Cara Mencari Buku yang Anda Tidak Ingat Tajuknya

8

Pernahkah anda mencari buku tertentu tetapi tajuknya terlepas daripada anda? Mungkin seseorang yang anda hanya temui sekali mengesyorkannya, atau anda mendengar bunyi cepat menggigit mengenainya di TV atau radio, dan minat anda terpikat.

Tidak kira sebabnya, terdapat beberapa cara anda boleh menjejaki dan mencari buku itu, walaupun anda hanya ingat sedikit tentangnya, termasuk nama pengarang

Dalam artikel ini, kami akan membincangkan beberapa enjin carian yang dibina khusus untuk pencari buku dan beberapa cadangan jika mereka gagal menjalankan tugas mereka.

Butiran Adalah Kuncinya

Anda mungkin tidak ingat tajuk buku itu, tetapi anda pasti ingat sesuatu tentangnya. Jadi, langkah pertama ialah menggali jauh ke dalam ingatan anda dan mengingati sebanyak mungkin butiran.

Tulis semua yang anda boleh ingat tentang buku itu. Perkara seperti genre dan anggaran tahun apabila ia diterbitkan boleh membantu anda semasa carian anda. Jika ia sebuah buku fiksyen, cuba ingat mana-mana nama watak, atau mungkin plot, sesuatu yang menjadikan buku ini unik. Sebarang butiran yang anda boleh ingat akan membantu anda dalam memilih kata kunci atau frasa yang betul yang boleh anda gunakan semasa melakukan carian dalam talian.

Buku Google

Semua orang biasa dengan enjin carian Google. Ia sangat popular sehingga “Google it” telah menjadi sebahagian daripada bahasa vernakular kami. Tetapi adakah anda tahu bahawa terdapat tahap yang lebih mendalam untuk enjin carian Google? Dibina khas untuk pencinta buku, Buku Google ialah tempat yang baik untuk memulakan carian anda.

Sama seperti yang anda lakukan dengan sebarang carian di Google, taipkan seberapa banyak butiran yang anda boleh ingat tentang buku itu. Google akan membenarkan anda menggunakan 32 kata kunci, jadi jangan ragu untuk memasukkan seberapa banyak butiran yang anda boleh ingat. Carian Buku Google anda hanya akan menghasilkan buku, sekali gus menghapuskan banyak hasil carian yang tidak diperlukan.

Anda juga boleh pergi lebih dalam ke Buku Google dengan carian terperinci. Di sini anda akan menemui lebih banyak parameter carian khusus. Adalah sangat diragui bahawa anda akan mengingati Nombor Buku Standard (ISBN) buku, tetapi anda boleh melakukan carian menggunakan maklumat pengecam ini. Apa yang mengagumkan ialah anda bukan sahaja boleh mencari buku mengikut nama pengarang atau penerbit, anda boleh mencari mengikut frasa yang anda ingat daripada buku itu.

Pencari Buku

Google bukan satu-satunya enjin carian di bandar, terutamanya jika anda cuba mencari buku tertentu tanpa mengetahui tajuknya. Sebaik-baiknya gunakan semua sumber yang ada pada anda, dan Pencari Buku ialah alat lain yang boleh membantu anda dengan pencarian anda. Hanya taipkan semua kata kunci dan frasa yang berkaitan dengan buku yang anda ingat dan klik butang carian.

Amazon

Gergasi global perkhidmatan runcit dalam talian ini ialah syarikat yang sangat popular yang menjual segala-galanya dan apa sahaja. Kebanyakan orang yang mencari pembelian dalam talian atau maklumat tentang produk tahu untuk mencari di Amazon. Tetapi adakah anda tahu bahawa ia mempunyai enjin carian berkuasa yang dikhaskan untuk buku?

The Enjin carian Amazon Advanced Book ialah alat yang berkuasa untuk mencari buku yang anda tidak ingat tajuknya. Anda boleh mencari mengikut pengarang atau penerbit dan mengecilkan carian anda dengan memilih subjek seperti sejarah atau percintaan. Menggunakan carian kata kunci, anda boleh menggunakan perkataan atau frasa deskriptif yang paling menggambarkan tajuk buku. Jika anda tidak dapat mencari buku itu di sini, maka ia mungkin sudah lama tidak dicetak. Itu tidak bermakna ia tidak tersedia untuk pembelian terpakai, tetapi ini boleh menyukarkan carian anda.

Carian Buku Besar

Satu lagi cara untuk mencari buku yang sukar difahami itu ialah menggunakan enjin carian yang agak menarik dipanggil Carian Buku Besar. Apa yang menjadikan yang ini berbeza daripada kebanyakan yang lain ialah hasil carian anda akan menjadi imej kulit buku yang sepadan dengan parameter carian anda. Alat dalam talian yang unik ini boleh membantu jika anda masih ingat rupa kulit buku itu. Walaupun enjin carian ini ditujukan kepada carian mengikut pengarang atau tajuk buku, cuba cari dengan kata kunci atau frasa yang menerangkan buku yang anda cari.

Perpustakaan Kongres

The Perpustakaan Kongres ialah perpustakaan terbesar di planet ini dengan berjuta-juta buku yang dikatalogkan. Walaupun kebanyakannya digunakan oleh penyelidik yang mencari maklumat yang tidak jelas, sesiapa sahaja boleh menggunakan enjin carian dalam talian mereka.

Seperti semua enjin carian, hanya taipkan seberapa banyak butiran yang anda boleh tentang buku itu, tekan enter dan silangkan jari anda. Perkhidmatan menarik yang ditawarkan oleh Perpustakaan Kongres ialah “Tanya seorang Pustakawan” ciri. Anda boleh menghantar e-mel kepada mereka dengan seberapa banyak butiran yang anda ingat tentang buku itu dan, mungkin, mereka boleh membantu anda mencari tajuknya.

LibraryThing

Untuk memanfaatkan minda masyarakat yang gemar membaca buku, anda boleh cuba menyiarkan soalan anda LibraryThing. Laman web unik ini boleh menjadi kunci yang membuka kunci pintu kepada buku yang anda cari. Hanya buat akaun percuma dan buat siaran bertanyakan sama ada sesiapa tahu tentang buku itu. Tidak seperti menggunakan enjin carian dan terhad kepada kata kunci, di sini anda boleh memberikan semua butiran daripada buku yang anda ingat.

FictionDB

Dibina khusus untuk mencari buku, FictionDB ialah enjin carian yang boleh mencari buku yang anda tidak ingat. Anda boleh mulakan dengan carian asas dengan menggunakan tetingkap carian di bahagian atas halaman. Tetapi jika anda tatal ke bawah sedikit, anda akan melihat bahagian carian lanjutan. Di sini anda boleh mencari mengikut kriteria biasa, tetapi anda juga akan mempunyai pilihan untuk mencari dengan ringkasan atau perihalan plot atau kandungan buku.

Tanya dalam Komuniti dan Kumpulan Dalam Talian

Jika, selepas mencuba beberapa enjin carian yang berbeza anda tidak menemui buku itu, terdapat beberapa sumber lain yang boleh anda cuba. Media sosial boleh menjadi sumber maklumat yang hebat dan tempat yang sangat baik untuk bertanya dan mengumpul maklumat. Jika anda menggunakan Facebook atau Reddit, cari kumpulan yang menumpukan pada buku atau membaca. Sertai kumpulan ini dan siarkan soalan anda di sana. Jika buku yang anda cuba cari adalah misteri pembunuhan atau fiksyen sains, cari kumpulan yang memfokuskan kepada jenis buku tersebut.

Perpustakaan dan Kedai Buku

Jika semuanya gagal dan anda telah kering, anda sentiasa boleh pergi ke perpustakaan awam tempatan anda dan bertanya di sana. Perpustakaan biasanya menggunakan pembaca yang gemar, dan ada kemungkinan seseorang di sana mengetahui buku yang anda cari. Jika tidak, mereka mungkin mengenali seseorang yang mengenalinya.

Kedai buku yang kecil dan bebas juga merupakan satu lagi sumber maklumat yang hebat. Tidak seperti kedai buku rangkaian utama, yang kecil biasanya mempunyai kakitangan yang bersemangat yang citarasa bukunya boleh berjalan lancar. Cuba lawati satu dan bercakap dengan mereka tentang buku yang anda tidak ingat tajuknya. Seseorang di sana mungkin tahu apa yang anda cari.

Sedikit Butiran Boleh Melangkah Jauh

Dengan begitu banyak enjin carian yang tersedia, masuk akal untuk mencuba kesemuanya, terutamanya yang dibina untuk mencari buku. Amazon mempunyai enjin carian yang hebat untuk mencari buku, begitu juga dengan Google. Kumpulan media sosial yang dikhaskan untuk membaca atau genre buku tertentu juga boleh memberi anda tajuk yang telah anda lupakan. Perpustakaan dan kedai buku bebas juga merupakan tempat yang baik untuk bertanya.

Pernahkah anda cuba mencari buku yang anda tidak ingat tajuknya? Adakah anda menggunakan mana-mana cadangan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.