Cara Mencari Telefon Samsung yang Hilang

8

Telefon bimbit selalunya merupakan alat mudah alih kami yang paling berharga. Ia mahal dan menyimpan banyak data dan kenangan penting kami. Walau bagaimanapun, kemalangan berlaku, dan peranti ini dicuri atau hilang.

Samsung terkenal secara meluas kerana menyediakan keselamatan mudah alih teratas. Jadi, mungkin tidak mengejutkan bahawa telefon Samsung mempunyai sistem pemulihan yang sangat baik jika anda kehilangan jejak telefon anda. Terdapat pelbagai cara untuk melindungi telefon Samsung anda yang hilang, mengenai menjejak lokasinya atau mengurus data padanya dari jauh.

Berikut ialah beberapa cara anda boleh mencari telefon Samsung anda sekiranya anda kehilangannya.

Cari Telefon Samsung Menggunakan PC

Walaupun banyak aplikasi pihak ketiga untuk PC membantu anda mencari peranti mudah alih Samsung anda, banyak yang memerlukan pengakaran. Atas sebab ini, mereka mungkin tidak praktikal. Walau bagaimanapun, pilihan terbaik untuk mengakses lokasi telefon Samsung anda yang hilang ialah menggunakan aplikasi asal Samsung yang dipanggil Cari Mudah Alih Saya.

Cari Mudah Alih Saya ialah ciri keselamatan tulen Samsung, menyediakan pelbagai jenis bantuan keselamatan dan langkah berjaga-jaga. Alat ini membolehkan anda mengunci atau membuka kunci skrin, menjejaki geolokasi dan memadam semua data daripada peranti sebagai pilihan terakhir. Selain itu, ia membenarkan anda menyandarkan data ke Samsung Cloud atau menyekat akses kepada Samsung Pay. Cari Mudah Alih Saya membolehkan anda mengurus telefon Samsung anda dari jauh, walaupun ia tidak menggunakan Wi-Fi.

Keperluan untuk menggunakan alat ini adalah seperti berikut:

 • Sediakan akaun Samsung dan benarkan Google mengakses data anda.
 • Anda perlu log masuk dengan akaun yang sama seperti telefon yang hilang dan ke apl Cari Telefon Saya.
 • Telefon mesti dihidupkan.
 • Alat kawalan jauh mesti didayakan pada peranti. Apabila anda log masuk dengan akaun Samsung, telefon Samsung menghidupkan ciri ini secara automatik.
 • Buka kunci jauh mesti didayakan.

Dalam kes ini, kami akan membincangkan mengakses telefon Samsung melalui versi PC alat tersebut.

Menjejaki lokasi peranti yang hilang hanyalah satu pilihan yang disediakan oleh alat ini. Cari Telefon Saya menawarkan beberapa cara berbeza untuk mengetahui lokasi telefon anda.

Jejaki Lokasi Telefon

Cari Telefon Saya menyediakan cara mudah untuk mencapai lokasi telefon Samsung anda yang hilang. Selepas anda menyediakan akaun Samsung anda, pergi ke Laman web Cari Mudah Alih Saya Samsung. Pastikan anda log masuk ke akaun yang dikaitkan dengan telefon anda yang hilang.

Anda boleh mengakses alat Cari Telefon Saya pada PC melalui penyemak imbas. Setelah anda log masuk, pergi ke skrin mengalu-alukan dan ikuti langkah-langkah untuk mencari peranti anda yang hilang.

 1. Pilih telefon yang anda mahu cari daripada menu “Peranti saya” di sebelah kiri. Menu ini menyediakan senarai semua peranti Samsung yang anda gunakan dengan akaun yang sama.
 2. Pilih “Kunci peranti saya” di sebelah kanan.
 3. Taip kata laluan sementara untuk telefon anda dalam kotak yang disediakan.
 4. Klik “Kunci sekali lagi.”
 5. Tunggu telefon anda ke luar talian.
 6. Klik “Cari peranti saya.” Telefon anda kini dikunci dan anda boleh melihat lokasi peranti pada peta di bahagian bawah halaman.

Pilihan “Jejak lokasi” dalam menu peranti membolehkan anda melihat lokasi telefon anda setiap 15 minit.

Ciri Cincin

Cari Telefon Saya membolehkan anda mencari telefon anda jika anda mengesyaki ia berada di suatu tempat berdekatan anda. Anda boleh menggunakan ciri Dering, juga disediakan oleh portal. Apa yang anda perlu lakukan ialah membunyikan telefon anda untuk mengetahui di mana ia berada dengan bunyi nada dering. Ciri ini berfungsi walaupun telefon telah ditetapkan untuk membisukan sebelum anda kehilangannya.

Cari Telefon Samsung Menggunakan iPhone

Mengakses peranti Samsung anda yang hilang adalah mungkin walaupun dari peranti mudah alih lain. Jika anda menggunakan iPhone, terdapat beberapa cara untuk mencari telefon Samsung anda.

Menjejaki Samsung daripada peranti iOS memerlukan beberapa penyelesaian kerana hanya peranti Samsung boleh menjalankan FindMyPhone. Berikut ialah beberapa petua tentang cara mencari telefon Samsung anda menggunakan iPhone.

Gunakan Apl Sembang

Kebanyakan pemilik telefon pintar menggunakan aplikasi sembang sebagai alat komunikasi. Apl seperti WhatsApp, Facebook Messenger dan Skype boleh digunakan pada pelbagai sistem pengendalian dan peranti dan selalunya boleh diakses daripada penyemak imbas. Memandangkan ramai yang mempunyai ciri perkongsian lokasi terbina dalam, anda boleh menyasarkan telefon Samsung anda melalui ciri ini.

Sebagai contoh, berikut ialah panduan ringkas untuk berkongsi lokasi dengan WhatsApp.

 1. Buka WhatsApp pada iPhone anda.
 2. Buka tetingkap sembang dengan kenalan itu.
 3. Ketik simbol “lampirkan fail”.
 4. Ketik “Lokasi.”
 5. Menu “Hantar Lokasi” akan dibuka. Ketik “Kongsi lokasi langsung.”
 6. Pilih tempoh perkongsian. WhatsApp membolehkan anda berkongsi lokasi langsung antara 15 minit hingga 8 jam.

Ingat bahawa menggunakan ciri WhatsApp ini juga akan membolehkan sesiapa sahaja yang menggunakan telefon anda melihat lokasi anda. Jika anda mengesyaki seseorang mencuri telefon anda, sebaiknya langkau pilihan ini dan cuba kaedah yang berbeza.

Kongsi Lokasi Langsung

Sebagai alternatif, anda boleh cuba berkongsi ciri lokasi langsung dalam apl lain. Peta Google juga mendayakan pilihan ini pada iPhone dan peranti mudah alih lain. Langkah-langkah untuk mencari telefon Samsung yang hilang menggunakan pilihan ini adalah seperti langkah WhatsApp. Anda hanya perlu menggunakan akaun Google yang berbeza daripada akaun yang diberikan kepada telefon yang hilang untuk berkongsi lokasi anda.

Apl Pihak Ketiga

Banyak apl pihak ketiga boleh membantu anda mencari telefon yang hilang. FamiSafe dan Pencari Keluarga ialah alat penjejakan berasaskan GPS dengan berjuta-juta pengguna. Mereka merentas platform dan dijalankan pada pelbagai sistem dan peranti, termasuk telefon Samsung.

Apabila menggunakan apl dengan ciri perkongsian lokasi, pastikan akaun yang sama menyambungkan telefon dan peranti dari mana anda mengaksesnya.

Cari Telefon Samsung Menggunakan Jam Pintar

Samsung juga membenarkan anda mencari telefon anda menggunakan jam tangan pintar. Cari Telefon Saya diprapasang pada Jam Tangan Samsung, membolehkan anda menggunakannya tanpa konfigurasi tambahan.

Anda hanya perlu memastikan bahawa anda menyambungkan kedua-duanya dengan jayanya, dan kemudian anda boleh menggunakan apl Cari Telefon Saya untuk mencarinya. Jika jam tangan pintar dan telefon anda dipasangkan melalui Bluetooth, anda mesti berada dalam julat Bluetooth untuk menggunakan ciri pengesanan. Sebagai alternatif, anda memerlukan sambungan internet yang kuat untuk menyasarkan peranti yang hilang dengan jayanya.

Inilah cara untuk mencari telefon Samsung anda melalui pilihan Dering menggunakan Jam Tangan Samsung.

 1. Pergi ke dulang Apps pada jam tangan pintar anda.
 2. Ketik butang “Cari” dan cari apl Cari Telefon Saya.
 3. Ketik pada butang Mula untuk membunyikan telefon anda. Telefon Samsung akan mula berdering pada volum paling kuat.
 4. Apabila anda mencari telefon anda, leret butang “Ketepikan” pada telefon anda untuk berhenti berdering.

Mengesan telefon Samsung anda melalui jam tangan pintar juga memerlukan mendayakan perkhidmatan lokasi pada peranti mudah alih anda. Ciri ini selalunya dihidupkan secara automatik apabila anda log masuk ke akaun Samsung anda.

Tentukan Di Mana Telefon Anda

Memandangkan kebanyakan peranti mudah alih hari ini mendayakan pengesanan GPS, mencari peranti mudah alih yang hilang selalunya tidak sukar. Telefon Samsung mempunyai reputasi yang sangat baik untuk keselamatan yang kukuh. Cari Telefon Saya ialah salah satu ciri yang paling dipuji bagi ciri keselamatan Samsung, membolehkan pelbagai pilihan untuk melindungi dan mengesan telefon anda.

Selain itu, anda boleh menggunakan cara alternatif untuk mencari peranti mudah alih Samsung anda yang hilang. Hanya pastikan mereka melindungi lokasi semasa anda.

Kaedah manakah yang paling sesuai untuk anda apabila cuba mencari telefon Samsung anda yang hilang? Beritahu kami dalam ulasan di bawah!