Cara Menambah Tetamu dalam Notion

5

Notion ialah alat yang berkuasa untuk memastikan semua rakan sekerja dan rakan sepasukan anda sentiasa berhubung dalam satu ruang. Ahli boleh berkongsi, mengedit dan bekerjasama dengan lancar pada halaman dan projek. Ini adalah cara yang bagus untuk memastikan semua orang berada (secara literal) pada halaman yang sama dan dalam gelung.

Kadangkala pengguna mungkin ingin menambahkan tetamu ke halaman tertentu, seseorang yang berada di luar pasukan anda. Ini boleh menjadi perunding atau mungkin pakar dalam bidang tertentu. Jika anda tidak pasti cara anda boleh menambah tetamu dalam Notion, maka anda telah datang ke tempat yang betul. Dalam artikel ini, kita akan membincangkan cara menambah tetamu. Anda boleh melakukan ini sama ada melalui aplikasi mudah alih atau versi desktop.

Cara Menambah Tetamu dalam Notion pada PC

Notion memastikan ahli pasukan kerja yang sama sentiasa berhubung. Ahli akan mempunyai akses kepada halaman dan pangkalan data yang mengandungi maklumat yang mereka perlukan untuk menyelesaikan tugas mereka. Tetapi bagaimana jika anda ingin memberi seseorang dari luar syarikat anda akses kepada maklumat ini? Tanggapan memudahkan untuk menjemput tetamu. Untuk mengetahui cara melakukan ini, ikut arahan di bawah.

 1. Log masuk ke anda Akaun notion.
 2. Pergi ke halaman yang ingin anda kongsi dengan tetamu.
 3. Menggunakan menu di bahagian atas sebelah kanan halaman, klik pada “Kongsi.”
 4. Daripada menu lungsur, taip alamat e-mel tetamu yang ingin anda jemput dalam tetingkap carian.
 5. Hanya di sebelah kanan tetingkap carian, anda boleh memilih tahap akses yang akan mereka miliki. Pilihan termasuk:
  • Akses penuh – tetamu akan dapat mengedit dan turut berkongsi halaman dengan orang lain
  • Boleh mengedit – mereka boleh mengedit halaman tetapi tidak mempunyai kebenaran untuk berkongsi dengan orang lain
  • Boleh mengulas – tahap ini hanya membenarkan tetamu melihat dan mengulas pada halaman, dan mereka tidak boleh mengedit atau berkongsi
  • Boleh melihat – dengan kebenaran ini, tetamu hanya boleh melihat halaman
 6. Ketik butang “Jemput” berwarna biru.

Tetamu yang anda jemput akan menerima e-mel yang mengandungi pautan ke halaman tersebut. Jika mereka belum menggunakan Notion, mereka akan dapat mendaftar supaya mereka boleh mengakses halaman anda.

Cara Menambahkan Tetamu dalam Pengertian Daripada Peranti Mudah Alih

Memastikan semua rakan sepasukan dan kolaborator anda sentiasa berhubung di satu tempat ialah salah satu perkara yang kukuh Notion. Akses terus kepada maklumat yang terkandung di halamannya memastikan semua orang mengetahuinya. Tetapi bagaimana jika anda ingin menambah tetamu, seseorang dari luar kalangan rakan sekerja anda? Anda boleh menambahkan tetamu ke halaman anda dengan mudah dengan menjemput mereka menggunakan apl mudah alih. Untuk berbuat demikian, ambil langkah berikut.

 1. Lancarkan Apl notion menggunakan peranti mudah alih anda.
 2. Log masuk jika digesa.
 3. Navigasi ke halaman yang ingin anda kongsi.
 4. Tekan ikon “Kongsi” biru.
 5. Masukkan alamat e-mel tetamu yang anda ingin jemput.
 6. Pilih tahap akses yang anda ingin berikan kepada tetamu anda.
  • Akses penuh – tetamu akan dapat mengedit dan turut berkongsi halaman dengan orang lain
  • Boleh mengedit – mereka boleh mengedit halaman tetapi tidak mempunyai kebenaran untuk berkongsi dengan orang lain
  • Boleh mengulas – tahap ini hanya membenarkan tetamu melihat dan mengulas pada halaman, dan mereka tidak boleh mengedit atau berkongsi
  • Boleh melihat – dengan kebenaran ini, tetamu hanya boleh melihat halaman
 7. Selepas anda memberikan tetamu anda tahap akses yang sesuai, ketik butang “Jemput”.

Tetamu anda akan menerima e-mel yang mengandungi pautan ke halaman Notion anda. Setelah mereka mengklik pada pautan, jika mereka tidak mempunyai akaun Notion, mereka akan digesa untuk mendaftar untuk akaun percuma.

Soalan Lazim

Adakah terdapat had kepada bilangan tetamu yang boleh saya tambahkan?

Jawapan untuk itu bergantung pada rancangan Notion yang sedang anda gunakan. Bagi pengguna Pelan Peribadi percuma, terdapat had lima tetamu setiap ruang kerja. Jika anda menggunakan salah satu pelan berbayar, anda boleh menjemput tetamu tanpa had di seluruh ruang kerja. Walau bagaimanapun, sila ambil perhatian bahawa terdapat had 1,000 tetamu setiap halaman.

Saya menambah tetamu tetapi mereka telah bertukar menjadi ahli serta-merta. Bagaimana ia berlaku?

Tetamu ditambah serta-merta sebagai ahli jika anda telah mendayakan tetapan Domain Dibenarkan. Anda boleh melumpuhkan ciri ini dengan pergi ke Tetapan & Ahli, yang terletak di bar sisi kiri.

Menambah Tetamu dalam Notion Adalah Mudah

Notion menjadikannya sangat mudah untuk menambahkan tetamu ke halaman anda, sama ada menggunakan aplikasi mudah alih atau menggunakan komputer desktop anda. Hanya log masuk ke akaun anda dan pergi ke halaman yang ingin anda kongsi. Anda akan mempunyai pilihan untuk memberikan tetamu akses penuh atau terhad. Jika mereka belum menggunakan Notion, pautan yang mereka terima dalam e-mel akan menggesa mereka untuk mendaftar untuk akaun percuma.

Adakah anda terpaksa menambah tetamu dalam Notion? Adakah maklumat dalam artikel ini membantu anda menambahkannya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.