimpan di luar pelayan awam.

Rekod ISDN

Rekod jenis ini menghubungkan nama domain anda ke nombor telefon dalam Rangkaian Digital Perkhidmatan Bersepadu (ISDN).

Rekod MX

Rekod pertukaran mel (MX) mempunyai arahan pengarahan e-mel yang membenarkan e-mel sampai ke pelayan mengikut protokol SMTP.

MB, MG, MINFO, MR Records

Rekod ini mewakili alternatif kepada rekod MX.

Rekod NAPTR

Rekod NAPTR menyambungkan domain dengan rekod DNS pada pelayan yang sepadan.

Rekod NSAP

Rekod NSAP menghubungkan nama domain ke alamat NSAP tertentu, sama seperti cara rekod A atau AAAA berfungsi untuk alamat IP.

Rekod NSEC

Rekod NSEC mengendalikan cara rekod DNSSEC dipaparkan dalam susunan pengisihan. Fungsi ini amat penting untuk pengesahan rekod DNSSEC.

Rekod NSEC3

Jenis rekod ini berfungsi sama dengan NSEC tetapi menggabungkan teknik pencincangan yang disulitkan.

Rekod NSEC3PARAM

Seperti yang ditunjukkan oleh nama, jenis rekod ini memegang parameter NSEC3. Ia mempunyai peranan penting dalam menjawab permintaan DNSSEC dengan rekod NSEC3 yang betul.

Rekod PTR

Rekod PTR boleh dikatakan bertentangan dengan rekod A. Ia memautkan alamat IP ke nama domain.

Rekod RP

Jenis rekod ini menyimpan maklumat peti mel, telefon dan alamat sesiapa sahaja yang bertanggungjawab ke atas domain tersebut.

Rekod RRSIG

Jika terdapat beberapa rekod DNS yang berkongsi jenis dan nama, rekod RRSIG akan mengendalikan tandatangan DNSSEC mereka untuk tujuan pengesahan.

Rekod RT

Rekod RT boleh menghalakan perantara ke domain yang dirakam. Hanya hos perantaraan dengan rekod A yang sah akan layak untuk jenis penghalaan ini.

Rekod SOA

Piawaian IETF menuntut pelayan untuk menyimpan rekod SOA, kerana jenis rekod ini mengandungi zon penting dan maklumat domain.

Rekod SRV

Rekod SRV amat penting untuk perkhidmatan VoIP dan e-mel. Rekod ini menyimpan maklumat tentang port dan hos yang berkaitan.

Rekod TLSA

Apabila domain menggunakan pelayan TLS, ia bergantung pada penggunaan kunci yang betul untuk komunikasi. Rekod TLSA memegang kunci ini untuk memastikan pelayan berfungsi dengan betul.

Rekod X25

Jenis rekod ini menyambungkan nama domain dengan nombor alamat dalam Rangkaian Data Bersuis Awam (PSDN).

Apa yang Menjadikan Namecheap Pilihan Yang Baik?

Sebelum anda meneruskan untuk memasukkan rekod TXT dalam Namecheap, mungkin berbaloi untuk menerangkan sedikit butiran tentang platform pengehosan itu sendiri.

Seperti yang anda ketahui, Namecheap sangat popular kerana harganya yang menarik. Walau bagaimanapun, itu bukan satu-satunya kelebihan platform ini.

Namecheap disertakan dengan sijil SSL percuma, ruang pelayan yang mencukupi, lebar jalur tidak bermeter dan masa beroperasi yang melebihi piawaian industri. Perkara terakhir amat penting kerana ini bermakna trafik anda boleh mengalihkan data tanpa had ke sana ke mari. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa ini tidak bermakna kelajuan pelayan tanpa had.

Anda boleh memanfaatkan sepenuhnya Namecheap kerana antara muka yang intuitif dan binaan yang mesra pengguna. Panel kawalan platform disesuaikan untuk pengurusan akaun pengehosan.

Sediakan Domain Namecheap Anda dengan Betul

Rekod TXT membenarkan pentadbir domain Namecheap menambah kandungan teks ke dalam rekod DNS mereka untuk menambah fungsi dan pematuhan. Nasib baik, dengan antara muka yang mudah digunakan dan mesra pengguna yang dibanggakan oleh platform, anda sepatutnya tidak menghadapi masalah dalam melaksanakan tugas ini.

Adakah anda berjaya menambah rekod TXT dalam Namecheap? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.